Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το Φράγμα γεμίζει νερό… ο Φορέας Διαχείρισης συνεχίζει όμως να διχάζει- Σημαντικές εξελίξεις μετά την επίσκεψη Σπίρτζη

Πάτρα: Το Φράγμα γεμίζει νερό… ο  Φορέας...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τι θα κάνουν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι

Μπορεί τα έργα για την κατασκευή του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου που θα δώσει οριστική λύση στην υδροδότηση της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Δήμου Ερυμάνθου, να ολοκληρώνονται και η υποδομή, εντός του μήνα, να αρχίζει να γεμίζει νερό, η υπόθεση όμως του φορέα διαχείρισης δεν έχει οριστικά λήξει... Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κόμισε πάντως στους τοπικούς φορείς μια συγκεκριμένη και βελτιωμένη πρόταση για τη λειτουργία του Φράγματος που αφήνει πλέον μια αχτίδα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι στον Φορέα θα συμμετέχουν η Πολιτεία, οι τρεις εμπλεκόμενοι Δήμοι (Πατρών, Δυτικής Αχαΐας κι Ερυμάνθου) καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Επίσης δεσμεύτηκε ότι το κράτος για 3 χρόνια θα καλύψει οικονομικά τη λειτουργία του ενώ θα βρεθεί λύση και για την στελέχωσή του κατά την ίδια περίοδο. Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός ότι ο φορέας θα είναι καθαρά δημόσιος θα διασφαλίζει μια τιμολόγηση την οποία θα αντέχουν οι πολίτες της περιοχής.

Η νέα αυτή πρόταση φαίνεται να βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους τους Δημάρχους Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Νικολάου και Ερυμάνθου Θάνος Καρπή, με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη να επιμένει πώς τη λειτουργία και την συντήρηση του φράγματος πρέπει να την κρατήσει αποκλειστικά το κράτος.

Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Πελετίδης εξηγεί ότι δεν θέλει, ως πόλη, να αγοράζει νερό, προσθέτοντας ότι εάν αυτό θα παρέχεται δωρεάν στους δήμους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Ο φορέας που φτιάχνεται θα πουλάει νερό, θα πληρώνουν δηλαδή οι δημότες. Το νερό είναι φυσικό αγαθό δεν πουλιέται. Ας διαχειριστεί το έργο το κράτος και να δίνει δωρεάν το νερό στους Δήμους, από εκεί και πέρα εμείς θα το διαχειριστούμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, δεν θέλουμε να επιβαρυνθούμε επιπλέον», εξηγεί ο κ. Πελετίδης.

 

Πήγαμε στο φράγμα του Πείρου, ένα τεράστιο έργο για την Πάτρα -ΦΩΤΟ

 

Σημειώνει δε ότι η δημοτική του Αρχή της Πάτρας δεν συμφωνεί να συμμετάσχει στη Διοίκηση προσθέτοντας με νόημα ότι: «Δεν ψάχνουμε ποιος θα μας πουλήσει το νερό».

Η θέση του κ. Πελετίδη είναι να αναλάβει η κυβέρνηση τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του έργου για πάντα και όχι μόνο για τα πρώτα τρία χρόνια. Στην επισήμανσή μας ότι και σήμερα το νερό δεν φτάνει δωρεάν στους πολίτες αλλά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης το τιμολογεί κανονικά, απαντά: «Θέλετε δηλαδή να το ακριβύνουμε;».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θάνος Καρπής φαίνεται να τάσσεται πιο θετικά απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο της διαχείρισης. Μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Καρπής σχολιάζει ότι από τον αρμόδιο Υπουργό έχουν γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση που ζητούν οι Δήμοι, πρέπει όμως όλα να ξεκαθαριστούν και ιδίως το σκέλος που αφορά τον καθαρά δημόσιο χαρακτήρα του έργου, την συμμετοχή της πολιτείας και τις υποχρεώσεις της ως προς το κόστος λειτουργίας.

«Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι αυτό το κόστος θα το αναλάβει το κράτος για τουλάχιστον 3 χρόνια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι και παραπάνω. Θα μελετήσουμε το σχέδιο που μας υπέβαλε. Στα τέλη του μήνα προγραμματίζεται και μια ημερίδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος οπότε εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε λεπτομερώς τις απόψεις, τις παρατηρήσεις και τις όποιες συμπληρώσεις πιθανόν θα έχουμε. Το σχέδιο πάντως του Υπουργού αποτελεί μια καλή βάση για να κάνουμε τα επόμενα βήματα», υπογραμμίζει ο κ. Καρπής.

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ερυμάνθου στέκεται ιδιαίτερα στη δεύτερη φάση του φράγματος που θα πρέπει να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για την επέκταση του δικτύου που θα υδροδοτήσει 48 οικισμούς και στους τρεις Δήμου. Το θέμα τέθηκε επιτακτικά στον κ. Σπίρτζη ο οποίος φέρεται να δεσμεύτηκε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις καθώς πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το οποίο ήδη «τρέχει».

Τέλος αναφορικά με τη διαχείριση του Φράγματος θετική στάση κρατάει και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας με τον Αντιδήμαρχο Θανάση Ραυτακόπουλο να δηλώνει: «Θα μελετήσουμε την πρόταση, η οποία φαίνεται καλή και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας ή και τις διαφωνίες μας, στο χρονικό περιθώριο της προσεχούς 3ετίας».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις