Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να έρθει το 5G στην Πάτρα, εκτιμά ο στενός συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Π. Σκούτας

Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να έ...

Εκτός των άλλων το σύστημα θα εκπέμπει και λιγότερη ακτινοβολία

Νερό στο κρασί της φαίνεται να ρίχνει η δημοτική αρχή της Πάτρας, ύστερα από την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην αχαϊκή πρωτεύουσα, καθώς φαίνεται ότι συνειδητοποίησε, έστω και την τελευταία στιγμή, την σπουδαιότητα του έργου και εμφανίστηκε ανοικτή για συζήτηση και συνεργασία. «Η εντύπωση, η οποία διατυπώθηκε στο τραπέζι επάνω είναι ότι ο Δήμος Πατρέων θέλει να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Από την δική μας μεριά του Υπουργείου, του ζητήθηκε μια καθαρή τοποθέτηση. Δεν θα κάνουμε μια κίνηση, όπου μετά θα τίθενται προσκόμματα, δηλαδή να λέμε ναι, αλλά στην πορεία να γίνεται οτιδήποτε, για να μην προχωρήσει. Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε μια τέτοια διαδικασία.

Εάν πράγματι δεν το θέλει η Πάτρα ή έχει κάποιες ενστάσεις, υπάρχουν και άλλες πόλεις, όπου θα μπορούσαμε να το αναπτύξουμε, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα συγκρουσιακά με τον Δήμο της Πάτρας» δήλωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο Πατρινός διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Παναγιώτης Σκούτας.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατέθεσε κάποιες προτάσεις και διατυπώσεις σε σχέση με το πρωτόκολλο συνεργασίας. Έθεσε μια σειρά θεμάτων, που σχετίζονται επίσης με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα που θα συμμετάσχει καθώς και ζητήματα οικονομικής φύσεως. Οι λεπτομέρειες αυτές θα εξετάσουν τις επόμενες ημέρες, μεταξύ του δήμου και της Γ.Γ. Δικτύων του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των δυο πλευρών, όπου θα επεξεργαστούν το τελικό κείμενο και «μέσα σε ένα μήνα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε το πρωτόκολλο της συνεργασίας» επισήμανε ο κ. Σκούτας.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει τα θέματα νομικής φύσεως, ο Δήμος τα ζητήματα δανειοδοτήσεων κεραιών, ενώ το Επιστημονικό Πάρκο θα συμβάλλει με τεχνογνωσία. Παράλληλα το Υπουργείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει, για λογαριασμό του Δήμου, ένα κονδύλι 50.000 ευρώ για τα πρώτα βήματα του όλου εγχειρήματος. Παράλληλα, με καλή διάθεση, θα ενισχύσει την όποια εταιρεία αναλάβει το έργο ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα, ζητώντας παράλληλα αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους, το δήμο κ.α.

«Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες εταιρείες, δεν υπάρχει ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει ιδιοκτησία πάνω σε αυτό, άρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα τέτοιο πρότζεκτ. Θα δοθούν 50.000 ευρώ στον Δήμο της Πάτρας για τα πρώτα του έξοδα για να κινηθεί αυτή η διαδικασία. Από εκεί και πέρα το υπόλοιπο κόστος θα το αναλάβει η εταιρεία, που θα τρέξει το 5G στην Πάτρα» ανέφερε ο κ. Σκούτας.

Στην ερώτηση για ποιό λόγο απαιτείται να υπογραφεί αυτό το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των τριών εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Σκούτας απάντησε ότι «για να αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα χρειάζεται μια νομική στήριξη, μια τεχνοκρατική και μια από πλευράς του δήμου να δοθούν οι άδειες, να θεσμοθετηθούν οι χώροι, που ενδεχόμενα να αναπτυχθούν κάποιες κεραίες, για τα δίκτυα που θα περάσουν, αυτά τα τρία μέρη θα είναι για να ενισχύσουν την προσπάθεια της εταιρείας για να το αναπτύξει».

Μέσω της ανάπτυξης του 5G στην Πάτρα θα δοθούν κίνητρα σε εταιρείες, οι οποίες θα ήθελαν έγκαιρα να βάλουν αυτό το σύστημα, θα έχει μεγάλες ταχύτητες, θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες δυνατότητες, «και βεβαίως θα μπορούν και εταιρείες, που δουλεύουν λογισμικά προγράμματα και κάνουν έρευνες πάνω σε εφαρμογές, που έχουν να κάνουν με τις έξυπνες πόλεις, συνολικά με την λειτουργία μιας οικονομίας, σε εταιρείες και σε βιομηχανίες, να έρθουν στην Πάτρα και να αναπτύξουν μια τέτοια προοπτική. Όσοι θα μπουν γρήγορα σε αυτή την διαδικασία θα έχουν έναν πρωτοποριακό ρόλο» σημείωσε ο κ. Σκούτας.

Παράλληλα αυτό το δίκτυο του 5G αλλάζει ότι ξέραμε μέχρι τώρα για την ακτινοβολία, διότι δεν χρειάζονται οι μεγάλες κεραίες, που προκαλούν την μεγάλη ακτινοβολία, «θα υπάρχουν μικρές κεραίες σε πολύ κοντινά διαστήματα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μην χρειάζονται όλο αυτό το φορτίο, που υπάρχει με τα μεγάλα κεραιοσυστήματα, και να είναι πιο καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα», κι αυτό, διότι, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σκούτας πάνω από όλα μετρά η υγεία των ανθρώπων και όλες οι επιστημονικές τεκμηριώσεις λένε ότι «είναι ένα σύστημα, που θα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία, πιο φιλικό στο περιβάλλον και θα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις σε επίπεδο τεχνολογίας.

Αυτές οι κεραίες και όλο το σύστημα θα είναι μετρήσιμο από τα πανεπιστήμια και θα μπορέσουμε καλύτερα επιστημονικά να τεκμηριώσουμε το όλο θέμα και να πάρουμε αποφάσεις ως πολιτεία. Άρα η Πάτρα και τα Τρίκαλα θα δώσουν την ευκαιρία να μετρήσουμε μια σειρά από τέτοια θέματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις