Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανοίγουν μέσα στον Φλεβάρη οι πρώτες Μονάδες Υγείας στην Πάτρα- Ποιες συνοικίες θα εξυπηρετηθούν

Ανοίγουν μέσα στον Φλεβάρη οι πρώτες Μον...

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η λειτουργία δύο εκ των 10 συνολικά Τοπικών Ομάδων Υγείας που αναμένεται να ανοίξουν στην Πάτρα μέχρι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει να υποδέχεται ασθενείς η πρώτη ΤΟΜΥ η οποία ετοιμάζεται στην Τριών Ναυάρχων κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Το κτίριο που ανήκε στον ΤΑΠ ΟΤΕ (νυν ΕΦΚΑ) ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Το προσωπικό που θα την στελεχώσει είναι έτοιμο και περιμένει, ενώ υπάρχει και ο ξενοδοχειακός-ιατρικός εξοπλισμός τη ΤΟΜΥ. Στα πλάνα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η Μονάδα ν’ ανοίξει τις πύλες της περίπου στις 5 Φλεβάρη οπότε και αναμένεται στην Πάτρα η κάθοδος του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί εκείνες της μέρες στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Αμέσως μετά παίρνει σειρά η δεύτερη ΤΟΜΥ που θα λειτουργήσει στην Πατρών-Κλάους στην περιοχή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου της Πάτρας. Οι εργασίες κι εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη και ο σχεδιασμός της 6ης ΥΠΕ αναφέρει ότι μέσα στον Φλεβάρη θα ξεκινήσει να υποδέχεται κόσμο.

Πέραν αυτών των δύο ΤΟΜΕ εντός του προσεχούς Μαρτίου θα λειτουργήσουν άλλες δύο. Η μία στα Δεμένικα και η άλλη στην Μέση Αγυιά. Εντός του 2018 οι ΤΟΜΥ στα διοικητικά όρια του Δήμου Πατρέων αναμένεται να φθάσουν τις 10 (σε Παραλία, Οβρυά κ.α.) με απώτερο στόχο, σε δύο χρόνια από σήμερα να φθάνουν τις 20.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Μίλτος Ζαμπάρας, η κάθε μια από τις ΤΟΜΥ θα λειτουργεί με 12 άτομα προσωπικό: Γιατρούς παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς. «Θα κάνουν παρέμβαση στην κοινότητα, θα λειτουργούν ως ομάδα για την πρόληψη και την προαγωγή υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α.. Οι συμπολίτες θα μπορούν να εξετάζονται, εάν δεν αντιμετωπίζεται το θέμα τους εκεί θα παίρνουν παραπεμπτικό για κάποιο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο, θα μπορούν να γράφουν τα φάρμακά του κ.α..», επισημαίνει ο κ. Ζαμπάρας.

Όσον αφορά την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη λειτουργίας των πρώτων ΤΟΜΥ ο κ. Ζαμπάρας εξηγεί ότι η εξεύρεση και διαμόρφωση των κατάλληλων κτιρίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθώς οι Μονάδες αυτές έχουν συγκεκριμένες, λεπτομερείς προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

«Θέλουμε σε δύο χρόνια από σήμερα να λειτουργούν 20 ΤΟΜΥ στην Πάτρα ώστε να αποτελεί η κάθε μια σημείο αναφοράς για περίπου 10.000 πολίτες. Να έχουν ουσιαστικά εκεί τον οικογενειακό τους γιατρό που θα τους παρακολουθεί και που θα συντάσσει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς. Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι πρώτες ΤΟΜΥ, πώς θα τις αντιμετωπίσει ο κόσμος, τι έργο θα παράξουν κι με βάση αυτές τις πληροφορίες να ξεδιπλώσουμε τον σχεδιασμό μας», υποστηρίζει ο κ. Ζαμπάρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις