Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Σοφαγάδα ή Συμπεθεριό;

Σοφαγάδα ή Συμπεθεριό;

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Mπριάμ, τουρλού, ρατατούιγ, συμπεθεριό αλλά και η Κρητική εκδοχή, η σοφαγάδα.

Το ελληνικό καλοκαίρι και τα λαχανικά του, μαγειρεμένα με ελεύθερη την φαντασία μας να αφαιρούμε και να προσθέτουμε σύμφωνα με το γούστο μας λαχανικά και μυρωδικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση τα λαχανικά να είναι φρέσκα, σφριγηλά και με ζωντανά χρώματα. Και αν βρείτε από μποστάνι, ακόμα καλύτερα!

Το ρατατούιγ είναι γαλλικό παραδοσιακό πιάτο της Προβηγκίας. Και μάλιστα προέρχεται από την λέξη της τοπικής διαλέκτου Ratatohla, που σημαίνει ανακατεύω.

Σοφαγάδα μαγειρεύουν οι Κρητικοί, προσθέτοντας και φασολάκια, ενώ η Ποντιακή εκδοχή του τουρλού, περιέχει και την ατζίκα, έναν πολτό από κόκκινες πιπεριές.

Μαγειρεύεται στο ταψί ή στην κατσαρόλα, αλλά με σοταρισμένα ή ελαφρώς τηγανισμένα τα υλικά και προσθέτοντας στην συνέχεια ελάχιστα υγρά με καλύτερη επιλογή τον ζωμό λαχανικών ή το κρασί.

Το μπουρέκι με το μπριάμ μπορεί να σερβιριστεί και σαν κύριο πιάτο, γιατί είναι αρκετά χορταστικό.

Ο καλύτερος συνδυασμός είναι μία παραδοσιακή φέτα, ωριμασμένη σε βαρέλι, με κορυφαία επιλογή για μένα την φέτα Κεφαλονιάς.

Καλή επιτυχία & καλή απόλαυση!!

ΜΠΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΜΠΡΙΑΜ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1 φύλλο ζύμης κουρού

1 κρεμμύδι

2 τσακώνικες μελιτζάνες

2 κολοκυθάκια μέτρια

2 ώριμες μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομμάτια

2 πατάτες μέτριες

1 πιπεριά Φλωρίνης

2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 κ.γ  τζίντζερ τριμμένο

½ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο

½  κ.γ. κάρι γλυκό (προαιρετικά)

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, την πιπεριά, τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι πολύ καλά και τα κόβουμε σε μέτριους κύβους (όχι πολύ μικρούς για να μη λιώσουν).

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους και αυτές. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε πρώτα τις πατάτες για 2’-3’ σαν να τηγανιστούν λίγο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη πιπεριά, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2’-3’ ακόμα.

Ρίχνουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3’. Τα υλικά μας βράζουν στα υγρά τους. Εάν  χρειασθεί παραπάνω υγρό προσθέτουμε ½ φλ. χυμό ντομάτας (όχι παραπάνω).

Το αφήνουμε να παγώσει πολύ καλά.

Στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης κουρού, το ανοίγουμε για να λεπτύνει και πασπαλίζουμε το φύλλο με τριμμένη φρυγανιά. στο σημείο που θα τοποθετηθεί η γέμιση.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C.

Απλώνουμε τη γέμισή μας κατά μήκος του φύλλου από τη πλατιά του επιφάνεια, φροντίζοντας να μην περιέχει σάλτσα η γέμιση μας. Κλείνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολό.

Το τοποθετούμε σ’ ένα πυρέξ αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει και φροντίζουμε η ένωση του φύλλου να βρίσκεται στο πάτο του πυρέξ.

Στη συνέχεια με ένα πινελάκι λαδώνουμε την επιφάνεια του ρολό και ψήνουμε στους

180 o C για 10’.

Η συνταγή που σας προτείνω είναι ουσιαστικά παραλλαγή και πάντρεμα δύο συνταγών της Ελένης Ψυχούλη και της Μυρσίνης Λαμπράκη, δύο πολύ γνωστών και σπουδαίων γυναικών chef.

Tip: Πριν τοποθετήσουμε τη γέμιση του μπριάμ στο φύλλο πρέπει να ελέγξουμε ότι έχει κρυώσει εντελώς, αλλιώς το φύλλο θα διαλυθεί και θα τρυπήσει. Αντί για ρολό μπουρέκι μπορούμε να κάνουμε ατομικά μπουρεκάκια ή τετράγωνα μεγάλα σαν πουγκιά.

Τι πίνουμε;

Ένα φρέσκο ροζέ, Fteri Αγιωργίτικο Μοσκοφίλερο, από το οινοποιείο Τρουπή.

 

 

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

2 μέτρια κρεμμύδια

2 μελιτζάνες

3 κολοκυθάκια μέτρια

2 πατάτες μέτριες

2 πιπεριές

2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο

2 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος

½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

100 γρ. τυρί φέτα

100 γρ. μανούρι

4 κ.σ. γάλα

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι πολύ καλά και τα κόβουμε σε φέτες ή κύβους.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους και αυτές. Σε ένα τηγάνι τηγανίζουμε  διαδοχικά τα λαχανικά αρχίζοντας  από  τις πατάτες για 3’-4’ για ν αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις τηγανισθούν τα βάζουμε σε πιατελίτσες με απορροφητικό χαρτί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και στο τέλος  σωτάρουμε το σκόρδο για 1΄.

Ρίχνουμε τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C, απλώνουμε τα λαχανικά μας σε ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο ταψάκι και συμπληρώνουμε με ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών ή λευκό κρασί.

Τα τοποθετούμε στο κάτω ράφι του φούρνου και σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο. Τα ελέγχουμε στα 20’ και εάν είναι ψημένα αφαιρούμε το ταψάκι από τον φούρνο, ρίχνουμε την κρέμα τυριού και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο.

Τα ψήνουμε με την επάνω αντίσταση του φούρνου για 5’ περίπου μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Tip: Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την κρέμα τυριού με κίτρινα τυριά.

Τι πίνουμε;

Ένα ροζέ από το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, με οξύτητα και νεύρο, ικανή να σταθεί ισάξια στον δύσκολο συνδυασμό μελιτζάνας-τυριού.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life