Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τι διδάσκει η Πάτρα; Το νέο ντοκιμαντέρ του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου αφιερωμένο στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα

Τι διδάσκει η Πάτρα; Το νέο ντοκιμαντέρ ...

Δείτε το

Τι Διδάσκει η Πάτρα… ή πώς μπορείς ν΄ αλλάξεις το παρελθόν σου;

Αυτό πραγματεύεται στο νέο του ντοκυμαντέρ με πρωταγωνίστρια την Αχαϊκή πρωτεύουσα ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος, έργο που αφιερώνει  στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα μαζί με τα διδάγματά του, τα οποία βίωσε δημιουργώντας το.

"Τι με δίδαξε εμένα η Πάτρα...Έμεινα κατάπληκτος όταν διαπίστωσα πως σε μία από τις σκοτεινότερες περιόδους της ανθρωπότητας και εννοώ στην Ναζιστική Γερμανία (1933-1945) κανείς δεν έγραψε τίποτα! Και όχι μόνον αυτό: Κανείς δεν δημιούργησε τίποτα!

Είναι κυριολεκτικά απίστευτο και με άφησε άφωνο. Αντιθέτως στην πολύ θλιβερή περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933) στην ίδια χώρα η δημιουργικότητα οργίασε.

Δεκατέσσερις Γερμανοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι των Γραμμάτων τιμήθηκαν με το πολύτιμο βραβείο Νόμπελ.

Ο κινηματογράφος έδωσε αριστουργήματα, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, οι τέχνες έλαμψαν…

Θεώρησα λοιπόν πως το σπουδαιότερο μέλημά μου μέσα σε μία πολύ δύσκολη και επίσης θλιβερή περίοδο της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, το μόνο, το οποίο δεν θα έπρεπε να χάσω ήταν την ικανότητά μου να δημιουργώ!

Τις μακρινές ημέρες και νύχτες της εξαναγκαστικής απραξίας με όλα μου τα προβλήματα και τις πιέσεις προσπαθούσα πολύ σκληρά να βρίσκω τρόπους να μην καταπέφτω και να δημιουργώ.

Ένα από τα πολλά δημιουργήματα αυτής της περιόδου είναι και το ντοκυμανταίρ οπτικοποιημένο αρθρογράφημα μου (visualized arthrogram) για την Πάτρα.

Αυτό με δίδαξε η Πάτρα με τον τρόπο της.

Σημαντική παρατήρηση: το έργο αυτό δημιουργήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και απαίτησε από εμένα πολύ κόπο και προσωπικό χρόνο.

Δεν διατείνομαι επ΄ ουδενί πως είναι τεχνικά άρτιο ή πως δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Θεωρείστε το ως ένα έργο “εν εξελίξει” και εμένα μου αρέσει πραγματικά αυτή αίσθηση διότι εμπεριέχει την ίδια την λειτουργία της ζωής. Τίποτα δεν μπορεί να είναι τέλειο… Και να μπορούσε δεν θα έπρεπε, διότι θα παρέμενε παγωμένο στο χρόνο. Όχι όμως αυτό" αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείωμά του ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Το έργο προσφέρεται στην πόλη της Πάτρας στην οποία ζει και εργάζεται ο δημιουργός του "με όλη του την αγάπη ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την τύχη του να είναι κάτοικός της και στην οποίαν παρεμπιπτόντως ΔΕΝ γεννήθηκε".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight