Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Mr COCO-MAT, ο πιο εναλλακτικός Έλληνας επιχειρηματίας ήρθε στην Πάτρα με ...ορθοπεταλιές και έδωσε μια απολαυστική συνέντευξη στο thebest.gr

Mr COCO-MAT, ο πιο εναλλακτικός Έλληνας ...

ΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑΣ ΝΤΟΥΚΑ

Ο Παύλος Ευμορφίδης καταρρίπτει όσα κλισέ μπορούν να συνοδεύουν έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που ξεκίνησε από την Σπάρτη και έφτιαξε μέσα σε λίγα χρόνια ένα global brand με παρουσία σε 17 χώρες. Δεν έχει γραφείο, αυτοκίνητο, κινητό, σπίτι... Έχει όμως άπλετο χρόνο για όσα θεωρεί ο ίδιος πολυτέλεια, όπως το να κόψει μούσμουλα από μια αυλή στην Πάτρα.

Δεν είναι μόνο ο Παύλος Ευμορφίδης αντισυμβατικός. Η εταιρία του η COCO-MAT έχει ένα εξίσου αντισυμβατικό, όσο και οικολογικό προφίλ. Ξέρετε πολλές εταιρίες που σε προσκαλούν να κοιμηθείς στα καταστήματά τους για να δοκιμάσεις τα προϊόντα τους; Εν προκειμένω τα στρώματά τους. Ξέρετε πολλά ξενοδοχεία που σου διαθέτουν δωρεάν τα δωμάτια τους για ένα βράδυ προκειμένου να δοκιμάσεις αν σου αρέσουν; Η COCO-MAT το κάνει.

Ο ιθύνων νους της εταιρίας ζει στο Άμστερνταμ και έχει 4 παιδιά, ίδιας φιλοσοφίας με τον ίδιο. Ο ένας του γιος είναι ποδοσφαιριστής (έπαιζε στον Άγιαξ), ενώ ο μεγάλος γιος και η κόρη του έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και ασχολούνται με την εταιρία.

Ήρθε στην Πάτρα το προηγούμενο Σάββατο ποδηλατώντας… Τελικά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε την ίδια μέρα και τα είπαμε μέσω skype στην επόμενη στάση του.

Ήταν με την ομάδα του σε μια ταβέρνα στην Αμφιλοχία και όσα είπαμε μεταξύ παραγγελιών, γέλιων και κακής σύνδεσης («ρώτα με εσύ ό,τι θέλεις μην σε πειράζει που τρώω», μου επανέλαβε πολλές φορές) ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και χαλαρές συνεντεύξεις που έχω κάνει. Γι αυτό και ο προφορικός λόγος έχει διατηρηθεί ατόφιος.

Ορθοπεταλιές από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο βορειότερο

«Τώρα μας βρίσκεις στην Αμφιλοχία. Και μετά αρχίζουν τα γλέντια... Στην Κέρκυρα θα γίνει χαμός. Θα πάμε Πάργα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, θα κάτσουμε δυο μέρες Κέρκυρα και μετά θα πάμε Μπάρι, Νάπολι, Ρώμη, Μιλάνο…

Ξεκινήσαμε από τα Χανιά. Όχι από την Γαύδο, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός γιατί δεν ήταν καλός ο καιρός. Θα πάμε στο τέλος, μόλις γυρίσουμε.

Θα καταλήξουμε στο Nordkapp της Νορβηγίας που είναι το βορειότερο σημείο της Ευρώπης. Η Γαύδος είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Εμείς τι κάνουμε; Ταξιδεύουμε από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης στο βορειότερο. Θέλουμε να δείξουμε ότι ένα ποδήλατο που το έφτιαξε ένα ελληνικό τεχνικό σχολείο, η ΑΚΤΟ, που είναι φτιαγμένο από ελληνικά χέρια, που είναι από ξύλο και αποτελεί μια φιλοσοφία συγκεκριμένη, είναι ένας ωραίος τρόπος ζωής, είναι made of ancient Greek thinking. Είναι το καλύτερο ποδήλατο στον κόσμο.

Θα ταξιδέψουμε με τα ποδήλατα περίπου 12.500 χιλιόμετρα. Ξεκινήσαμε στις 28  Μαρτίου και θα ολοκληρώσουμε στις 14 Ιουλίου. Όταν φτάνουμε στις πόλεις συμμετέχουν καμιά πενηνταριά ποδηλάτες,  κάνουν μια στροφή μαζί μας… Πες στους αναγνώστες σου να κάνουν χάσταγκ στο #pillowpositive και για κάθε χάσταγκ μια γυναίκα με καρκίνο θα παίρνει δώρο ένα μαξιλάρι.

Αυτό που κάνουμε δεν έχει σχέση με την εταιρία. Τα ποδήλατα τα φτιάχνει η COCO-MAΤ, αλλά και άλλος να τα έφτιαχνε το ίδιο θα κάναμε. Δεν έχει σχέση με την μαμά εταιρία… Είμαστε χαβαλέδες, περνάμε καλά, τα βάζουμε με τους εαυτούς μας».

Κάπου εδώ και αφού έχει δώσει το λόγο σε διάφορα μέλη της ομάδας να μου περιγράψουν την εμπειρία που βιώνουν ποδηλατώντας από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο, με προσκαλεί οικογενειακώς εκ μέρους όλης της ομάδας να τους συνοδεύσω στην Κέρκυρα για να δω από κοντά τι ακριβώς σημαίνει αυτό το ταξίδι σε δύο ρόδες.

«Έτσι κάνω με όλους τους δημοσιογράφους, τους Άγγλους, τους Γερμανούς… Τους λέω έλα να ζήσεις το ελληνικό πνεύμα. Είμαι περήφανος για τις γνώσεις και για τις εμπειρίες που δεν διδάσκονται στη ζωή».

 

Η Πάτρα, οι ποδηλατόδρομοι και οι ποδηλάτες

«Με είχαν καλέσει πέρυσι στην Πάτρα (στο Patras IQ) να μιλήσω και έφαγα λούκι χοντρό… Έκανα 16,5 ώρες να έρθω.

Είχα ξυπνήσει 6 το πρωί, είχε πάρα πολύ αέρα και ταλαιπωρήθηκα πολύ. Με περίμεναν και μισή ώρα. Nύχτα έφτασα.

Είχα φέρει και κάτι Βέλγους και γύρισα μαζί τους πίσω… Τη θυμάμαι τη φάση. Κάναμε και μπανάκι στο δρόμο τρελαθήκαμε, περάσαμε τέλεια.

Η Πάτρα είναι ωραία πόλη και είναι κρίμα που δεν έχει περισσότερα ποδήλατα όπως η Καρδίτσα πχ… Εκτός από τα Ψηλαλώνια εκεί πάνω... Γιατί να μην έχει ποδήλατα; Δεν φταίει η έλλειψη ποδηλατοδρόμων. Ποδηλάτες δεν έχουμε.

Ποιος λέει ότι οι δρόμοι φτιάχτηκαν μόνο για τα αυτοκίνητα; Και ο οδηγός του αυτοκινήτου να πηγαίνει, και εγώ με το ποδήλατο. Γιατί το αυτοκίνητο να απαγορεύει σε μένα να κάνω ποδήλατο;

Αν δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, δεν θα κάνουμε ποδήλατο; Κι αυτοί οι ποδηλατοδρόμοι που έφτιαξαν στην Κηφισιά είναι για γέλια. 30 πόντους υπερυψωμένα να κάνεις ποδήλατο;

Φοβάται να πέσει ο ποδηλάτης.

Είναι απλό. Χωρίζεις τον ποδηλατόδρομο με ξύλα. Το είδα στο Τελ Αβιβ, στο Ισραήλ και λέω: «Κοίτα πόσο εύκολο είναι, με κούτσουρα τα χωρίζεις». Είχα πάει στα Χανιά και το έλεγα στον δήμαρχο και ένας σύμβουλος του δημάρχου λέει: «Άν χτυπήσει ένα μηχανάκι στο ξύλο θα μας βάλουν φυλακή».

Κι αν ένα αυτοκίνητο μπει μέσα στον ποδηλατόδρομο, χτυπήσει και σκοτώσει έναν ποδηλάτη; Τι θα γίνει; Άρα τι είναι νόμιμο;»

 

 

Το «Άγιο πνεύμα» της COCO-MAΤ

Του λέω ότι δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει μια εταιρία κολοσσό δεν ασχολείται συνεχώς με τη δουλειά…

«Εγώ δεν έχω καμία ευθύνη τα κάνει όλα ο αδελφός μου. Είναι παραμύθι, ψέμα. Εγώ την έφτιαξα, αλλά δεν κάνω τίποτα. Είμαι το «Άγιο πνεύμα» της εταιρίας. Είμαι παντού και πουθενά. Δεν κάνω τίποτα συγκεκριμένο.

Ποτέ δεν έκανα δηλαδή, από την αρχή. Δεν έχω γραφείο, δεν έχω τηλέφωνο, δεν έκανα ποτέ συγκεκριμένα πράγματα. Γυρίζω, πετάω πέτρες, ανακατεύω τα πράγματα, σηκώνω κύματα…

Κατάλαβες;

Δεν μπορεί να ηρεμήσει ο κόσμος, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν έχω ρουτίνα. «Κουνιστίρι» λέω τον εαυτό μου.

Είμαι αυτός που πάω και κουνάω τα δέντρα... Πέφτουν τα μήλα και τα μαζεύουμε. Έχουμε μηλιές και δέντρα στην COCO-MAT.

Όποιος αγοράζει ποδήλατο είναι υποχρεωμένος να φυτέψει ένα δέντρο αλλιώς το φυτεύουμε εμείς.

Εγώ κουνάω τα δέντρα …να ανάψουν τα αίματα.

Δεν έχω 24ωρο, δεν υπάρχει στάνταρ. Σήμερα το πρωί ξυπνήσαμε στο ξενοδοχείο στην Πάτρα. Ένας πιτσιρικάς κάπνιζε. «Μην καπνίζεις θα πάθεις καρκίνο. Δεν μπορείς να κάνεις μια κάμψη περισσότερη από εμένα» του λέω. Δεν μπορούσε, τελικά τον νίκησα. Έκοψε το κάπνισμα».

 

Ο Αυστραλός με το …ποδήλατο

«Έχουμε κατασκευάσει περίπου 1.500 με 2.000 ποδήλατα. Έξω πηγαίνουμε πολύ καλά. Πουλάμε κάργα στο εξωτερικό και στην Ελλάδα στα ξενοδοχεία. Θα τα συνηθίσουν σιγά σιγά και οι Έλληνες.

Ένας φίλος που ταξιδεύει μαζί μας ήρθε από την Αυστραλία. Του άρεσε η φιλοσοφία μας. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν στην Ευρώπη, ήρθαν και πήραν τα ποδήλατα.

Είναι κάτι καινούργιο είναι κάτι ωραίο. Το πιάνεις το καλοκαίρι και δεν καίγεσαι. Τον χειμώνα δεν κρυώνεις και δεν το φτιάχνουν οι μηχανές».

 

Τι είναι πολυτέλεια για τον Mr COCO-MAΤ

«Πολυτέλεια ξέρεις τι είναι για μένα; Που έφτασα στην Αμφιλοχία, είχε θάλασσα μπροστά κι έκανα ένα μπανάκι. Με τη μια βούτηξα, έβγαλα το σώβρακο… Γιατί ένα σώβρακο έχουμε πάρει μαζί μας…

Δεν έχουμε πολλά. Δεν ήταν κανείς εκεί γύρω. Γατί αν ήμουν ας πούμε στο Σίδνεϋ από όπου είναι ο φίλος μας δεν θα μπορούσα να βγάλω το σώβρακο, θα με πήγαιναν μέσα.

Εδώ έκανα ένα μπανάκι. Αυτό είναι πολυτέλεια για μένα. Να πάω στις πισίνες με σάουνες δεν είναι για μένα πολυτέλεια.

Αφού δεν είμαι συμβατικός, δεν θεωρώ πολυτέλειες τις συμβατικές πολυτέλειες. Πολυτέλεια είναι που βρήκα κάτι μανταρινιές στο δρόμο. Πηδήξαμε σε ένα σπίτι και τα πήραμε. Δεν τα κλέψαμε, είχαν πέσει κάτω. Και πέρυσι όπως ερχόμαστε στην Πάτρα βρήκαμε κάτι μούσμουλα.

Θα γυρίσουμε στην Ελλάδα τον Αύγουστο, 3,5 μήνες θα διαρκέσει το ταξίδι με τα ποδήλατα.

Ναι, είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια. Άλλος το θεωρεί έναν Σισυφισμό. Μία αέναη ταλαιπωρία, όπως ο Σίσυφος που ανέβαζε τον βράχο και  μετά του έπεφτε.

Εγώ το θεωρώ πολυτέλεια».

Όλα ξεκίνησαν τυχαία

«Είχα μια κοπέλα φιλενάδα, πήγαμε στο πατρικό μου και δεν με άφησε η μάνα μου να μείνουμε εκεί. Οπότε πήγαμε στην παραλία, βρήκαμε ένα στρώμα με φύκια και την πέσαμε… Ήταν ο καλύτερος ύπνος που είχα κάνει. Μετά είπα γιατί να μην φτιάξουμε ένα τέτοιο στρώμα; Έτσι έγινε, βάλαμε κι αλλά υλικά. Ένα τυχαίο γεγονός ήταν».

 

Η πολιτική και η απλότητα στην σκέψη

«Άμα ασχοληθώ με την πολιτική δεν θα βγάλω άκρη.

Οι φίλοι μου λένε να γίνω δήμαρχος της Σπάρτης γιατί είναι μικρή η πόλη και θα τα βγάλω βόλτα.

Αν γινόμουν δήμαρχος στην Σπάρτη, ας πούμε ένα μικρό project... Έχουμε τους 300 του Λεωνίδα. Ήταν η μοναδική κουλτούρα παγκοσμίως της ελευθερίας. Ήταν άνθρωποι που έλεγαν «μολών λαβέ» ότι θέλεις από εμάς, αν μπορείς έλα να το πάρεις. Δεν είχαν κλειδαριές, δεν είχαν τείχη, γυμνάζονταν νυχθημερόν και κατ’ εμέ οι Σπαρτάτιες ήταν οι πιο ελεύθεροι άνθρωποι του κόσμου.

Αυτό έχει χαθεί, δεν μπορεί να το δει κανείς. Θα πήγαινα στον Ευρώτα και θα έλεγα σε μια εταιρία να είναι σπόνσορας και να αναβιώσει ο τρόπος άσκησης των Σπαρτιατών. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν βάρη. Θα δείχναμε πώς γυμνάζονταν.

Ένα υπαίθριο μουσείο όπου θα ερχόταν ένας Αμερικάνος, ένας Γιαπωνέζος να δει πώς ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος.

Να πιει νερό από μία βρύση στον δρόμο. Γιατί είναι υπέρτατο αγαθό και το χάνουμε στην Ελλάδα. Παίρνουν και ρουφάνε από ένα πλαστικό όλες τις βρωμιές.

Όταν τα έλεγα δεν με πίστευαν, μια μελέτη που έγινε τώρα το αποδεικνύει.

Μια πόλη, ένα κράτος, ή τέλος πάντων η δημόσια διοίκηση χρειάζεται απλότητα στην σκέψη. Την οποία δυστυχώς δεν έχουμε.

Για μένα η κρίση είναι το καλύτερο δώρο που συνέβη στην Ελλάδα. Σιγά σιγά αλλάζει η νοοτροπία.

Δεν θέλω να έρθει ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς και να μου πει θα σε κάνω πλουσιότερο.

Ή εν πάση περιπτώση, αν θέλω, θα γίνω μόνος μου πλούσιος, αν έχω το πάθος και την ικανότητα.

Θέλω να με κάνει πιο ευτυχισμένο.

Να πάει μια γυναικούλα στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει και να μην χρειάζεται αυτοκίνητο, ή αν έχει ένα καρότσι να μπορεί να το μετακινήσει.

Από το γραφείο στην Κηφισιά δεν μπορεί κανείς με τα πόδια να πάει στο τρένο, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο. Τατοΐου 165 είναι τα γραφεία.

Δεν μπορείς να περπατήσεις, να κάνεις απλά πράγματα.

Οπότε αν έβαζα υποψηφιότητα δεν θα έβγαινα γιατί θα τους έλεγα τα απλά πράγματα και θα με περνούσαν για ηλίθιο. Το απλό είναι το πιο δύσκολο.

Μου λένε όλοι μην μπλέξεις».

Του λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκλεγεί αν βάλει υποψηφιότητα, όχι μόνο για Δήμαρχος στην Σπάρτη, αλλά και για  υψηλότερη θέση… Μου λέει χαριτολογώντας να αναλάβω το γραφείο Τύπου, απαντάω ότι θα κάνω αφισοκόλληση κι εκεί μου αναφέρει μια από τις πιο ωραίες ιδέες που έχω ακούσει για την Πάτρα. Δεσμεύομαι να την μεταφέρω αρμοδίως και ελπίζω να ευοδωθεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά