Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ανάσα» για χιλιάδες Πατρινούς που έχουν βόθρους από τη ΔΕΥΑΠ

«Ανάσα» για χιλιάδες Πατρινούς που έχουν...
Βγενόπουλος Φάνης

Θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής

Πέντε βυτία ρίχνει σύντομα η ΔΕΥΑΠ στη μάχη για την εκκένωση των βόθρων, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν στην Πάτρα χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο λυμάτων. Η εκκένωση των βόθρων αποτελεί για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ένα διαρκή πονοκέφαλο, καθώς τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΠ διέθετε μόλις ένα βυτιοφόρο για να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ανάγκες της πόλης.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν, είτε οι ιδιοκτήτες να περιμένουν για καιρό μέχρι να εμφανιστεί στην πόρτα τους το βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΠ, είτε να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών βυτιοφόρων.

Όπως εξηγεί στο thebest.gr, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανδρέας Παπανικήτας, η ΔΕΥΑΠ δεν έχει μέχρι σήμερα τη νομική δυνατότητα να αγοράσει ή να ενοικιάσει βυτίο λυμάτων και για το λόγο αυτό, προσπαθεί να εξυπηρετεί τους δημότες με το ένα βυτίο που διαθέτει.

Λύση στο πρόβλημα, δόθηκε με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της  ΔΕΥΑΠ και η οποία εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση πέντε βυτιοφόρων από τον Δήμο στη ΔΕΥΑΠ με το αντίστοιχο προσωπικό (οδηγούς) και έχει διάρκεια τριών ετών.

Τα υπό παραχώρηση βυτία τα χρησιμοποιούσε ο Δήμος της Πάτρας και πρόκειται για δυο μικρής χωρητικότητας και τρία μεγάλης χωρητικότητας 14 τόνων έκαστο.

Βέβαια, μένει η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, καλείται να αποφανθεί για τη νομιμότητα της απόφασης.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας που έχουν βόθρους» αναφέρει ο Ανδρέας Παπανικήτας για να τονίσει ότι ο τελικός στόχος της ΔΕΥΑΠ είναι η υλοποίηση των έργων αποχέτευσης, ώστε να μην υπάρχουν πλέον βόθροι.

Υπενθυμίζεται ότι, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα κατασκευής δικτύων λυμάτων  συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 46.665.000 ευρώ,  για τα οποία αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Να σημειωθεί ότι τα λύματα από τους βόθρους καταλήγουν στο βιολογικό του Αιγίου, καθώς στο βιολογικό της Πάτρας, δεν υπάρχει εγκατάσταση υποδοχής υπολειμμάτων και ούτε προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Το κόστος εκκένωσης βόθρων από τη ΔΕΥΑΠ, έχει μειωθεί κατά πολύ από το 2014 με την πρόνοια για τα νοικοκυριά που ανήκουν στα ειδικά τιμολόγια, να έχουν επιπλέον έκπτωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση, και τηλεφωνικά, στη ΔΕΥΑΠ ώστε να αδειάσουν το βόθρο τους με τα βυτιοφόρα της δημοτικής επιχείρησης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΠ, ολοκληρώθηκαν μελέτες και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα κατασκευής δικτύων  λυμάτων  συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 46.665.000,00€

Συγκεκριμένα:

1) "Εργα αποχέτευσης υποζωνών Α2.2 και Α2.3", προϋπολογισμού 3.400.000,00 € πρό ΦΠΑ, στη Παραλία Προαστείου Πατρών, μεταξύ Χαράδρου και οδού Ευήνου, κάτω από την Ν.Ε.Ο. Πατρών Κορίνθου. Περιλαμβάνει δίκτυα λυμάτων συνολικού μήκους 7.820 μέτρων, δημοπρατήθηκε 10-10-2017.

2)" Αποχέτευση λυμάτων οικισμών Γ΄ προτεραιότητας", προϋπολογισμού 15.000.000,00 € προ ΦΠΑ, στις περιοχές Βραχναίϊκα, Μονοδένδρι, Ροίτικα, Μιντιλόγλι, Παραλία, Οβρυά, Σαραβάλι. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 58.050 μέτρων  και 4 αντλιοστάσια λυμάτων.

3) "Επέκταση ΕΕΛ Πάτρας", προϋπολογισμού 9.915.000,00 € προ ΦΠΑ, για δυναμικότητα 30.000 ισοδύναμων κατοίκων.

4) "Βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών υποζωνών Α6 - Α7 πόλεως Πατρών και συναφείς εργασίες", προϋπολογισμού 8.300.000,00 € προ ΦΠΑ, περιοχής Παραλιακής ζώνης Ακτής Δυμαίων από Παπαφλέσσα μέχρι Γλαύκο. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 7.201 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.

5) "Αποχέτευση λυμάτων υποζώνης Α2.5", προϋπολογισμού 3.450.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Aγ. Παντελεήμονα, πλάζ, μεταξύ των οδών Κανελλοπούλου και Ευήνου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 6.185 μέτρων  και 1 αντλιοστάσιο λυμάτων.

6) "Βασικά έργα Αποχέτευσης υποζωνών Α3α και Α3β", προϋπολογισμού 6.600.000,00 € πρό ΦΠΑ, περιοχής Έξω Αγυιά και Βορείως Έξω Αγυιά, στην περιοχή μεταξύ χειμάρρου Μειλίχου και οδού Κανελλοπούλου, κάτω από την οδό Αυστραλίας. Περιλαμβάνει δίκτυο λυμάτων συνολικού μήκους 10.169 μέτρων και 2 αντλιοστάσια λυμάτων.

Με την κατασκευή των παραπάνω δικτύων προβλέπεται η σύνδεση χιλιάδων ιδιοκτησιών με το σύστημα αποχέτευσης και ως εκ τούτο η απαλλαγή τους από τους βόθρους και της διαχρονικής επιβάρυνσης για την αποκομιδή  των βοθρολυμάτων.

Η  σύνδεση των περιοχών Ρίου  - Αγ. Βασιλείου – Οβρυάς – Μιντιλογλίου – Ροϊτίκων – Μονοδενδρίου και Βραχνεϊκων προϋποθέτει την κατασκευή της επέκτασης των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, έργο το  οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δημοπρατηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών επειδή δεν έχει αποφασιστεί η δημιουργία μητρώου για την δημοπράτηση και την υπογραφή σύμβασης για έργα που κατασκευάζονται με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις