Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

13.000 καρκινοπαθείς σε πολύμηνες λίστες αναμονής - Καλύτερα η Πάτρα, μετά την απόκτηση ενός ολοκαίνουριου γραμμικού επιταχυντή - ΒΙΝΤΕΟ

13.000 καρκινοπαθείς σε πολύμηνες λίστες...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας

13.000 ασθενείς πανελλαδικά  αποκλείονται από τις Ακτινοθεραπείες. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα η πολύμηνη αναμονή μειώθηκε αισθητά μετά την απόκτηση από το ΠΓΝΠ ενός γραμικού επιταχυντή, ωστόσο η κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα αφήνει ξεκρέμαστους τους καρκινοπαθείς. Οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να ξοδέψουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε ιδιωτικά κέντρα.

Τις συνθήκες ντροπής που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία για τους καρκινοπαθείς καταγγέλλει με επιστολή της η ΠΟΕΔΗΝ. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία επισημαίνει ότι ουσιαστικά περί τους 13.000 ασθενείς αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία, καθώς τα μηχανήματα είναι λίγα και όπου υπάρχουν, στην πλειοψηφία τους, χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα πάντως σύμφωνα και με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά μετά την απόκτηση ενός ολοκαίνουριο αξονικού τομογράφου στο ΠΓΝΠ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 24 γραμμικοί επιταχυντές, από τους οποίους λειτουργούν 22 και από αυτούς οι 12 πρέπει να αποσυρθούν. Το κράτος βρίσκεται σε διαδικασία δωρεάς δέκα επιταχυντών από το Ίδρυμα Νιάρχος, μια διαδικασία ωστόσο που έχει κολλήσει στην γραφειοκρατια.

Σύμφωνα εξάλλου με τα διεθνή στάνταρ, θα πρέπει να λειτουργούν έξι γραμμικοί επιταχυντές ανά εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στην χώρα μας λειτουργούν λιγότερα από τρία!

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα πολύ σύντομα, όταν δηλαδή από τους παλαιότερους επιταχυντές θα πρέπει να αποσυρθούν ακόμα άλλοι 8, αφήνοντας τελικά τα σε λειουργία μόλις 19.

Οπως αναφέρει στην ίδια καταγγελία η ΠΟΕΔΗΝ αν ένας καρκινοπαθής επιλέξει να κάνει την θεραπεία του στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πρέπει να πληρώνει κάθε φορά περί τα 4.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις