Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Μαυραγάνης: Χρειαζόμαστε άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας

Γ. Μαυραγάνης: Χρειαζόμαστε άμεσα μεταρρ...

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών μιλά στο thebest.gr

«Εμείς γνωρίζουμε πώς θα μειώσουμε τη δυσβάσταχτη φορολογία γιατί το πιστεύουμε και αποτελεί μέρος της ιδεολογίας μας. Ξέρουμε πώς επιτυγχάνεται στην πράξη, με τρόπο που δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία». Αυτό τονίζει ο Αχαιός, πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thebest.gr.

Ο κ. Μαυραγάνης, αναλύει από πού θα βρεθούν οι πόροι από τη μείωση της φορολογίας, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών». Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις από το Δημόσιο, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και τις χρειάζεται άμεσα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΡ.: Η ΝΔ υπόσχεται μείωση της φορολογίας όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση της χώρας. Πως θα το επιτύχετε αυτό αν οι δανειστές διαφωνήσουν;

ΑΠ.: Οι μειώσεις φόρων δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομική ανισορροπία ώστε οι δανειστές να διαφωνήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Αποτελεί κοστολογημένη ενέργεια η οποία εφαρμόστηκε στο πρόσφατο παρελθόν τη διετία 2013-2014 με την σύμφωνη γνώμη τους. Οι πιστωτές από μεριάς τους, φέρουν μεγάλη ευθύνη που συμφώνησαν  με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αλλάξει ένα επιτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής και τη θέση του να πάρει ένα διαφορετικό βασισμένο στην υψηλή φορολογία το οποίο εμποδίζει την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Εμείς καταφέραμε και μειώσαμε τους φόρους διαπραγματευόμενοι μαζί τους με επιχειρήματα και αριθμούς. Αυτό θα κάνουμε ξανά μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, πετύχαμε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 22.000 Ευρώ, αύξηση αφορολόγητου από 5.000 Ευρώ σε 9.250 Ευρώ, μείωση ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μισθωτών από 45% στο 42%, μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 23% στο 13%. Επίσης πετύχαμε μείωση του φόρου μερισμάτων από 25% στο 10%, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στο χαμηλότερο επιτρεπτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Τέλος κατορθώσαμε να προχωρήσουμε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από 10% σε 3%. Με άλλα λόγια εμείς γνωρίζουμε πώς θα μειώσουμε τη δυσβάσταχτη φορολογία γιατί το πιστεύουμε και αποτελεί μέρος της ιδεολογίας μας. Ξέρουμε πώς επιτυγχάνεται στην πράξη, με τρόπο που δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

ΕΡ.: Που θα βρείτε τους πόρους για να αντισταθμίσετε τις απώλειες που θα υποστούν τα δημόσια έσοδα από την πιθανή μείωση της φορολογίας;

ΑΠ.: Η πρώτη φάση μειώσεων αφορά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε 2 χρόνια, και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει με ακρίβεια τους τομείς όπως καταναλωτικές δαπάνες, βελτίωση αποτελεσμάτων ΔΕΚΟ, κλπ. από τους οποίους θα προέλθει η εξοικονόμηση δαπανών που θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση μείωσης των φόρων. Εκτός από τους τομείς αυτούς υπάρχει σπατάλη εξαιτίας της αδικαιολόγητης διόγκωσης των κρατικών δομών, της οικονομικής διάλυσης των αστικών συγκοινωνιών, της παραμέλησης του συστήματος δημόσιων προμηθειών και του ελέγχου των υπερσυνταγογραφήσεων, της οπισθοδρόμησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς απολύσεις και εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Η δεύτερη φάση μειώσεων στη φορολογία φυσικών προσώπων και ΦΠΑ θα έχει πρόσθετη χρηματοδότηση από την αύξηση του ΑΕΠ δεδομένου ότι η χώρα θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

ΕΡ.: Υπάρχει διαφορετικό μίγμα πολιτικής για να δουν οι Έλληνες καλύτερες μέρες;

ΑΠ.: Προφανώς και υπάρχει το οποίο περιγράφεται στη πρόταση που έχει καταθέσει με σαφή και απόλυτα κοστολογημένο τρόπο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει εξηγήσει ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα μειώνοντας τη φορολογία και στοχευμένα τις δημόσιες δαπάνες, υλοποιώντας ένα γενναίο και ρεαλιστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό όμως απαιτεί πρωτίστως μια λογική τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Έστω και την ύστατη στιγμή εκτιμώ ότι υπάρχουν περιθώρια για να πετύχουμε ένα καλύτερο πλαίσιο για την πραγματική οικονομία το οποίο θα οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 4% για να αποκλιμακωθεί γρήγορα η ανεργία. Η ανάπτυξη σήμερα αποτελεί βασικό ζητούμενο για να αποκλιμακωθεί η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας και κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και τη νεολαία μας. Η ΝΔ δεν υπόσχεται ένα δήθεν καλύτερο μνημόνιο από αυτά που μας έφερε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τελευταία τριετία. Εμείς αναφερόμαστε σε μια πολιτική που θα οδηγήσει οριστικά τη χώρα εκτός των μνημονίων και θα την βάλει σε έναν ασφαλή δρόμο οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης στο πρότυπο των άλλων χωρών που βγήκαν από μνημόνια.

ΕΡ.: Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε κατηγορηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους της ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών της χώρας και οι μεταρρυθμίσεις ταυτίζονται με απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο. Είναι στις προθέσεις της ΝΔ να προχωρήσει σε απολύσεις αν κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές;

ΑΠ.: Δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μιλούν μόνο για αποφάσεις και μέτρα, όπως για παράδειγμα, η αξιολόγηση που θα επαναφέρει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα και θα βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητά του. Μιλά επίσης για το μέτρο της   κινητικότητας για την σωστή και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του δημοσίου τομέα. Τα ανωτέρω αποτελούν ζητούμενα και για τους δημοσίους υπαλλήλους με γνώμονα να έχουν αντικείμενο εργασίας και να υπηρετούν τον πολίτη, ενώ παράλληλα να αποδίδουν σαν εργαζόμενοι και να αμείβονται για την απόδοσή τους. Θέλουμε ένα σύγχρονο δημόσιο, δομημένο στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό γιατί πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο που θα υπηρετεί τον πολίτη και δεν θα τον ταλαιπωρεί. Κι επειδή μου αρέσει να μιλάω με παραδείγματα θα επικαλεστώ κάποιες κινήσεις που κάναμε στη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών. Καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εφαρμόσουμε τις πληρωμές και τις δηλώσεις με ηλεκτρονικό τρόπο εκτός των ΔΟΥ, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και η μη δημιουργική απασχόληση των υπαλλήλων. Σε τέτοιου είδους κινήσεις εκσυγχρονισμού στο δημόσιο αναφέρομαι.  Η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του δημοσίου για παράδειγμα, θα μειώσει την γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία των πολιτών και την ενασχόληση υπαλλήλων με αντικείμενα που απορροφούν την παραγωγική απασχόληση. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Ελλάδας. Και τις χρειαζόμαστε άμεσα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις