Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς - "Ζητώ εμπιστοσύνη"- Ο διάλογος με Παπούλια

Ορκίστηκε  Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαρά...

Το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι

18.00 Πλήρη επίγνωση της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη της οικονομίας καθώς και ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό τόνισε ότι έχει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παρέλαβε την πρωθυπουργία από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ.  Πικραμμένο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Παραδίνοντας  ο κ. Πικραμμένος του είπε ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή.
«Έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια» είπε απευθυνόμενος στο νέο Πρωθυπουργό.

17.00 "Ζητώ απο τους πολίτες πατριωτισμό και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι μπορεί να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα απο την κρίση, Θα ζητήσω απο τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό" είπε ο κ. Σαμαράς.

Αυτή την ώρα συναντάται τυπικά με Πικραμένο για την τελετή παράδοσης.

16.58 Ολοκληρώθηκε η ορκομωσία του Αντώνη Σαμαρά. Δημοσιοιγράφοι από όλο τον κόσμο περιμένουν τον νέο Πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις.

16.49 O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος ορκίζει αυτή τη στιγμή τον νέο Πρωθυπουργό.

 

16.33 «Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και μίλησε για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει στον τόπο σταθερότητα και ελπίδα.

"Σας εύχομαι κάθε επιτυχία γιατί τα προβλήματα που έχετε μπροστά σας είναι πολλά", απάντησε ο κ. Παπούλιας.

Μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Σαμαράς καλείται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο αφού προηγουμένως πρέπει να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για την ανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού.

16.24 Ορκίζεται σε λίγα λεπτά πρωθυπουργός ο Αντ.  Σαμαράς και λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η καθυστέρηση του κ. Σαμαρά (η ορκομωσια είχε οριστεί για τις 16.00) οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα για να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την ορκομωσία.

Στις 19.00 το απόγευμα οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά προκειμένου να του δώσουν οδηγίες για τον τρόπο που θα κινηθεί στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Παραλλήλως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στην μέρα.

14.53 Στις 16:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατία τη συμφωνία με τα άλλα δυο κόμματα και τη δημιουργία κυβέρνησης ενώ στις 18:30 ορκίζεται πρωθυπουργός και παίρνει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 19:00 Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης θα συναντηθούν με τον Γιώργο Ζανιά που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup.

14.31 «Έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν την ευθύνη. Οι αντιπροσωπείες προχωρούν στη σύνταξη του κειμένου που αποτελεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Τα ζητήματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει ο Γ. Ζαννιάς στη συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε πριν απο λίγα λεπτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αντωνη Σαμαρά.

12.54 Σήμερα «κλειδώνει» η συμφωνία και αύριο ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κατά τις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση και να εκπροσωπηθεί στο εξωτερκό» και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία... Οι εξελίξεις επιταχύνονται, πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες, ίσως την επόμενη ημέρα, να υπάρξει τελική απόφαση».

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε να στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης κυβέρνηση με πολιτικό περιεχόμενο.

Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση της προγραματικής συμφωνίας και επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρχουν δεσμεύσεις για την αποδέσμευση των απεχθών όρων του Μνημονίου και για την άρση μέτρων που ματώνουν την ελληνική κοινωνία».

Ξεκαθάρισε δε, ότι για τη ΔΗΜΑΡ το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει η νέα κυβέρνηση αποτελεί «το μεγάλο ζητούμενο και διεκδίκησή μας».

12. 30 Τρίτη και… φαρμακερή η σημερινή ημέρα διαβουλεύσεων των κομματικών επιτελείων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Από χθες έχει διαπιστωθεί σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων και πλέον η νέα κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται προ των πυλών με τον Αντώνη Σαμαρά να συναντά αυτή την ώρα τον Φώτη Κουβέλη και στη συνέχεια στη 1.30 τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι διαρροές από τα κομματικά επιτελεία αναφέρουν ότι μέχρι αργά το απόγευμα θα έχουμε πιθανότατα όχι μόνο τη συμφωνία των 3 πολιτικών αρχηγών αλλά και τα ονόματα για το νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο αναμένεται να είναι ολιγομελές.

Η στελέχωση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να καθοριστεί αφού «σφραγίσει» το προγραμματικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η στήριξη των ανέργων, η μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η τόνωση της ρευστότητας και η αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, δηλαδή στις 13:00, θα συνεχιστεί στη Βουλή η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων η οποία διεκόπη λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Τρίτης και πραγματοποιήθηκε για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Η συνάντηση έγινε μεταξύ των Χρ. Λαζαρίδη, Β. Μεϊμαράκη, από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη, Στ. Αγγελούδη από το ΠαΣοΚ και Δ. Χατζησωκράτη, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν καταγραφή των σημείων στα οποία συμφωνούν και σε αυτά στα οποία διαφωνούν.

Η συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, δηλαδή η κάθε πλευρά παρουσίασε τα θέματα που κατά προτεραιότητα θεωρεί σημαντικά ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ έθεσαν με επιτάσεως ως θέμα αιχμής το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά και στο θέμα της διασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Το σημείο αυτό δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά οι εκπρόσωποί της στην συνάντηση επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα το εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα.

Η ΔΗΜΑΡ έθεσε μεταξύ άλλων και το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Παραμένουν αγκάθια στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη για μια συγκυβέρνηση το θέμα του εκλογικού νόμου (απλή αναλογική), η φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως επίσης και τα εθνικά θέματα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις