Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Απλουστεύονται οι διαδικασίες υλοποίησης έργων και μελετών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Απλουστεύονται οι διαδικασίες υλοποίησης...

ΔΕΙΤΕ τι αποφασίσθηκε σε διϋπουργική συνάντηση στο υπουργείου Εσωτερικών

Τροποποιήσεις στο Ν.4412/2016 (που αφορά σε δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών) πρόκειται να περιληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο για τις μεταφορές, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη μετά τη συνάντηση για τις διαδικασίες υλοποίησης έργων και μελετών των ΟΤΑ. Στη συνάντηση, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντ. Παπαδεράκης και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη.

Η συνάντηση έγινε προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων στο Ν.4412/2016, προκειμένου οι ΟΤΑ να μπορούν να υλοποιούν μελέτες και έργα γρηγορότερα και ευκολότερα, να αξιοποιηθούν πλήρως τα διαθέσιμα κονδύλια και να ξεπερασθούν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στους ΟΤΑ και ειδικότερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, τις ερχόμενες ημέρες, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών, Υποδομών και της ΚΕΔΕ. Η Ομάδα Εργασίας θα καθορίσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και τυχόν αποσαφηνίσεις ή διευκρινίσεις, ώστε οι ΟΤΑ να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν πλήρως τη νομοθεσία προς όφελός τους.

Το θέμα που κυρίως συζητήθηκε –και θα απασχολήσει την Ομάδα Εργασίας- είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για κάθε είδους προμήθειες, διαγωνισμούς, δημόσιες συμβάσεις και έργα που αφορούν τους ΟΤΑ. Σε ό,τι αφορά το θέμα της υποστελέχωσης, εκφράσθηκε -όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκουρλέτης- «πρόθεση για συνέργειες και συνεργασίες και ανάμεσα στους δήμους, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο, δυνατόν τρόπο, το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό».

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της δυνατότητας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων ανά δημοτική ενότητα, ενδεχόμενη διαδικασία απευθείας ανάθεσης τεχνικών έργων στους δήμους, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με τον υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του Π.Δ.80/2016 (περί σκοπιμότητας εκτέλεσης δαπανών, ανάληψης και διάθεσης πίστωσης).

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαιρέτισε «τη διάθεση των συναρμόδιων υπουργών να προχωρήσουν σε βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των δήμων» και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο εν μέσω κρίσης να μπλοκάρουν αναπτυξιακά έργα».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις