ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνελήφθησαν 29 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε και στην Αχαΐα - Στα 6 εκ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου

Συνελήφθησαν 29 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε και στην Αχαΐα - Στα 6 εκ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου

Κατασχέθηκαν εμπορεύματα, όπλα, λίρες, μεγάλο χρηματικό ποσό και πολυτελή αυτοκίνητα

19:18 Στην επίσημη ανακοίνωσή της για την ευρεία επιχείρηση που διενέργησε και στην Αχαΐα η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που είχε σαν αποτέλεσμα την εξάρθρωση πολυμελούς οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία εμπλέκεται σε σωρεία εγκλημάτων και αδικημάτων οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα, κακουργηματικής μορφής.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Αττική, Αχαΐα, Εύβοια και Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν περισσότεροι από (20) Εισαγγελικοί Λειτουργοί και (300) περίπου αστυνομικοί από την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Συνελήφθησαν (29) ημεδαποί - μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 24 έως 68 ετών (20 γυναίκες και 9 άνδρες), μεταξύ των οποίων και αρχηγικά στελέχη, ενώ μέχρι στιγμής έχει προκύψει η εμπλοκή άλλων 53 ατόμων. Η εγκληματική οργάνωση αποτελείτο κυρίως από ημεδαπούς ROMA , μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, που είχαν ως «έδρα» την περιοχή της Κάτω Αχαΐας.

Η Οικονομική Αστυνομία διερευνούσε πάνω από επτά μήνες τη συγκεκριμένη υπόθεση, που σχετίζεται με κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα τέλεση πράξεων κακουργηματικής μορφής απάτης, πλαστογραφίας, κλοπής, λαθρεμπορίας και σοβαρών φορολογικών αδικημάτων και παραβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης εξαπατήθηκαν εμπορικοί οίκοι, που εδρεύουν σε χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία) και Ασίας (Κίνας, Ινδίας, Ταϊβάν, Πακιστάν, Ν. Κορέα), διάφορα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας, πολυεθνικές εταιρείες ταχυμεταφοράς αλληλογραφίας και εμπορευμάτων, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα δρούσε τουλάχιστον από το 2009 εφαρμόζοντας εξειδικευμένες μεθοδολογίες και τεχνικές, τις οποίες μετάλλασε και διαφοροποιούσε κατά διαστήματα, με σκοπό να διευκολύνει την εγκληματική της δραστηριότητα και να δυσχεραίνει τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, η εγκληματική ομάδα, επιδιώκοντας να εξαπατήσει εμπορικούς οίκους του εξωτερικού και να «κλείνει» εμπορικές συμφωνίες μαζί τους, εμφανιζόταν με τη μορφή εικονικών εταιρειών, με εκπροσώπους άτομα κυρίως του στενότερου ή συγγενικού τους περιβάλλοντος, οι οποίες λειτουργούσαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Για να ενισχύουν την αξιοπιστία τους, απέστελναν, με κάθε παραγγελία εμπορευμάτων, προκαταβολή μικρής αξίας, σε σχέση με την πραγματική τους αξία, μέσω της o ff sh ore εταιρείας BELLAIR MANAGEMENT SA που εδρεύει στα νησιά Μάρσαλ. Οι παραγγελίες των εμπορευμάτων αφορούσαν κυρίως ρούχα διαφόρων τύπων και ειδών, δερμάτινα ενδύματα, οικιακό εξοπλισμό, χαλιά, σεντόνια, κουβέρτες, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και δεκάδες άλλα προϊόντα, τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά.

Για να επιτυγχάνουν την εισαγωγή των προϊόντων αυτών, στρατολογούσαν, έναντι αμοιβής, υπαλλήλους ταχυμεταφορικών εταιρειών και υπαλλήλους τραπεζών, προκειμένου να αποσπούν δόλια διάφορα συνοδευτικά έγγραφα, που ήταν απαραίτητα για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων.

Εξασφαλίζοντας με διάφορες παράνομες τεχνικές παραποιημένα συνοδευτικά έγγραφα, κατάφερναν να εκτελωνίζουν και να παραλαμβάνουν εμπορεύματα, χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο της αξίας τους στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αποφεύγοντας έτσι την εξόφληση, μέσω του διατραπεζικού συστήματος, των εμπορικών οίκων του εξωτερικού που συναλλάσσονταν.

Παράλληλα αντικαθιστούσαν τα πρωτότυπα τιμολόγια με πλαστά, που είχαν κατά πολύ μικρότερη αξία από την πραγματική, εξασφαλίζοντας με την υποτιμολόγηση αυτή επιπρόσθετο παράνομο όφελος από διαφυγόντες δασμούς, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις. Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση υπολογίζεται ότι η ζημιά που έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, από την παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, που είχε ηγετικό ρόλο στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς λόγω της ιδιότητας και των γνώσεων του, συντόνιζε και καθοδηγούσε τις επιμέρους διαδικασίες, που αφορούσαν τις χρηματοπιστωτικές πράξεις και συναλλαγές.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν μέχρι στιγμής εξακριβωθεί (110) περιπτώσεις παράνομου εκτελωνισμού και ιδιοποίησης εμπορευμάτων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όπου κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες εμπορευμάτων, που δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί. Σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των εμπορευμάτων αυτών σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, χρησιμοποιήθηκαν δέκα (10) τριαξονικά φορτηγά.

Επίσης κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 302.195 ευρώ, 616 χρυσές λίρες Αγγλίας, τρία (3) πιστόλια, τρία (3) περίστροφα, εννέα (9) κυνηγετικές καραμπίνες, 397 φυσίγγια και 17 επιβατικά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν αποκομίσει από την παράνομη δράση του κυκλώματος, τεράστια χρηματικά πόσα, για τα οποία διενεργείται περαιτέρω φορολογικός και οικονομικός έλεγχος.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εκτιμάται ότι με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης και τη σύλληψη 29 μελών της, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εισαγωγής ειδών παραεμπορίου.

12:08 Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται οτι προσλαμβάνει η υπόθεση που απασχολεί απο χθες την τοπική ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την Υποδιεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας. Η έρευνα συνεχίζεται μια αμείωτη ένταση και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες "μπλοκαρίστηκαν" τουλάχιστον 7 νταλίκες με εμπόρευμα που προορίζονταν για τους επιχειρηματίες της Κάτω Αχαϊας οι οποίοι απο χθες έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα.

7.45 Συνεχίζεται και πιθανότατα ολοκληρώνεται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κάτω Αχαΐα, που έχει βάλει στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Αστυνομικοί από την Α.Δ. Αχαΐας αλλά και της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΠΟΔΗΕ) έκαναν "απόβαση" στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας "αντικείμενο της επιχείρησης είναι η εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε οικονομικά εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα", ενώ ανάλογες επεμβάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως η Αττική, η Έυβοια και η Θεσσαλονίκη, αναφέρει η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει 30 συλλήψεις, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, λίρες και 250.000 ευρώ.


Σχόλια

Ειδήσεις