Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σήμερα πιθανότατα η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης - Ποια πρόσωπα θα την αποτελούν - Το μήνυμα Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σήμερα πιθανότατα η ορκομωσία της νέας κ...

"Ελάχιστα λόγια και σκληρή" δουλειά

«Μπούσουλας» για τις προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά στη Βουλή το πολιτικό πλαίσιο που συμφώνησαν τα τρία κόμματα. Ελάχιστα λόγια και σκληρή δουλειά, το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρωθυπουργός στο υπουργικό Συμβούλιο. 

Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να ξεκαθαρίσει από νωρίς τους όρους λειτουργίας της κυβέρνησής του, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεκτικότητα, χωρίς παραφωνίες και προβλήματα στα μετόπισθεν των κομμάτων, όπως συνέβη με την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς με τις πρώτες του δηλώσεις, χθες, έδωσε και το στίγμα των προθέσεών του ως προς το τι περιμένει από τους νέους υπουργούς: Δουλειά και όχι λόγια και επιδιώξεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, πάνω στις οποίες λειτούργησε ένα μεγάλο μέρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και Παπαδήμου. 

Ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής του (πιθανότατα μετά το μεσημέρι) προκειμένου να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το τι περιμένει το επόμενο διάστημα και να ενημερώσει τους υπουργούς του ότι η Ελλάδα θα… εκπροσωπηθεί στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς εβδομάδας, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, παρά το γεγονός ότι τυπικά οι δυο τους δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου. 

Όπως όλα δείχνουν, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν ακόμη και την Παρασκευή, αφού οι επόμενες ημέρες κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους εταίρους και πιστωτές της, με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ασφυκτικά, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο Γ. Ζαννιάς θα ακούσει επισήμως τις παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε μία σειρά από δεσμεύσεις της χώρα μας, λόγω της θολής πολιτικής κατάστασης των τελευταίων μηνών. 

Κομβικής σημασίας για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων θεωρείται το κείμενο των πολιτικών θέσεων, που έχουν πάρει από χθες τα επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έτσι όπως έχει έως τώρα διαμορφωθεί από τις επαφές των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. 

Οι επαφές θα συνεχιστούν στη βουλή και σήμερα, καθώς οι συζητήσεις έχουν πλέον μπει σε λεπτομέρειες των προγραμματικών θέσεων, που παρουσίασαν πριν από τις εκλογές και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με κοινό παρονομαστή την επαναδιαπραγμάτευση όρων και πολιτικών του μνημονίου, ταυτόχρονα με το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, έως το 2016 από το 2014 που ήταν η αρχική συμφωνία. 

Στο κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» των προγραμματικών δηλώσεων, θα αποτυπώνονται οι κοινές θέσεις των κομμάτων για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν θα υπάρχει σαφής αναφορά στα θέματα που αφορούν στα μισθολογικά και εργασιακά θέματα, που σχετίζονται και με το ζήτημα αιχμής της μετενέργειας. 

Η σύνταξη του κειμένου, η οποία αφορά ουσιαστικά ένα βασικό αίτημα του Φ. Κουβέλη για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θα αποτελέσει ουσιαστικά το επιστέγασμα της συμφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα, ωστόσο, θα μείνει με αρκετά «κενά» που αφορούν σε ζητήματα θεσμικών αλλαγών (πχ εκλογικός νόμος) αλλά και τα θέματα που ακουμπούν «ευαίσθητα» μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

Πιθανότατα σήμερα η ορκομωσία της νέα κυβέρνησης - Τα πρόσωπα αναμένεται να είναι τα εξής:

 

 



Πρόεδρος της Βουλής: Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Υπουργός Οικονομικών: Βασίλης Ράπανος

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Ζαννιάς

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Χρήστος Σταικούρας

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λευτέρης Οικονόμου

Υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υπουργός Υγείας: Χριστόδουλος Στεφανάδης

Υπουργός Υποδομών: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αντώνης Ρουπακιώτης

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης

Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Ναπολέων Μαραβέγιας

Θέση στο υπουργικό συμβούλιο θα έχει και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος

Κυβερνητικός εκπρόσωπος πιθανότατα αναλαμβάνει ο έως τώρα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης. Πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσωπο που θα αναλάβει υπουργός Εργασίας.

Γραμματέας Υπουργικό Συμβουλίου: Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος: Μάκης Βορίδης

Δ/ντης Γραφείου Πρωθυπουργού: Κώστας Μπούρας

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις