Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Παιδιά, μην παίζετε με τα στυλό laser" - Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αιγίου

"Παιδιά, μην παίζετε με τα στυλό la...

Μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν παιδί από το Βόλο να έχασε την όρασή του

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αιγίου σχετικά με τα στυλό λέιζερ ή laser pointers και γενικότερα τα παιχνίδια με λέιζερ, δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, βασισμένα στη δυσάρεστη ιστορία με το παιδί από το Βόλο που έχασε μερικώς την όρασή του παίζοντας με τέτοιο στυλό.

Το κείμενο που υπογράφεται από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου κα Αργυροπούλου αναφέρει τα εξής:

"Αναφερόμαστε στις συσκευές - δείκτες LASER ή laser pointers και γενικότερα τα παιχνίδια με λέιζερ, που διατίθενται στην αγορά από την Κίνα με ανεπαρκή ή ελλιπή πιστοποίηση και χωρίς να υπάρχει κεντρικός  μηχανισμός πιστοποίησης της ενέργειας, που εκπέμπει η κάθε συσκευή, η δε διάθεσή τους γίνεται εύκολα ακόμα και από το διαδίκτυο, με εμφανή τον σοβαρό κίνδυνο, που διατρέχουν οι ανήλικοι χρήστες των εν λόγω συσκευών.

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Αιγιαλείας, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν.

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ύστερα και τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις προαναφερόμενες συσκευές,  προχώρησε σε παραγγελία προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες της χώρας.

Ειδικότερα επισημαίνουμε, με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με τις συσκευές - δείκτες LASER ή laser pointers και γενικότερα τα παιχνίδια με λέιζερ και σε εκτέλεση της με αριθμό 6993/29-6-2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, την προσοχή στους ανήλικους, ιδίως δε, στους έφηβους σχετικά με την επικινδυνότητα των εν λόγω συσκευών – δεικτών LASER και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν και να οδηγηθούν σε ανεπανόρθωτη σωματική βλάβη.

Σόκαρε το πανελλήνιο προσφάτως η είδηση ότι ένα μικρό αγόρι στον Βόλο υπέστη μερική τύφλωση παίζοντας με στυλό-λέιζερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ, το παιδί κοίταξε αρκετές φορές την ακτίνα του λέιζερ, με συνέπεια να υποστεί βαριά, μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι και είναι υπεύθυνος για την όραση.

Ο χειρουργός - οφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος- Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης εξηγεί: « Η περίπτωση αυτή δυστυχώς φέρνει ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβουν τα στυλό λέιζερ ή laser pointers και γενικότερα τα παιχνίδια με λέιζερ. Κάποτε πιστεύαμε ότι οι τραυματισμοί των ματιών με λέιζερ έχουν μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να συμβούν, αλλά όσο εξαπλώνεται η χρήση τους αναφέρονται ολοένα περισσότερα περιστατικά. Πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι την περίοδο 2000-2017 περισσότεροι από 110 άνθρωποι σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Μέση Ανατολή υπέστησαν οξείς και μόνιμους τραυματισμούς των ματιών εξαιτίας των στυλό λέιζερ. Και το σοβαρότερο είναι πως μόνο στο 9% των περιπτώσεων κατόρθωσαν οι γιατροί να αποκαταστήσουν πλήρως την όραση. Οι υπόλοιποι ασθενείς απέμειναν με σοβαρά μειωμένη όραση ή ακόμα και με τύφλωση. …  Επίσης το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό, και ιδίως τα παιδιά και οι έφηβοι, εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν πως τα λέιζερ δεν είναι παιχνίδια, επομένως δεν πρέπει ποτέ να κοιτούν απευθείας την ακτίνα τους.       Σε κάθε περίπτωση :

•     Δεν πρέπει ποτέ, κανένας, μικρός ή μεγάλος, να κοιτάζει την ακτίνα του στυλό λέιζερ ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου με λέιζερ.

•    Δεν  πρέπει να την κατευθύνει στα μάτια άλλου ατόμου, ούτε στα μάτια ζώων.

•    Δεν πρέπει να ρίχνει την ακτίνα σε οποιοδήποτε όχημα, σκάφος ή ακόμα και αεροπλάνο, διότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος αν ξαφνιαστεί ο οδηγός.

•    Να μην σημαδεύετε με το λέιζερ λείες επιφάνειες (π.χ. καθρέφτες, τζάμια) για να αποφύγετε τους κινδύνους από την αντανάκλαση.

•    Να μην αγοράζετε κανενός είδους παιχνίδι με λέιζερ σε παιδιά και να μην προμηθεύεστε στυλό λέιζερ τα οποία αναγράφουν ισχύ μεγαλύτερη από 5 milliWatts ή δεν την αναγράφουν καθόλου.

Αν υπάρξει τραυματισμός των ματιών, οι θεραπευτικές επιλογές μας είναι περιορισμένες. Να θυμάστε, τέλος, ότι η ακτίνα των λέιζερ παραμένει ισχυρή για πολλά μέτρα ή και χιλιόμετρα ακόμα από την πηγή της, επομένως ο κίνδυνος είναι πάντοτε υπαρκτός. »

Συστάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς

Τονίζουμε ότι προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Αιγιαλείας, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση

να απευθυνθούν στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας ή στην Εισαγγελία Αιγίου στο Δικαστικό Μέγαρο ΑΙΓΙΟΥ,  2ο όροφο επί της οδού Κορίνθου 67"

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις