Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δωρεά βιβλίων από το «Ποτάμι» στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: Δωρεά βιβλίων από το «Ποτάμι» στι...

Στο πλαίσιο των δράσεων «Το Ποτάμι στις γειτονιές»

Επίσκεψη πραγματοποίησαν στελέχη του Ποταμιού Αχαΐας την περασμένη Τετάρτη 26/4/2017 στο Κέντρο Κράτησης Κρατουμένων Πάτρας "Άγιος Στέφανος", στο πλαίσιο των δράσεων «Το Ποτάμι στις γειτονιές» και #tolmanadiavazeis.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τ.Ο. του Ποταμιού Πάτρας:

"Η φυλακή είναι ένα ακόμα κοινωνικό φαινόμενο άρα έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και την κοινωνία.

Δεν θέλαμε μόνο να δούμε και να ακούσουμε τους εργαζόμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα Πάτρας, αλλά και να προσφέρουμε βιβλία στους κρατούμενους. Να «δραπετεύσουν» μέσω του διαβάσματος.

610 περίπου κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί. Προσωπικό ασφάλειας, Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγος, Διοικητικό Προσωπικό, Νοσηλευτικό και Ιατρικό Προσωπικό. Μια μικρή Κοινωνία …κάπως ιδιαίτερη… Με προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες…

Ξέραμε ότι η κρίση έχει εντείνει την περιθωριοποίηση και την παραβατικότητα. Η προστασία της ανθρώπινης αξίας όμως, πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει να μην αγνοεί και να μην αδιαφορεί για κάποιες κοινωνικές ομάδες, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα στοιχειώδη που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

610 κρατούμενοι για διάφορα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα. Πολλοί περισσότεροι από την διαθέσιμη χωρητικότητα του Σωφρονιστικού Καταστήματος που κατασκευάσθηκε το 1978.

Ηλικίες και εθνικότητες πολλές. Την ώρα της επίσκεψης κάποιοι ήταν στο Αρτοποιείο (παράγουν περίπου 700 κιλά ψωμί ημερησίως), κάποιοι στην τεχνική συντήρηση των κτηρίων, κάποιοι στον προαυλισμό τους, κάποιοι στο Σχολείο κάνοντας μαθήματα και κάποιοι με εθελοντές καθηγητές να κάνουν προετοιμασία για τις πανελλήνιες Εξετάσεις.

Με συνοδούς μας τον Προϊστάμενο Κοινωνικής Υπηρεσίας Κ. Ζέρβα, την Κοινωνιολόγο κα. Ρ. Γιάνναρο, τον Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ) κο Γ. Αντύπα και τον υποδιευθυντή κο Μ. Καραγεωργίου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη βοήθειά τους, συναντήσαμε και μιλήσαμε με  εθελοντές Καθηγητές Μαθηματικών, Αγγλικών, Πληροφορικής. Το παλιό κτίριο Γυναικείων Φυλακών και Ανηλίκων έχει πλέον αίθουσες διδασκαλίας. Αίθουσες με διαδραστικούς πίνακες, πίνακες μαρκαδόρους, Η/Υ, Βιβλιοθήκη και θεατρική σκηνή, χώρο κατασκευής ψηφιδωτών.

Κι όλα αυτά; Από χορηγίες ιδιωτών, ανθρώπων που εν τέλει έλυσαν το πρόβλημα, την ώρα που η πολιτεία προτιμούσε να σωπά και να απέχει.

Ο χώρος εργασίας στο σωφρονιστικό σύστημα ενέχει διάφορες δυσκολίες και απαιτήσεις, οι οποίες προκύπτουν κυρίως από τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας. Ανάμεσα στα προβλήματα των υπεράριθμων κρατουμένων, της ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης, είναι και αυτά της λειτουργικότητας των καταστημάτων κράτησης. Είναι σοβαρή η έλλειψη σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

80 άτομα για φύλαξη 610 κρατουμένων.

Στο Ιατρείο καθημερινά πολλά περιστατικά. 40 άτομα τουλάχιστον καθημερινά επισκέπτονται το ιατρείο. Παθολόγος υπάρχει 2 φορές την εβδομάδα , 2 νοσηλευτές και ένας νοσοκόμος φροντίζουν για τις ιατρικές αγωγές, για επείγοντα περιστατικά, για σύνταξη σχετικών εγγράφων …Περιμένουν ακόμα να καλυφθεί η θέση του Ψυχίατρου…

Λίγος ο χρόνος της παραμονής μας. Δώσαμε υπόσχεση να τα πούμε σύντομα . Μάθαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην επόμενη επίσκεψη μας. Υπάρχουν τραγικές ανάγκες και ελλείψεις σε ρούχα, υλικά ατομικής υγιεινής, παπούτσια Νο 42,43,44.

Μια τελευταία ματιά σε ένα πίνακα στην αίθουσα του ΣΔΕ Πάτρας, τμήμα Κ. Κ Αγ. Στεφάνου:

“Ένας τοίχος δεν μπορεί να στερήσει ανθρωπιά, όνειρα και ελπίδες”. Και το Ποτάμι θα βοηθήσει να γίνουν πράξη οι λέξεις του ανώνυμου Κρατούμενου...".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις