Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Και όμως! Στην Πάτρα του 2017 δίνουν ακόμη προίκες σε άπορες κορασίδες

Και όμως! Στην Πάτρα του 2017 δίνουν ακό...
Βγενόπουλος Φάνης

25.000 ευρώ μοιράστηκαν δέκα κορίτσια

Μπορεί η προίκα να έχει καταργηθεί με νόμο από το 1983, ωστόσο οι ρίζες του αρχαίου αυτού εθίμου, φαίνεται πως είναι ακόμη βαθιά στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε το ποσό των 25.000 ευρώ για την προικοδότηση δέκα άπορων κοριτσιών στην περιοχή των Πατρών.

Η απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα, μιας και τα χρήματα της προίκας δίνονται στις άπορες κορασίδες από το κληροδότημα «Ι. Μεϊντάνη», βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων.

Η επιλογή των κοριτσιών έγινε από την Επιτροπή επιλογή προικοδότησης του κληροδοτήματος, στην οποία πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων, του Ιατρικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μάλιστα, για την επιλογή των προικοδοτούμενων κοριτσιών είχε βγει και ανακοίνωση παλιότερα από τον Δήμο, ώστε οι ενδιαφερόμενες να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι η προικοδότηση αφορούσε το έτος 2016, με την οποία έλαβαν δέκα γυναίκες το ποσό των 2.500 ευρώ η καθεμία και η απόφαση εγκρίθηκε τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, στις 6 Δεκεμβρίου 2017.

Το κληροδότημα του «Ι. Μεϊντάνη», παρέχει κάθε χρόνο προίκες βάσει αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων.

Η προίκα ήταν ένας θεσμός της ελληνικής κοινωνίας, με ρίζες από την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον οποίο η οικογένεια της νύφης έδινε στον γαμπρό περιουσία όταν γινόταν ο γάμος. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα συνέβαλε στα οικονομικά του ζευγαριού, καθώς παλαιότερα ασχολείτο μόνο με τα οικιακά και την ανατροφή των παιδιών και δεν εργαζόταν. Στην ουσία η προίκα ήταν μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις