Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αλλάζουμε εποχή!

Αλλάζουμε εποχή!

Του Ηλία Γκοτσόπουλου

Το 1969, η αυστριακή ψυχίατρος Ελίζαμπεθ Ρος, ερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το θλιβερό αναπάντεχο,  εισήγαγε τη θεωρία των πέντε σταδίων του πένθους, ως εξής:

1ο: Άρνηση: «Δε μπορεί να συμβαίνει σε μένα αυτό».

2ο: Θυμός: «Γιατί να συμβαίνει σε μένα αυτό;»

3ο: Διαπραγμάτευση: «Κάνε να μην είναι αλήθεια. Να μη συμβεί σε μένα αυτό».

4ο: Παραίτηση-Κατάθλιψη: «Δεν έχω διάθεση για τίποτα».

5ο: Αποδοχή: «Και τώρα; Πρέπει να ζήσω.  Θα ξεκινήσω απ’ την αρχή!».

Μελετώντας τα κάποιος και παρακολουθώντας την πορεία της χώρας και της πόλης μας, αναγνωρίζει ευθεία αντιστοιχία στη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας, με τα παραπάνω στάδια, ως εξής:

1ο: «Άρνηση»: Πρόκειται για την εποχή, που πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, αρνούμασταν να καταλάβουμε, τι είναι αυτό που μας βρήκε, ή επρόκειτο να μας βρει. Ακόμα κι όταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, σε κείνη την αλησμόνητη συνέντευξη τύπου,  κατέληγε με σπαστά ελληνικά με τη φράση: “Kouragio Ellines”, εμείς σχολιάζαμε μεταξύ μας, με καθαρά ελληνικά: «Τι λέει ο άνθρωπος…»

2ο:  «Θυμός»: Είναι η εποχή της «άνω και κάτω πλατείας», των «αγανακτισμένων» και των πολιτικών που επένδυσαν στο θυμικό, στο θυμό και το μίσος. Στο δημόσιο λόγο κυριαρχεί ο διχαστικός λόγος και οι εκφράσεις «γερμανοτσολιάδες», «ξεπουλημένοι», «προδότες», «απάτριδες», «ανάλγητοι»…

3ο:  «Διαπραγμάτευση»: Η εποχή που πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μας για κάτι άμεσα λυτρωτικό και χωρίς αιδώ υποσχέθηκαν κατάργηση των πάντων «μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο», υποσχέθηκαν αυξήσεις, αυτόματο πέρασμα σε ευημερία, σ’ έναν κόσμο μαγικό, υποσχέθηκαν την πτήση του γαϊδάρου… Ο Έλληνας διαπραγματεύτηκε την ψήφο του και πήρε υποσχέσεις κι ελπίδες.

4ο: «Παραίτηση-Κατάθλιψη»: Η εποχή που σήμερα ζούμε. Αυτή, της διάψευσης των προσδοκιών, της αποκάλυψης της απάτης. Η εποχή που η κοινωνία δεν αντιδρά και δέχεται περίπου μοιρολατρικά τα επίχειρα των επιλογών της.

5ο: «Αποδοχή»: Είναι το στάδιο της ολοκλήρωσης. Ο καιρός που η πραγματικότητα θα παραμερίσει τις αυταπάτες και η κοινωνία θα ανασκουμπωθεί. Αποφασισμένη και αισιόδοξη.

Είναι η νέα εποχή που έρχεται. Η εποχή της νέας δημιουργίας!

Γιατί και η Πάτρα αλλάζει εποχή.

Είναι τώρα η ώρα να περάσουμε από την εποχή της διαμαρτυρίας, στην εποχή της δημιουργίας!

Καλό και δημιουργικό 2019!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις