Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ετοιμάζετε το Πασχαλινό σας τραπέζι; Κάναμε έρευνα αγοράς στην Πάτρα - ΔΕΙΤΕ πόσο θα σας κοστίσει

Ετοιμάζετε το Πασχαλινό σας τραπέζι; Κάν...

Οι τιμές στα κρεοπωλεία της πόλης

Τιμές για όλα τα βαλάντια έχει φέτος η αγορά της Πάτρας για τα βασικά προϊόντα που αποτελούν το παραδοσιακό τραπέζι του Πάσχα και της βραδιάς της Ανάστασης. Το εύρος των τιμών μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά με τα Πατρινά κρεοπωλεία που κατά κανόνα διαθέτουν ντόπια ή ακόμα και δικά τους κρέατα να είναι πιο ακριβά από τα σούπερ μάρκετ, ποντάροντας στην ποιότητα.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές κάναμε έρευνα αγοράς και σας παρουσιάζουμε τα βασικά συμπεράσματα.

Το αρνί στα κρεοπωλεία της πόλης ξεκινά περίπου 7,5 ευρώ ολόκληρο, αλλού το βρήκαμε και 8,00 ευρώ το κιλό και 8,30 με την τιμή να φθάνει έως και περίπου 9,00 εάν δεν το αγοράσετε ολόκληρο.

Το κατσίκι, ως είθισται, είναι λίγο πιο ακριβό, αρχίζοντας από τα περίπου 8 και φθάνοντας μέχρι και τα 9,70 το κιλό. Αρκετά κρεοπωλεία της Πάτρας αναλαμβάνουν να σας φτιάξουν και κοκορέτσι, ωστόσο θα πρέπει εσείς να διαθέτετε την σούβλα και να βιαστείτε γιατί θέλουν να γνωρίζουν κάποιες μέρες πριν τις παραγγελίες.

Οι τιμές στο κοκορέτσι κυμαίνονται από περίπου 8 ευρώ μέχρι 9,5 ευρώ το κιλό.

Η γαρδούμπα κοστίζει περίπου 8 ευρώ το κιλό ενώ οι πατσές και τα συναφή για την μαγειρίτσα τα βρήκαμε από 5,5 έως και 5,8 ευρώ το κιλό.

Κατά τα λοιπά σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το πασχαλινό τραπέζι το 2019 υπολογίζεται στα 53,86 ευρώ για όσους κάνουν τα ψώνια τους σε καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η διαμόρφωση αυτή της τιμής του μέσου καλαθιού είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο προϊοντικών ομάδων:

Προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση όπως το βούτυρο κατά 11%, η μουστάρδα κατά 11% και το συσκευασμένο τσουρέκι κατά 19% (λόγω και αρκετών νέων κωδικών προϊόντων που καταγράφονται φέτος).

Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην τιμή, οι πατάτες κατά 58%, οι ντομάτες κατά 33% και τα μαρούλια κατά 14% ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αρνητικών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες την ίδια περίοδο του 2018, οπότε και παρουσίασαν μεγάλη μείωση στις τιμές τους

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το 2019 για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 35%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 12,5% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.

Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις