Back to Top

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Εργαζομένων Πάτρας: Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία

Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Εργαζομένων Πάτρας: Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία

Η συνδικαλιστική παράταξη καλεί σε κινητοποίηση για τις 26 Σεπτεμβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής στη Γενική Πανελλαδική Απεργία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Εργαζομένων του Δήμου Πατρέων. Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζονται οι αρνητικές συνέπειες στους Δήμους από την κυβερνητική πολιτική.

Η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης Εργαζομένων έχει ως εξής:

«Συντριπτικό πακέτο μέτρων κοινωνικού ολοκαυτώματος προωθεί η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα, και του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση προχωρά σε εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγεί ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού.

Η επαναδιαπραγμάτευση που είχαν “υποσχεθεί” τα κόμματα που συγκυβερνούν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.

Αυτό που έμεινε είναι τα 11,7 δις ευρώ (που θα ξεπεράσουν τα 20 δις τελικά) και τα κροκοδείλια δάκρυα της Μέρκελ, πριν καταπιεί το θύμα της. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να δηλώνει ότι το «βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει πέσει αλλά όχι δραματικά». Όμως ο λαός ξέρει ότι δεν πάει άλλο.

Η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο σφαγιαστικών περικοπών των 11,7 δις ευρώ, προωθεί:

Νέα τεράστια μείωση μισθών και συντάξεων.

Μείωση ή κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, οικογενειακά, αναπηρικά, πολυτεκνικά κλπ).

Κατάργηση ή  συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών.

Εφεδρεία και απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015.

Συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών.

Αναστολή νέων προσλήψεων.

Περιορισμό των δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ταυτόχρονα οι πρόσφατες κυβερνητικές «διαρροές» περί νέων απαιτήσεων της τρόικας στον ιδιωτικό τομεά, δηλώνουν ότι έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών νέα αντεργατικά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, που αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση: διεύρυνση της ελαστικής εργασίας με κατάργηση του πενθήμερου και του οχτάωρου, γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας με δραστική μείωση των μισθών, κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις.

Η ανεργία έσπασε στη χώρα μας όλα τα μεταπολεμικά ρεκόρ, έχει φτάσει ήδη 24-25% και προβλέπεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου το εφιαλτικό 28 - 30%. Οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων έχουν γενικευτεί.

Ο δημόσιος και κοινωνικός πλούτος της χώρας ξεπουλιέται αντί «πινακίου φακής». Η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, Τ./Τ και των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας αποτελεί εθνικό έγκλημα, υπονομεύει ουσιαστικά το μέλλον της χώρας.

Η μείωση μισθών και συντάξεων συνοδεύεται με τεράστια φορολογική επιβάρυνση εργαζομένων και συνταξιούχων, που απειλούνται με κατάσχεση ακόμα και πρώτης κατοικίας, εάν δεν πληρώσουν τους μισθούς τριών και τεσσάρων μηνών, που είναι ο υπεραυξημένος φόρος εισοδήματος και τα χαράτσια που τον συνοδεύουν. Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες  «πνίγονται μέσα στα χρέη τους». Οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων έχουν καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Στους Δήμους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η κρατική επιχορήγηση έχει ήδη μειωθεί κατά 60%, ενώ με την νέα μείωση κατά 30% θα έχουμε πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών που οδηγούν τις κοινωνικές υπηρεσίες (Παιδικοί/Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΔΑΠ) σε κλείσιμο, ενώ με την επαναφορά του μέτρου της «εφεδρείας», δηλ. των απολύσεων μόνιμου προσωπικού, τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και την απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών. Στην καθαριότητα η ιδιωτικοποίηση έχει ήδη προχωρήσει σε δεκάδες δήμους στην επαρχία, ενώ δρομολογείτε άμεσα σε 15 δήμους της Αττικής. Ταυτόχρονα, προωθείται η πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας, με την εισαγωγή της ενοικιαζόμενης εργασίας μέσω Μ.Κ.Ο. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με αυτό το καθεστώς απλήρωτοι.

Ο Δήμος της Πάτρας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Δήμου που χρησιμοποιείται και αξιοποιείται ως εμπροσθοφυλακή στην εφαρμογή αυτής της άθλιας αντιλαϊκής πολιτικής, η αιχμή του δόρατος για το πέρασμα της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής της τρόικας, των μνημονίων και των συγκυβερνήσεων του μαύρου μετώπου.

Οι ΟΤΑ με προεξάρχοντα το Δήμο Πατρέων ανάμεσά τους, χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις ως ο προθάλαμος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και την εφαρμογή κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας.

Είναι ο Δήμος της Πάτρας αυτός, που επέλεξε την κατασκευή εργοστασίου μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. επιλογή που είναι σε βάρος του περιβάλλοντος, μετακυλώντας το κόστος στους δημότες.

Είναι ο Δήμος της Πάτρας αυτός, που επίτρεψε ως «συμπράττων φορέας» να υπάρχουν απλήρωτοι επί τρίμηνο τώρα οι 500 συμβασιούχοι της αρπαχτικής  ΜΚΟ που ο Δήμαρχος επέλεξε εξυπηρετώντας αρπαχτικά-κυβερνητικούς φίλους του.

Είναι ο Δήμος της Πάτρας αυτός, που επέτρεψε στην εταιρεία Ανακύκλωσης να συνεχίζει να λυμαίνεται επί χρόνια τώρα το Δήμο.

Είναι ο Δήμος της Πάτρας αυτός, που δεν έχει καμιά σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση που εμείς αντιλαμβανόμαστε, που δεν έχει καμιά σχέση με κανένα μοντέλο χρηστής διοίκησης, που παρακάμπτεται και παραβιάζεται κατάφωρα η νομιμότητα, καταργούνται οι υπηρεσίες και οι υπηρεσιακοί παράγοντες με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, απειλούνται και εκβιάζονται θρασύτατα οι εργαζόμενοι, με σκοπό τη διαμόρφωση του υπηρεσιακού μηχανισμού και της διοικητικής ιεραρχίας σύμφωνα με τις πολιτικές τους προτιμήσεις και συμφέροντα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο συγκεκριμένων υπηρεσιών με υποτακτικούς τους για να κάνουν τις «δουλειές» τους.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, , νέοι και νέες

Επί 2,5 χρόνια βιώνουμε την πλήρη ανατροπή των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων μας. Έχουμε γυρίσει ένα αιώνα πίσω. Η απόγνωση, η απελπισία, και δυστυχώς οι αυτοκτονίες έχουν γίνει πλέον στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής.

Ο χρόνος τρέχει επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία , οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ παραμένουν «σιωπηλές». Η ηγεσία της ΓΣΣΕ, παρακολουθεί απαθής να διεξάγεται μια επίθεση ζωής και θανάτου για τους εργαζόμενους και προτρέπει σε υπογραφή συμβάσεων με μειωμένους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες τομές για να νικήσουν οι αγώνες. Αυτό απαιτεί μια άλλη κατάσταση στο εργατικό -συνδικαλιστικό κίνημα, με υπέρβαση του  υποταγμένου συνδικαλισμού, με αλλαγή των συσχετισμών. Με ενωτική προσπάθεια στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με οριζόντιο συντονισμό των συλλόγων, με αποφασιστικές μορφές πάλης, με συσπείρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων.

Απέναντι στη σφοδρή, ολομέτωπη και καλά σχεδιασμένη επίθεση το εργατικό κίνημα θα πρέπει άμεσα να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να συμβάλει στην κινητοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η οργάνωση της αντίστασης δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια αιφνιδιαστική εξαγγελία απεργίας μέσω μιας ανακοίνωσης. Απαιτείται τα συνδικάτα να αναπτύξουν κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, πολύμορφες δράσεις που θα κορυφωθούν με  Γενική Απεργία με στόχο τη γενικευμένη πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση και την επίθεση. Η Γενική απεργία θα πρέπει να προετοιμαστεί με μαζικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, περιοδείες και οργάνωση δράσεων και γι’ αυτό απαιτείται να προχωρήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση. Προωθούμε συντονισμένους κλαδικούς αγώνες. Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών, δεν υποκύπτουμε στην τρομοκρατία του λιγότερο κακού. Οργανώνουμε δυναμικές μορφές πάλης όπως καταλήψεις, αποκλεισμούς δημοσίων κτιρίων κ.α.  Αναπτύσσουμε τη δράση μας με δυναμικές μαζικές μορφές αντίστασης κατά της φορομπηξίας και του ληστρικού φοροεισπρακτικού.

Ούτε ο κατακερματισμός του κάθε κλάδου, ούτε η άρνηση συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής μπορεί να οδηγήσει μακριά.

Ζητούμενο σήμερα είναι ο παλλαϊκός – γενικός ξεσηκωμός με αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας, με αμεσότητα στην αντίδραση, αλλά και σχέδιο, πρόγραμμα και προοπτική.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον συντονισμό της δράσης των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε με κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις να εκφραστούν ενωτικά, αποφασιστικά και δυναμικά, οι αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας στα νέα μέτρα της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας.

Με την κατάθεση των μέτρων ο Δήμος της Πάτρας και κάθε Δήμος πανελλαδικά μετατρέπονται σε κέντρα αντίστασης και αντίδρασης όχι μόνο των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. αλλά όλων των κοινωνικών ομάδων.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ - ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ, ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

Ξαναπιάνουμε το νήμα των μεγάλων κινητοποιήσεων και αγωνιζόμαστε για:

•    Να μην ψηφιστούν τα εφιαλτικά μέτρα των 20 δις

•    Να ακυρωθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που σκλαβώνει τον λαό στην δικτατορία του κεφαλαίου και της Ευρωπαικής Ένωσης

•    Αποδέσμευση της χώρας από την Τρόικα και τα επαχθή δάνεια.

•    Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

•    Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας

•    Υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας. Να καταργηθούν  όλα τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό. Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην εφεδρεία

•    Προστασία της δημόσιας παιδείας – υγείας – κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας

•    Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους

Η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση εργαζομένων του Δήμου της Πάτρας καλεί, τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, σε οργάνωση της πάλης μας και συντονισμό μέσα από μαζικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, να κάνουν δική τους υπόθεση και να βάλουν το δικό τους πλαίσιο στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας μαζικά στην Γενική Πανελλαδική Απεργία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012.»

Σχόλια

Ειδήσεις