Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Δαφνιώτισσα- Εμπρησμούς δείχνουν τα πρώτα στοιχεία- ΦΩΤΟ

Ηλεία: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Δαφνιώτι...

Μάχη των πυροσβεστών

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που καίει για δεύτερη μέρα στην περιοχή Δαφνιώτισσα, Αμαλιάδας Ηλείας. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και από το πρωί οι προσπάθειές τους ενισχύθηκαν με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων και δύο Καναντέρ.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 32 οχήματα, περισσότερους από 100 άνδρες καθώς και 4 πεζοπόρα τμήματα, προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, που πάντως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμβάλλει και το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, καθώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι

Στο μεταξύ η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη Αμαλιάδας Ηλείας έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

10.43 Συνολικά 37 οχήματα της Πυροσβεστικής και αρκετά ακόμα των ΟΤΑ και της Π.Ε. Ηλείας επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς σε Δαφνιώτισσα και Γεράκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr κινητοποιήθηκαν δυνάμεις από όλη την Ηλεία και ακόμα απο τις περιοχές, Αγρίνιο, Χαλανδρίτσα, ΒΙΠΕ Πατρών, Πάτρα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Κόνιτσα, Κυπαρισσία, Αμφιλοχία, Αίγιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γαργαλιάνοι και Τρόπαια, ενώ ήρθαν και από ομάδες της 6ης ΕΜΑΚ.

Από το πρωί επιχειρούν ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες και μεγάλα μηχανήματα του Στρατού που έφτασαν από την περιοχή της Κορίνθου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δυο διπλές πυρκαγιές  που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Δαφνιώτισσας και του Γερακίου αποτελούν ξεκάθαρο «χτύπημα» εμπρηστών .

Οι περιοχές που δοκιμάστηκαν πέρυσι και πάλι από τις πυρκαγιές, βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο εμπρηστών, που έδρασαν με λίγη ώρα διαφορά από το ένα σημείο στο άλλο.

Ο συντονισμός των δυνάμεων υπήρξε άμεσος και αποτελεσματικών, ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και στην περίπτωση της Δαφνιώτισσας, πραγματοποιήθηκε μερική απομάκρυνση κατοίκων, προληπτικά ώστε να μην συμβεί κάτι άσχημο. Κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Αστυνομίας, ενώ με κάθε μέσο συμμετείχαν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Ήλιδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας.

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε στις 13,30 το μεσημέρι, κοντά στα τελευταία σπίτια της Δαφνιώτισσας, ενός χωριού του δήμου Ήλιδας που είναι «πνιγμένο» από το παρθένο πευκοδάσος. Η φωτιά βρήκε «τροφή» και γρήγορα πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε όλη την πλαγιά πάνω από το χωριό και να προχωρήσει. Περίπου μια ώρα αργότερα ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά σε πλαγιά απέναντι από αυτή που καιγόταν, προς το Τζαμί Πηνείας. Η περιοχή ήταν δύσβατη και κατευθύνθηκαν προς τα εκεί εναέρια μέσα, όπου με συνεχείς ρίψεις επιχείρησαν να περιορίσουν το μέτωπο.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα ξέσπασε και νέα διπλή πυρκαγιά στο Γεράκι στους δρόμους προς Περιστέρι και προς Ανάληψη. Μέρος των δυνάμεων από τη Δαφνιώτισσα κινήθηκε προς τα εκεί για να επιχειρήσει να περιορίσει το μέτωπο που γρήγορα έλαβε διαστάσεις. Ευτυχώς το χωριό Ανάληψη και το ομώνυμο μοναστήρι δεν απειλήθηκαν άμεσα και ο κίνδυνος έως τις οκτώ το απόγευμα της Δευτέρας είχε περιοριστεί. Ωστόσο οι δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά.

7.58πμ Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στην Ανάληψη Ηλείας και τη Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας. Στην πυρόσβεση από το απόγευμα της Δευτέρας συμμετείχαν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα, καναντέρ και ελικόπτερο.

Η εικόνα στη Δαφνιώτισσα είναι καλύτερη ωστόσο η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Οι δυνάμεις  πυρόσβεσης ωστόσο την έχουν περιορίσει σε χαράδρα.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν το πρωί και πάλι πτήσεις επιχειρώντας για να περιοριστεί το μέτωπο

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτκής Ελλάδς Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος δήλωσε ότι αυτό που έχει καεί ηταν παρθένο δάσος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις