Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Φτιάξαμε ψάρι με μυρωδικά και μους λεμονιού με 5,50 € συνολικά το άτομο και λίγες θερμίδες

Φτιάξαμε ψάρι με μυρωδικά και μους λεμον...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Και…αφού έφυγε το Πάσχα, με τις διατροφικές κραιπάλες του, αναστατώνοντας εμάς και... τη γραμμή μας, και ενώ το καλοκαίρι είναι κοντά ...καιρός να αρχίζουμε να «συμμαζεύουμε» λιγάκι τις θερμίδες που καταναλώνουμε, χωρίς να φυσικά να χάνουμε τις μικρές στιγμές απόλαυσης ενός γεύματος ή ακόμα και ενός γλυκού!!
Τα ψάρια μας προσφέρουν τα καλά λιπαρά ω3 που είναι ευεργετικά και αν τα συνδυάσουμε με βραστά λαχανικά, θα απολαύσουμε νόστιμα, υγιεινά και χωρίς τύψεις το πιάτο μας.
Όσο για το γλυκό μας, μια ελαφριά μους λεμονιού θα δροσίσει την γεύση μας μετά το ψάρι, χωρίς να προσθέτουμε περιττές θερμίδες στο γεύμα μας.
Όσο για το γλυκό μας οι πιο πολλές θερμίδες αντιστοιχούν στο βούτυρο αγελαδινό, και στην ζάχαρη, εάν όμως αντί για λεμόνι, φτιάξουμε την μους μας με πορτοκάλι, μειώνεται η ποσότητα ζάχαρης που χρειαζόμαστε.
Συνδυάζοντας το γεύμα μας με μια πλούσια σαλάτα με πράσινα λαχανικά της εποχής, θα έχουμε ένα πλήρες γεύμα, χάρμα γεύσης, όσφρησης και χρωμάτων!
Κάνοντας μια έρευνα αγοράς για τα ψάρια και προσπαθώντας να βρω ένα ψάρι οικονομικό, εύγευστο αλλά και φρέσκο, σας προτείνω το μυλοκόπι, που είναι ψάρι της εποχής, το οποίο θα βρείτε με κόστος 10€-13€ / kg.
Προσθέτοντας στο μενού μας και δύο μπουκάλια λευκό κρασί, το κόστος μας δεν θα ξεπεράσει τα 8€ - 10€ / άτομο.
Οι θερμίδες που αναφέρονται για το κάθε πιάτο είναι προσεγγιστικές.

Καλή επιτυχία!

ΜΥΛΟΚΟΠΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’–Χρόνος Ψησίματος 40’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 1 μυλοκόπι καθαρισμένο (γύρω στα 2.000 γρ. με το κεφάλι ή 2 γύρω στα 1.100 γρ. /καθένα)

● 200 ml κρασί λευκό ξηρό


● 4 κ.σ ελαιόλαδο

● 15 κλωνάρια μαϊντανός ψιλοκομμένος

● 1 κ.σ. μάραθος ψιλοκομμένος

● 1 κ.γ. εστραγκόν ξερό, χτυπημένο λίγο στο γουδί

● 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

● 6 πατάτες βρασμένες


● 6 καρότα βιολογικά βρασμένα

● Αλάτι χονδρό αλυκής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από τον ψαρά μας να μας καθαρίσει και να μας φιλετάρει το ψάρι. Αν είναι ένα μεγάλο να μας το κόψει σε φέτες στρογγυλές και αν είναι δύο τα ψάρια να το ανοίξει σε δύο φιλέτα και να το τεμαχίσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 o C. Πλένουμε καλά το ψάρι, το αλατίζουμε εξωτερικά και στην κοιλιά και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Σ’ ένα μπολ αναμιγνύουμε το κρασί με το λάδι, τα αρωματικά και το κρεμμυδάκι.
Σ΄ ένα ρηχό ταψί βάζουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα περιχύνουμε με τη μαρινάτα και τα αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο να αναμειχτούν τα αρώματα.
Κόβουμε κομμάτια λαδόκολλας σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια, δύο για κάθε φιλέτο.
Παίρνουμε από ένα κομμάτι ψάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο από δύο κομμάτια λαδόκολλας. Μοιράζουμε τα μυρωδικά από το ταψί μας ισόποσα σε όλα τα ψάρια και προσθέτουμε από 3 κουταλιές από το ζουμί της μαρινάτας
σε κάθε ψάρι. Κλείνουμε τις λαδόκολλες σαν πακετάκια, έτσι ώστε να μείνει μέσα όλη η μαρινάτα και να ψηθεί το ψάρι μέσα στα υγρά του.
Εξωτερικά τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί στον φούρνο.
Ψήνουμε για 30’ περίπου. Περίπου 5’ πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο εάν θέλουμε ανοίγουμε τα πακετάκια μας, ώστε να ξεροψηθεί λίγο το ψάρι μας.
Αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ένα πακετάκι με ψάρι.
Συνοδεύουμε με τις πατατούλες και τα καρότα.

Tip

Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες και τα καρότα για λίγο, ίσα να μαλακώσουν και να τα προσθέσουμε στα πακετάκια μας μαζί με το ψάρι για να ολοκληρωθεί το βράσιμο τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ψάρι φιλέτο θέλουμε π.χ. γλώσσα, φαγκρί κ.λ.π.

Τι πίνουμε

Ένα λευκό Chardonnay από το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Κόστος πιάτου: 5,00 €/μερίδα

Θερμίδες πιάτου: 450 kcal/ μερίδα

ΜΟΥΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Χρόνος Προετοιμασίας 15’–Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 4 κρόκοι αυγών βιολογικών

● 4 ασπράδια αυγών βιολογικών

● 200 γρ. ζάχαρη

● 2 κ.σ. κορν φλάουρ

● 250 γρ. νερό εμφιαλωμένο

● Ξύσμα και χυμός από 3 λεμόνια βιολογικά (κανονικού μεγέθους)

● 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό

● Ξύσμα πικρής κουβερτούρας για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τα 150 γρ. από την ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά ώσπου η κρέμα δέσει.
Στην συνέχεια αφού κατεβάσουμε το μίγμα μας από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαρέγκα. Αφού έχει αρχίσει να δένει η μαρέγκα μας ρίχνουμε την ζάχαρη. Ενσωματώνουμε την μαρέγκα στο μείγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας πολύ απαλά με μια πλαστική σπάτουλα.
Γεμίζουμε με την μους ψηλά ποτήρια ή ατομικά μπολ.
Πασπαλίζουμε ξύνοντας από πάνω κουβερτούρα.

Tips

-Εάν δεν μας αρέσει η οξύτητα του λεμονιού, χρησιμοποιούμε πορτοκάλια αλλά μειώνουμε την ποσότητα της ζάχαρης κατά 70 γραμμάρια.

- Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με crumble μπισκότου, αντί για κουβερτούρα.

Κόστος πιάτου: 0,60 € / μερίδα

Θερμίδες πιάτου: 240 kcal/ μερίδα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life