Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση μηχανισμού στήριξης για τις χώρες που θα κινδυνεύσουν
Είναι αμφίβολο αν απόψε κατάφεραν να κλείσουν μάτι τα οικονομικά κυβερνητικά επιτελεία και οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Τους κράτησε ξάγρυπνους η ανησυχία ότι σήμερα θα εξαπολυθεί από κερδοσκόπους η πιο σκληρή επίθεση που έχει δεχθεί ποτέ το ευρώ. Την ανησυχία επέτεινε και το τηλεφώνημα του Μπάρακ Ομπάμα προς την Άνγκελα Μέρκελ χθες το απόγευμα, που τής μετέφερε ακριβώς αυτή την πληροφορία. Πάντως, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήσαν ενήμεροι από την προηγούμενοι εβδομάδα και γι' αυτό, την Παρασκευή το βράδυ η Σύνοδος των Ευρωπαίων Ηγετών αποφάσισε την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών, η οποία έγινε χθες στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας αποφάσεις προστασίας στου ευρώ. Οι αποφάσεις αφορούν στην ενίσχυση των χωρών οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα από σήμερα, με πρώτη στη λίστα την Πορτογαλία, τα επιτόκια δανεισμού της οποίας εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή στο 7,5% (το περίφημο spread έφτασε τις 350 μονάδες περίπου).
Η κοινοτική στήριξη στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις μορφές:
-Την παροχή δανείων από την Κοινότητα,
-Την παροχή εγγυημένων δανείων από χώρες της Ευρωζώνης,
-Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κοινοτική συμμετοχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δεσμεύσει 60 δισ. ευρώ από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, που αφορά το δημοσιονομικό «πακέτο» της περιόδου 2008 - 2013. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχουν πρόσβαση στα δάνεια αυτά, τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είχαν επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι αργά χθες το βράδυ- θα δίνονται με όρους ΔΝΤ. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ, διότι υπάρχει σήμερα ένα ταμείο με 50 δισ. ευρώ, το οποία καλύπτουν ανάγκες ισοζυγίου πληρωμών για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης. Τώρα θα διευρυνθεί και θα διαθέτει ένα ποσό της τάξης των 110 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη πηγή δανείων θα προέλθει από τις χώρες της Ευρωζώνης και θα είναι περίπου κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, δηλαδή θα εγγυώνται δάνεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.
Η τρίτη και σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μπορεί να κινητοποιήσει τεράστια ποσά για να διευκολύνει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να αγοράσει κρατικά ομόλογα ή ακόμη να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα των χωρών ανεξάρτητα από το βαθμό τις πιστοληπτικής τους ικανότητας. Κάτι ανάλογο δηλαδή που έχει κάνει με τα ελληνικά ομόλογα.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










