Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πιο σημαντική πόλη της Αχαΐας δεν ήταν πάντα η Πάτρα

Η πιο σημαντική πόλη της Αχαΐας δεν ήταν...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Το Πριγκιπάτο της Γλαρέντζας και άλλες ιστορίες

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η πιο σημαντική πόλη της Αχαΐας, του Πριγκιπάτου τότε της Αχαΐας, επί Ενετοκρατίας, ήταν η Γλαρέντζα, κοντά στη σημερινή Κυλλήνη, της οποίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία διασώζονται ερείπια του κάστρου της Γλαρέντζας (στη σημερινή Κυλλήνη).

Ηταν επί της ουσίας το επίνειο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Χτίστηκε από τους Βιλλεαρδουίνους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας κατά τον 13ο αιώνα. Το 1430 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γκρεμίζει τα τείχη της για να σταματήσει τις συνεχείς ανακαταλήψεις.

Μετά την Οθωμανική κυριαρχία του Μοριά, η Γλαρέντζα χάνει την προηγούμενη αίγλη της και τη θέση της ως σημαντικό λιμάνι, καταλαμβάνουν η Πάτρα και το Κατάκολο.

Οδός «Γλαρέντζας» δεν υπάρχει στην Πάτρα, προφανώς στις τόσες χιλιάδες ονομασίες του πολεοδομικού συγκροτήματος του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων δεν βρέθηκε ένα σοκάκι για την Γλαρέντζα, όπως και για τόσα ακόμα πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος.

Προφανώς η Γλαρέντζα (τυχαία η αναφορά) δεν εμπίπτει στους «κανόνες ονοματοδοσίας" των δρόμων της πόλης, που θέλει να φέρουν τα ονόματα μονάχα Αγίων, πρωταγωνιστών της Επανάστασης, βασιλιάδων, πολιτικών, ιερομένων και πάλι από την αρχή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις