Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αυξάνονται τα κρούσματα κακοποίησης ζώων και στην Αχαΐα – Τα κενά νόμου, τα αδέσποτα και οι υγιείς δεσμοί αγάπης

Αυξάνονται τα κρούσματα κακοποίησης ζώων...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ημερίδα του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, στο ξενοδοχείο «Αστέρας» στην Πάτρα

Αυξητική τάση παρουσιάζουν στην Αχαΐα και σχεδόν σε όλη τη χώρα τα κρούσματα κακοποίησης ζώων, τόσο της ενεργητικής όσο και της παθητικής. Η ενεργητική κακοποίηση έχει να κάνει με την άσκηση βίας και τον  τραυματισμό του ζώου και η παθητική με την εγκατάλειψη, τη στέρηση τροφής, εμβολίων και γενικότερα φροντίδας.

Η κακοποίηση των ζώων, η μη σύννομη θανάτωσή τους και άλλα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιεί στην Πάτρα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Η Πατρινή Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου  Αθηνά Τραχήλη επισημαίνει στο thebest.gr ότι το τελευταίο διάστημα, παρά τη θέσπιση νόμων που προβλέπουν ποινές για όσους κακοποιούν ζώα, αυξάνονται τα περιστατικά, ενώ όλο και περισσότερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσα από τα social media και τα ΜΜΕ.

«Στην Αχαΐα αλλά και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα τα κρούσματα τόσο της ενεργητικής, όσο και της παθητικής κακοποίησης ζώων, παρουσιάζουν αυξητική τάση. Κι αυτό έχει να κάνει με την ευσυνειδησία του καθενός από εμάς, από τη μη τήρηση της νομοθεσίας αλλά και με την οικονομική κρίση» επισημαίνει η κ. Τραχήλη.

Για παράδειγμα, προβλέπεται η τοποθέτηση μικροτσίπ στα ζώα, η οποία εκτός των άλλων «βάζει φρένο» στην εγκατάλειψη του ζώου, αφού εύκολα μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του, ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Τραχήλη δεν εφαρμόζεται από όλους.

Τα αδέσποτα ζώα όλο κα πληθαίνουν και αυτό έχει να κάνει με το ότι κάποιοι κουράζονται και δεν θέλουν πια να τα φροντίζουν, ενώ άλλοι σκέφτονται και το οικονομικό κόστος. Ιδιαίτερα το δεύτερο οδηγεί όχι πάντα σε εγκατάλειψη αλλά σε πλημμελή φροντίδα, (μη εμβολιασμός) κλπ γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς υπάρχουν ασθένειες που μεταδίδονται στον άνθρωπο π.χ. λύσσα , κίνδυνος ο οποίος μεγαλώνει όταν πρόκειται για αδέσποτα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κτηνιατρικού Συλλόγου υπεύθυνοι για το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων είναι οι Δήμοι. Εξηγεί ότι τα αδέσποτα συνηθίζουν να δημιουργούν αγέλες και μια λύση θα ήταν να υπάρχουν διάσπαρτες σε κάποια σημεία ταΐστρες και ποτίστρες. Το πρόβλημα αφορά έντονα και την Πάτρα μετά το κλείσιμο του Σταθμού Μέριμνας Ζώων στην Πανεπιστημιούπολη της Πάτρας.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα αναδειχτούν  επίσης τα κενά νόμου που έχουν να κάνουν με τη μη σύννομη θανάτωση ζώων, στην οποία μπορεί να οδηγηθεί ένας κτηνίατρος και άλλα ειδικά ζητήματα.

Την ώρα πάντως που πολλοί κακοποιούν ζώα είτε με ενεργητικό είτε με παθητικό τρόπο κάποιοι άλλοι, που ευτυχώς είναι πολλοί περισσότεροι, τα φροντίζουν με το παραπάνω. Τους  εξασφαλίζουν τροφή, στέγη και τον απαραίτητο εμβολιασμό, δημιουργώντας αμοιβαίους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά.

Εξάλλου, μελέτες έχουν αναδείξει τις θετικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, της επαφής με ζώα.

Τίτλος της ημερίδας είναι «Τα ζώα συντροφιάς, η κακοποίηση και η μη σύννομη θανάτωση τους: Ο ρόλος του κτηνιάτρου και της κτηνιατροδικαστικής».

«Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε διεξοδικά και από επιστημονική σκοπιά να συζητήσουμε ένα φλέγον ζήτημα που συναρτάται ευθέως με τον πολιτισμό μας και, ταυτόχρονα, να ανιχνεύσουμε άγνωστες πτυχές αλλά και κενά στην υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας», λέει η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.

Παράλληλα, η ημερίδα θα δώσει την δυνατότητα ώστε να κατατεθούν προτάσεις, βελτιωτικές για τα ζώα συντροφιάς, μέσα από την επιστημονική προσέγγιση και την μακρά εμπειρία των ομιλητών.

Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών της ημερίδας έχει ως εξής:

9:00-9:30: Εγγραφές, έναρξη και χαιρετισμοί: Πρόεδρος Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ) κ. Τραχήλη Αθηνά

9:30-11:30: 
Εισαγωγή στην κτηνιατροδικαστική και η επιστημονική προσέγγιση της κακοποίησης και μη-σύννομης θανάτωσης των ζώων: ΤΟΝΤΗΣ Δ. 

Κτηνιατροδικαστική εντομολογία: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η. 

Η νομοθεσία για τα ζώα στην Ελλάδα, ο ρόλος της Αστυνομίας και των Δημοτικών αρχών: ΔΟΥΚΑΣ Δ. 

Αρχές ευζωίας των ζώων συντροφιάς: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Χ. 

11:30-12:00: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ - ΚΑΦΕΣ

12:00-14:30: 
Από την ευζωία στην κακοποίηση ζώων συντροφιάς : η φιλονικία για την “γκρίζα ζώνη” και η επιστημονική προσέγγιση: ΤΟΝΤΗΣ Δ. 

Τα κίνητρα και το ψυχολογικό προφίλ του ανθρώπου-θύτη σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων: ΔΟΥΚΑΣ Δ. 

Η επιθετική συμπεριφορά στο σκύλο, μύθοι και παρανοήσεις: ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Χ. 

Οι κοινωνικές προεκτάσεις της κακοποίησης ζώων σε συνάρτηση με μορφές διαπροσωπικής βίας και παραβατικότητας: ΔΟΥΚΑΣ Δ. 

Ο ρόλος των δημοτικών πάρκων στη μετάδοση παρασίτων στον άνθρωπο: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η. 

Οι δηλητηριάσεις ζώων συντροφιάς: ΔΟΥΚΑΣ Δ. 

Ο ρόλος του κτηνιάτρου σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, τεχνικές διαγνωστικής νεκροψίας, το πρωτόκολλο και η αξία της κτηνιατροδικαστικής έκθεσης: ΤΟΝΤΗΣ Δ.

Ομιλητές:

Τραχήλη Αθηνά, Πρόεδρος Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Δούκας Δημήτρης, κτηνίατρος, MSc, PhD, Συμβασιούχος Διδάσκων, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΠΘ.

Καραγιάννης Χρήστος, κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM) ειδικός στη Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική.

Παπαδόπουλος Ηλίας, MSc, PhD, Dip.EVPC, Kαθηγητής, Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τόντης Δημήτρης, Αν. Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις