Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κίνδυνος να χαθούν τα τμήματα κωφών και βαρήκοων μαθητών του 18ου γυμνασίου της Πάτρας

Κίνδυνος να χαθούν τα τμήματα κωφών και ...

Η έκκληση των καθηγητών του σχολείου

Έντονες διαμαρτυρίες στη σχολική κοινότητα του 18ου Γυμνασίου της Πάτρας έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα - όπως δηλώνουν οι καθηγητές- χτυπήματα στα Ειδικά τμήματα και τις λυκειακές τάξεις Κωφών και Βαρήκοων μαθητών που λειτουργούν στο σχολείο.

18ο Γυμνάσιο Πατρών: Ένα διαφορετικό σχολείο που γιορτάζει 32 χρόνια τρυφερής συνύπαρξης κωφών και ακουόντων μαθητών

Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές του σχολείου :

Από το 1985 στο 18ο Γυμνάσιο Πάτρας λειτουργούν Ειδικά Τμήματα και Λυκειακές Τάξεις Κωφών – Βαρήκοων μαθητών.

Η εκπαίδευση των Κωφών και βαρήκοων μαθητών στο Σχολείο αυτό γίνεται από εξειδικευμένους καθηγητές στην Αγωγή Κωφών, που γνωρίζουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και εφαρμόζουν δίγλωσση μέθοδο επικοινωνίας. Το Σχολείο δέχεται μαθητές Κωφούς, βαρήκοους με ή χωρίς βοηθήματα ακοής: ακουστικό βαρηκοΐας ή κοχλιακό εμφύτευμα, από την Πάτρα, την ευρύτερη περιοχή και τους διπλανούς Νομούς, που μεταφέρονται με ΤΑΧΙ ή λεωφορείο. Η μεταφορά καλύπτεται από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το μοντέλο της συμμετοχικής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και το “Σχολείο για όλους” εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα τόσο για τους Κωφούς-Βαρήκοους μαθητές όσο και για τους ακούοντες μαθητές που φοιτούν στο Σχολείο. Αξίζει να αναφερθεί πως μέσα από την κοινή συμμετοχή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαμορφώνονται εκείνες οι στάσεις, οι αντιλήψεις και συμπεριφορές των μαθητών μιας ισότιμης εκπαιδευτικής κοινότητας. Το σχολείο μας προσπαθεί να εμφυσήσει στους μαθητές του τις αξίες και τις αρχές ενός ανθρωπιστικού μοντέλου εκπαίδευσης και ζωής.

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής το σχολείο μας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα. Αρχικά, αποφασίστηκε βάσει νόμου να αφαιρεθούν τα καθήκοντα της μιας από τις δυο υποδιευθύντριες, που εξυπηρετούσαν το σχολείο. Η μία από αυτές είχε μέσα στις αρμοδιότητές της όλο το βάρος των εργασιών για το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Κωφών/βαρήκοων. Τις τελευταίες ημέρες ενημερωθήκαμε πως υπάρχει μία δυστοκία  στο να δοθούν τα οργανικά κενά των κλάδων της Ειδικής Αγωγής για τα Ειδικά Τμήματα των Κωφών και βαρήκοων μαθητών. Όπως ορίζει η νομοθεσία, διορισμοί μπορεί να γίνουν μόνο εάν έχουμε κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες πρώτα δίνονται για μεταθέσεις του μόνιμου προσωπικού και έπειτα για διορισμό, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Νόμου 3699/2008“3. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που καλούνταν να υπηρετούν ως αναπληρωτές συνάδελφοι καθηγητές εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα Τμήματα Κωφών, προκηρύσσονταν οργανικές θέσεις για το Σχολείο μας. Τώρα που αναμένουμε τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, δε θα δοθούν αυτά τα οργανικά κενά;

Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν δοθούν τα κενά αυτά για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ειδικά τμήματα να χαθούν, να απαξιωθεί ο ρόλος τους με άμεσο αποτέλεσμα την κατάργησή τους και οι μαθητές με κώφωση/βαρηκοΐα να αφεθούν σε μία «εκπαίδευση» χωρίς ουσία σε οποιοδήποτε πλαίσιο ακατάλληλο για την αναπηρία τους μόνο και μόνο για την απόκτηση των απολυτηρίων τους.

Οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα χρειάζονται σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό. Είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί αυτή η παροχή στους μαθητές μας και θα τη στερηθούν, αν δε δοθούν τα οργανικά κενά.

Διεκδικούμε την ολοκληρωμένη στελέχωση της δομής μας με τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού (λογοθεραπευτή, ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού) με μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Το ίδιο αίτημα μάς απευθύνει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων που αποτελείται και από γονείς των Κωφών-βαρήκοων μαθητών του Σχολείου μας,  οι οποίοι απαιτούν άμεση διευθέτηση του ζητήματος και το αυτονόητο για τα παιδιά τους με αναπηρία.

Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι ως Σύλλογος Διδασκόντων θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και ειδικότερα των μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το δικαίωμα του κάθε παιδιού να έχει τη θέση του στο δημόσιο σχολείο και στη δομή που έχει ανάγκη!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 18ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

ΚΑΡΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΜΗΤΣΩΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ

ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

ΜΠΕΛΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΦΑΡΜΑΚΗ ΑΡΕΤΗ

ΔΟΥΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΟΥΖΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΖΩΧΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΛΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΤΣΙΜΠΛΙΑΡΙΔΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

ΣΙΜΩΤΑ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ

ΦΥΣΙΚΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΠΕΡΔΙΚΟΜΜΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΓΡΟΥΜΠΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΛΛΙΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΥΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις