Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με τσίκνα, καντάδες και Γάμο Καραγκιόζη γιορτάζει η Πάτρα την Τσικνοπέμπτη - Τεράστια ψησταριά η πόλη - ΟΛΕΣ οι εκδηλώσεις - ΦΩΤΟ

Με τσίκνα, καντάδες και Γάμο Καραγκιόζη ...

Γλέντι με την Αθηναίκή Κομπανία στο Νότιο Πάρκο το μεσημέρι

Η Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα έχει ιδιαίτερο χρώμα. Οι ψησταριές στήθηκαν από νωρίς και η τσίκνα  κατακλύζει κεντρικά σημεία και γειτονιές της . Είναι η μέρα που σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία του Πατρινού Καρναβαλιού ενώ πέρα από τα γλέντια που στήνονται από τις παρέες σε καταστήματα κλπ , πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων.

Χάλκινα, καντάδες, Αθηναϊκή Κομπανία και γάμος Καραγκιόζη σήμερα στην Πάτρα - Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης

Άρχισε η τσίκνα στην Πάτρα – Έτοιμες οι ψησταριές - ΦΩΤΟ

Χάλκινα, καντάδες, Αθηναϊκή Κομπανία και γάμος Καραγκιόζη σήμερα στην Πάτρα - Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης

 

 

Σήμερα από το πρωί στην Τριών Ναυάρχων στη Γούναρη, στη Ρήγα Φεραίου, στην Αγίου Ανδρέου και αλλού στήθηκαν οι ψησταριές και τα κάρβουνα έχουν πάρει φωτιά. Εκτός από σουβλάκια ψήνονται αρνιά , κοκορέτσια και άλλα κοψίδια.

Αργότερα θα ξεκινήσουν και οι εκδηλώσεις

ΔΕΙΤΕ εικόνες από το κέντρο της Πάτρας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων,έχει ετοιμάσει εκδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν καθόλη τη διάρκεια της μέρας και θα έχουν ως επίκεντρο τρεις βασικούς τοπικούς άξονες: Άνω Πόλη, Κάτω Πόλη και Νότιο Πάρκο.

Από τις 12.00 έως τις 15.00 μπάντες χάλκινων πνευστών με τη συνοδεία του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων θα ξεσηκώσουν με τους ήχους τους συνοικίες της πόλης, ενώ θα κάνουν και παρέλαση στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Πρόκειται για σπουδαίες μπάντες χάλκινων πνευστών από την Μακεδονία και συγκεκριμένα από Έδεσσα, Φλώρινα, Αριδαία, Νάουσα και Κοζάνη, που προσκλήθηκαν από την Κοινωφελή Επιχείρηση ειδικά για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης λόγω της αυθεντικής, παραδοσιακής φυσιογνωμίας της μουσικής τους και της ξεχωριστής ιστορίας τους.

Η Ορχήστρα Χάλκινων του Γιάννη Λίτου στην Αγυιά (σύλλογος Αγυιάς) από τις 12.00 έως τις 13.00

Η Ορχήστρα Χάλκινων του Τριαντάφυλλου Ασαρτζη στην Αγία Αικατερίνη-Προσφυγικά-Πλατεία Ελευθερίας από τις 12.00 έως τις 13.00

Η Ορχήστρα Χάλκινων του Χρήστου Τούμπαρη στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρας από τις 12.00 έως τις 13.00

Η Ορχήστρα Χάλκινων του Αντώνη Μπράτση στα Ταμπάχανα και ακολούθως θα κατηφορίσει τη Γερμανού ως τις πλατεία Αγίου Γεωργίου από τις 12.00 έως τις 13.00

Η Ορχήστρα Χάλκινων του Γιάννη Βεάκη θα ξεκινήσει από την πλατεία Ντε Μιράντα (έξω από το γήπεδο της Παναχαϊκής), θα ακολουθήσει την Έλληνος Στρατιώτου και θα καταλήξει στην πλατεία Όλγας, από τις 12.00 έως τις 13.00.

Στις 13.00 όλες οι ορχήστρες χάλκινων θα συναντηθούν στην πλατεία Όλγας, όπου θα παίξουν όλοι μαζί και στις 14.00 θα παρελάσουν παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από την πλατεία Όλγας μέχρι το τέλος του πεζόδρομου στην Τριών Ναυάρχων, όπου θα φτάσουν στις 15.00.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ AΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

Από τις 13.00 έως τις 17.00 στο Νότιο Πάρκο (απέναντι από τη Veso Mare) το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι θα έχει την τιμητική του με προσκεκλημένη την εξαιρετική Αθηναϊκή Κομπανία. Πρόκειται για μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία για όλο τον κόσμο που έχουν ετοιμάσει ο Δήμος Πατρέων και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και θα προσφέρει γερές δόσεις διασκέδασης στους πολυάριθμους φίλους της μπάντας. Η συναυλία του αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Ο Δήμος Πατρέων δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να γιορτάσουν και να ξεδώσουν την ξεχωριστή αυτή μέρα με ένα συγκρότημα απόλυτα προσαρμοσμένο στο παραδοσιακό ύφος της Τσικνοπέμπτης, να τσικνίσουν και να ανταλλάξουν ευχές ξεφεύγοντας για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα, όπως προστάζει το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Πατρέων.

Η Αθηναϊκή Κομπανία ξεκίνησε το 1974 σαν ρεμπέτικη κομπανία Χαϊδαρίου με τους Δημήτρη Χατζηδιάκο, Χρήστο Κανελλόπουλο, Νίκο Δούμα και Γιώργο Νικολέρη, αργότερα, το 1981 με την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου, με τίτλο «Αγαπητέ μου Θείε Τάκη» μετονομάστηκε σε Αθηναϊκή Κομπανία. Σ’ αυτό το δίσκο συμμετείχε η Χαρούλα Αλεξίου... η μουσική και οι στίχοι είναι του Δημήτρη Χατζηδιάκου.

Ακολουθούν πολλοί δίσκοι με καινούρια αλλά και παλιά τραγούδια που δημιουργούν μια σύγχρονη μουσική πρόταση και ένα ρεύμα νέων καλλιτεχνών.

Στην πορεία του το συγκρότημα έχει συνεργαστεί με το Γιώργο Μητσάκη, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Κώστα Βίρβο, το Στράτο Διανυσίου, το Μανώλη Αγγελόπουλο, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Γιάννη Πουλόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ελένη Βιτάλη, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Γιώργο Κόρο, τον Γιάννη Βασιλόπουλο, τον Αντώνη Βαρδή, το Γιώργο Σαρρή, τον Ηλία Κλωναρίδη και πολλούς άλλους. Κατά καιρούς συνεργάστηκαν με την κομπανία η Σοφία Εμφιετζή, η Βούλα Καραχάλιου και η Αναστασία Μουτσάτσου.

Σταθμός στη διαδρομή της κομπανίας υπήρξε και η συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Φώτη Μεσθεναίο στην κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της Αυγής».

Η δισκογραφία της Αθηναϊκής Κομπανίας περιλαμβάνει τους ακόλουθους δίσκους:

1981 «Αγαπητέ μου θείε Τάκη» (στίχοι μουσική Δ.Χατζηδιάκος)

1982 «Θυμήσου θείε Τάκη» (ρεμπέτικα λαικά) ακολουθούν το «Μινόρε της Αυγής» πρώτη περίοδος

1983 «Στην επόμενη Στάση» (στίχοι μουσική Δ.Χατζηδιάκος), το «Μινόρε της Αυγής» δεύτερη περίοδος

1984 «Χόρεψέ το θείε Τάκη» (παλιά λαϊκά χορευτικά τραγούδια), «Πάντα τέτοια», το «Ένα και Ένα για μεγάλα κέφια»

1985 το διπλό άλμπουμ «Πολιτικώς Αντίθετοι, μα η Αγάπη, Αγάπη» με καινούρια λαικά τραγούδια στις 3 πλευρές και με έντεχνα στην 1 πλευρά (Δ.Χατζηδιάκου, Γ.Κόρου, Χ.Νικολόπουλου), «Τα Καλύτερα της Αθηναικής Κομπανίας»

1987 «Τέσσερις συν μία» με καινούρια τραγούδια (στίχοι μουσική Δ.Χατζηδιάκος)

1991 «Πάλι στα Φώτα» (στίχοι μουσική Δ.Χατζηδιάκος), ακολουθεί το άλμπουμ «Ο παίζων» (στίχοι μουσική Δ.Χατζηδιάκος) συμμετέχει με 2 τραγούδια ο Δημήτρης Μητροπάνος,

1995 κυκλοφορεί το «Μέχρι Πρωίας» με παλιά λαικά τραγούδια, τελευταίος προσωπικός δίσκος της ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΚΟΜΠΑΝΙΑΣ είναι το «Ζωντανά στα εννέα όγδοα» (λαϊκά και ρεμπέτικα) ζωντανή ηχογράφηση.

Υπάρχουν και άλλες συμμετοχές της Κομπανίας σε ομαδικές δισκογραφίες όπως είναι αυτή με τα ανέκδοτα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη «Γεια σου ζωή μου αθάνατη» με επιμέλεια του Κ. Χατζηδούλη.

Τα μέλη της Αθηναϊκής Κομπανίας σήμερα είναι: Δημήτρης Χατζηδιάκος – τραγούδι, μπουζούκι, Νίκος Δούκας – κιθάρα, Γιώργος Νικολέρης – μπουζούκι, τραγούδι και Ελένη Φειδάκη –τραγούδι.

ΤΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Επίκεντρο των φετινών απογευματινών και βραδινών εκδηλώσεων και δρώμενων, θα είναι η Άνω Πόλη, ωστόσο οι δράσεις θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη δίνοντας χρώμα και στο ιστορικό κέντρο.

Οι εκδηλώσεις θα κινηθούν σε δυο άξονες και αφορούν στο δρώμενο «Ο Γάμος του Καραγκιόζη» και στην συναυλία μελών και φίλων του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη». Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος του Καραγκιόζη» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές από μπάντες χάλκινων πνευστών, χορευτικά από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος.

Η συναυλία των «Κανταδόρων της Santa Maura» του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν με εξωστρέφεια από τις φωνές και ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική πινελιά τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη, συνήθειες και ακούσματα.

ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Το σημείο συνάντησης για την παρέα του Καραγκιόζη θα δοθεί στις 18.00 στην πλατεία Ταμπαχάνων. Στο σημείο θα βρίσκονται η πλατφόρμα και το μουσικό άρμα του Δήμου. Στην πλατφόρμα θα είναι ο Καραγκιόζης με τα κολλητήρια.

Προπομπός της παρέας θα είναι ο Χατζηαβάτης ο οποίος θα παροτρύνει τον κόσμο να συμμετάσχει στο δρώμενο αλλά και θα βρίσκεται σε διάλογο με τον Καραγκιόζη.

Στις 19.00 θα ξεκινήσει η κουστωδία του Καραγκιόζη και στη συμβολή των οδών Γερμανού και Βότσαρη θα συναντήσουν τον Μπαρμπα Γιώργο με την παρέα του και γίνεται ένα μικρό δρώμενο με βλάχικους χορούς. Νέα συνάντηση στη συμβολή των οδών Γερμανού και Αγίου Δημητρίου, αυτή τη φορά με τον Sir Νιόνιο (χορεύουν ζακυνθινούς χορούς)

Παράλληλα ανεβαίνει από τη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης η κουστωδία της Νύφης και η παρέα του Σταύρακα. Όλοι μαζί συναντώνται στη συμβολή των οδών Γερμανού και Αγ. Δημητρίου. Στο ύψος της Λόντου τους περιμένει ο Μανούσος με την παρέα του ( ξεδιπλώνονται κρητικοί χοροί) και στο ύψος της Ηλείας τους περιμένει ο Πασάς με την συνοδεία του (χορεύουν τσιφτετέλια).

Συνεχίζουν όλοι μαζί και ενώνονται με τις Ορχήστρες Χάλκινων που τους περιμένουν στην Σωτηριάδου και ακολουθούν όλοι μαζί την διαδρομή Γερμανού, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Νικολάου, Κορίνθου, Κολοκοτρώνη, Μαιζώνος, Ερμού, Κορίνθου, Αγ. Νικολάου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Στην Πλατεία Αγ. Γεωργίου τελείται ο Γάμος του Καραγκιόζη. Μετά το γάμο θα ακολουθήσει γλέντι με τις ορχήστρες χάλκινων για τους συμμετέχοντες και για τον κόσμο.

Συμμετέχουν: Καραγκιόζης και χαρακτήρες: Χρήστος Πατρινός με τους συνεργάτες του, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων και η Σχολή Χορού Keep Dancing της Μίνας Παναγιωτοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις