Έρχονται κι άλλες αλλαγές σε ασφαλιστικό - εργασιακό
Κι άλλα πρόσθετα μέτρα ζητά η Τρόικα από την Ελληνική κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στο Ασφαλιστικό σε πέντε χρόνια από σήμερα, κι όχι από το 2018 που ήταν η αρχική απόφαση. Μάλιστα φαίνεται να υπάρχουν πιέσεις που σχετίζονται με τη χορήγηση του δεύτερου μέρους του δανείου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα με επιστολή προς του υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπακωνσταντίνο, ζητείται καταρχήν:
1.Να δίνεται σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% σε όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
2.Να μειωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία
3.Ζητείται επίσης μείωση συντάξεων για διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συντάξεων χηρείας. Για τις τελευταίες, προτείνεται να μην δίνονται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, ενώ συνιστά να χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια στις γυναίκες κάτω των 65 ετών.
Την ίδια στιγμή προωθούνται και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που περιλαμβάνουν από αύξηση των ομαδικών απολύσεων, μέχρι μείωση αποζημιώσεων απόλυσης και μείωση του κατώτατου ημερομισθίου.
Στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως για το «ψαλίδισμα» των συντάξεων.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα μέσω του υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννη Βρούτσης έκανε λόγο για Επικοινωνιακά τεχνάσματα του υπουργού που προκαλούν στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση.
«Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα "επαχθή μέτρα" που, όπως, είπε του επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.
Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;».
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ από τα συνδικάτα προγραμματίζονται και νέες κινητοποιήσεις.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










