Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Ματιές που ακούνε": Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία των κωφών στην Αγορά Αργύρη - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

"Ματιές που ακούνε": Με επιτυχ...

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ψυχίατρος Αλέξης Καρακώστας

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν οι ιατροκοινωνικές εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία των κωφών στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ σε συνδιοργάνωση  του Ειδικού  Νηπιαγωγείου Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πατρών με τον  Ιατρικό Σύλλογο  Πατρών.

Κεντρικός ομιλητής ο Αλέξης Καρακώστας, Ψυχίατρος Συντονιστής της  Μονάδας Υγείας Κωφών του  Νοσοκομείου “Πιτιέ Σαλπετριέρ”, του Παρισίου. Ο Αλέξης  Καρακώστας και τις δύο ημέρες έκανε σαφή την αναγκαιότητα της προσβασιμότητας των κωφών ατόμων στην περίθαλψη. Με την προβολή ντοκυμαντέρ από νοσοκομείο του Παρισιού, που δεν παρείχε διερμηνείς για την επικοινωνία των γιατρών, νοσοκόμων με τους κωφούς ασθενείς ή δεν γνώριζαν οι γιατροί τη νοηματική γλώσσα, κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τα προβλήματα που προέκυπταν. Αυτά τα προβλήματα δεν αφορούσαν μόνο τους κωφούς ασθενείς, αλλά ολόκληρη την οικογένεια. Στη Γαλλία το πρώτο ιατρείο και η πρώτη κοινωνική υπηρεσία στη Νοηματική Γλώσσα ιδρύθηκε σε γαλλικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (1995). Σήμερα στο Παρίσι  λειτουργούν 19 μονάδες περίθαλψης κωφών. και 3 δίκτυα περίθαλψης.

Ο Αλέξης Καρακώστας και τις δύο ημέρες δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από το κοινό.

Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου (Ι.Σ)  Άννα Μαστοράκου ανέφερε, ότι θα βάλει το θέμα ίδρυσης Μονάδας Περίθαλψης κωφών ατόμων στην Πάτρα, στο Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου, αυτή την εβδομάδα, ώστε να δημιουργηθεί ένα  σχετικό υπόμνημα προς το Υπουργείο Υγείας. Μετά την ηλεκτρονική υπογραφή του απ ΄ όσους περισσότερους πολίτες και φορείς να κατατεθεί στο Υπουργείο. Η εκδήλωση που αφορούσε ειδικά τους γιατρούς, βιντεοσκοπήθηκε από τον Ι.Σ και θα ανέβει στο ιστολόγιο του Συλλόγου.

Συντονιστές για την 1η ημέρα ήταν, η Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών Βαρηκόων Αλεξάνδρα Ζαγούρα και η Ψυχολόγος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Κατερίνα Μαρτιμιανάκη και για τη δεύτερη ημέρα: η Πρόεδρος του Ι.Σ Άννα Μαστοράκου και η Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Αγγελική Νικολοπούλου.

Στις εκδηλώσεις αυτές παρευρέθησαν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών,  π. Σωτήριος Μανωλόπουλος, ο Περιφερειακός Δ/ντής Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας  Κώστας Γιαννόπουλος, ο Γεράσιμος Φεσσιάν και πλήθος κόσμου .

Ο Αλέξης Καρακώστας την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκε το σχολείο κωφών. Συνομίλησε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό το πρόγραμμα, όπως ο ίδιος ανέφερε, έγινε η αρχή για μία συνεργασία με το σχολείο και το σύλλογο γονέων που θα έχει συνέχεια με πολύ ουσιαστικές δράσεις προς όφελος όλων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση κωφών καλλιτεχνών συνεχίζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες: 9:00 – 15:00 έως τις 30 Απριλίου 2018.

Η επόμενη δράση του Ειδικού Σχολείου Κωφών θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00, στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου. Είναι σε συνδιοργάνωση με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Θα προβληθεί ένα ιδιαίτερο ντοκυμαντέρ, stand up comedy, της κωφής Λέας Καλαϊτζή και θα μιλήσει ο Γιώργος Άντζακας, Δ/ντής Γυμνασίου/Λυκείου Κωφών Αργυρούπολης, Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, με  θέμα: “Ακούοντα Παιδιά Κωφών Γονέων- Μεγαλώνοντας Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους”.

Έχει ξεκινήσει η προπώληση εισιτηρίων για το Θέατρο Κωφών, “ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ”, που θα ανεβάσει στην πόλη μας την παράσταση : “Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου” , Κυριακή 15/4, 20:00 & Δευτέρα 16/4, 21:00, Θέατρο Επίκεντρο+

Κράτηση εισιτηρίων : 2610461272 , 6944688984

Η παράσταση  τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου  για την  Unesco,  με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Παρακάτω, οι φωτογραφίες από τις δράσεις με τον Ψυχίατρο Αλέξη Καρακώστα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις