Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κάτι… ψήνεται στην Πάτρα ενόψει δημοτικών εκλογών- Τρεις παρατάξεις χτίζουν από τώρα γέφυρες συνεννόησης

Κάτι… ψήνεται στην Πάτρα ενόψει δημοτικώ...

Ευνοεί η πρόθεση νομοθέτησης της απλής αναλογικής

Μπορεί το 2019, οπότε και θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές ν’ αργεί ακόμα, όμως οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσεις καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την απλή αναλογική σε Δήμου και Περιφέρειες, δημιουργεί νέα δεδομένα που ευνοούν τις συνεργασίες. Όπως λοιπόν προκύπτει από το ρεπορτάζ, εδώ και λίγου μήνες, έχουν έρθει πιο κοντά τρεις δημοτικές παρατάξεις που είχαν κατέβει στις τελευταίες εκλογές του 2014 διεκδικώντας την ψήφο των Πατρινών.

Πρόκειται για εκείνες της ΡΑΠ- Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη με επικεφαλής των Κώστα Σπαρτινό, ΤΩΡΑ για την Πάτρα η παράταξη «Δημαρά με επικεφαλής πλέον τον Ανδρέα Φίλια και Αγωνιζόμενοι Πολίτες του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Οι τρεις παρατάξεις έχουν αρχίσει να βρίσκουν κοινό βηματισμό, κάνοντας κοινές παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν τα δημοτικά πεπραγμένα ενώ συνδιοργανώνουν και εκδηλώσεις με θέματα που σχετίζονται με την Πάτρα.

Η αρχή έγινε στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017 και συνεχίστηκε σε αρκετά θέματα όπως για παράδειγμα οι δασικοί χάρτες κ.α.. Στα τέλη Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν κοινή ημερίδα για την ανακύκλωση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr εντός του Μάρτη αναμένεται και δεύτερη εκδήλωση με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.

Όπως αναφέρουν, με κάθε ευκαιρία, μέλη των τριών παρατάξεων πρόθεσή τους είναι να προτάσσουν όλα εκείνα που τους ενώνουν και μπορούν ν’ αποτελέσουν σημεία σύγκλισης. Βέβαια εάν αυτή η αρχική προσέγγιση οδηγήσει σε κάτι περισσότερο που θα μεταφραστεί σε κοινή κάθοδο στην εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή σε μετεκλογική συνεργασία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Δείχνει όμως την πρόθεσή τους ν’ αναζητήσουν συλλογικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της πόλης που παραμένουν ανοικτά και που όπως επισημαίνουν πρέπει να μπαίνουν πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες, παρατάξεις και κόμματα.

Τέτοιου τύπου κινήσεις άλλωστε ευνοούνται και από την πολιτική συγκυρία αφού αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα αυτοδιοικητικά με έναν εκ των βασικών της πυλώνων να είναι η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι, εξαιρετικά δύσκολα θα μπορεί ένας συνδυασμός να αποσπάσει τα ποσοστά εκείνα που θα του επιτρέψουν να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέγονται. Κατά συνέπεια οι συμπράξεις και συνεργασίες μπαίνουν άμεσα στο πολιτικό «παιχνίδι» που διαφοροποιείται σημαντικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις