Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Νηστήσιμα! Σήμερα φτιάχνουμε ταραμοσαλάτα με αμύγδαλα

Νηστήσιμα! Σήμερα φτιάχνουμε ταραμοσαλάτ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η νηστεία με την σημερινή της μορφή ξεκίνησε στα τέλη του 10 ου αιώνα, με τις οδηγίες της Εκκλησίας και για περίπου 1.000 χρόνια μέχρι την δεκαετία του ’70, τηρείτο στην Ελλάδα σχεδόν από το σύνολο του πληθυσμού.
Μετά την δεκαετία του ’70 που άρχισαν να αλλάζουν στις πόλεις οι διατροφικές μας συνήθειες, απομακρυνθήκαμε από τα διατροφικά πρότυπα της εναλλαγής νηστείας – ευωχίας εγκαταλείποντας έναν πατροπαράδοτο διατροφικό κώδικα.
Η νηστεία είχε πάντα έναν πολιτισμικό χαρακτήρα, αφού για 180 ημέρες περίπου τον χρόνο, δεν επιτρεπόταν η κατανάλωση ζωικών προϊόντων και οδηγούσε στην  «οικονομία» της διατροφής με ένα φυσιολογικό τρόπο.
Τα περισσότερα ελληνικά υπέροχα φαγητά, τα λεγόμενα λαδερά, οφείλουν την ποικιλία τους ακριβώς στην εφευρετικότητα των μαγειρισσών να εμπλουτίζουν με διαφορετικές γεύσεις τις περιόδους της νηστείας. Ο κάθε τόπος εκμεταλλευόταν την τοπική παραγωγή και γι’ αυτό τα νηστίσιμα δεν ήταν παντού τα ίδια σε όλη την Ελλάδα. Άλλοι τόποι νήστευαν με θαλασσινά και άλλοι με χορτόπιτες γεμισμένες με σταφίδες!
Το πιο σημαντικό για την κουζίνα της νηστείας είναι, ότι είναι μέρος της ελληνικής διατροφικής ταυτότητάς μας.
Τις μέρες της Σαρακοστής που έρχονται θα σας παρουσιάσω διάφορες νηστίσιμες συνταγές, άλλες παραδοσιακές και άλλες με ένα “touch” πιο γκουρμέ ! ! !

Καλές απόκριες και καλή Σαρακοστή να έχουμε ! ! !

Ταραμοσαλάτα, το συνώνυμο της νηστείας

Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών, πρόκειται για αυγά ψαριών, συνηθέστερα του κυπρίνου, του μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους ψαριού.
Η καλύτερη ποιότητα ταραμά είναι αναμφισβήτητα, ο λεγόμενος λευκός αν και στην πραγματικότητα το χρώμα του είναι ελαφρώς γκριζόλευκο. Ο λευκός ταραμάς είναι “καθαρός” δηλαδή περιέχει 100% αυγά ψαριών και για αυτό είναι ακριβός, αλλά φτιάχνει την νοστιμότερη ταραμοσαλάτα και επειδή χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα αξίζει να την παρασκευάσουμε με λευκό ταραμά. Η διαφορά στο βάθος της γεύσης είναι καθοριστική.
Φυσικά υπάρχουν διάφορες ποιότητες με υποδεέστερη, αλλά επίσης νόστιμη, τον ροζ ταραμά, ο οποίος περιέχει χρώμα και άλλες προσμίξεις.

ΔΡΟΣΕΡΗ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Χρόνος Προετοιμασίας 30’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 φλ. τσαγιού ταραμοσαλάτα)


● 75 γρ. λευκός ταραμάς

● 100 γρ. τρίμα αμυγδάλου (όχι καβουρδισμένο)

● 1 φρέσκo κρεμμυδάκι

● 2 κ.σ. λευκό ξύδι μπαλσάμικο

● 1 1/2 φλ. τσ. ψωμί χωριάτικο μουσκεμένο και στυμμένο

● 1 μεγάλη πατάτα βραστή
● 2 φλ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω)

● Πιπέρι καγιέν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά, κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τα αμύγδαλα και το ξύδι.
Θα γίνει ένα μείγμα σαν χοντρή σκόνη. Προσθέτουμε την πατάτα λιωμένη, το ψωμί και το πιπέρι.
Ομογενοποιούμε και αρχίζουμε σιγά –σιγά με σταθερή και σιγανή ροή να ρίχνουμε το λάδι έως να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή κρέμας και σχετικά πηχτό. Αν είναι πολύ πηχτή και δεν βάλουμε γιαούρτι προσθέτουμε λίγο νερό από αυτό που έχουμε μουσκέψει το ψωμί μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, καλύτερα ένα ολόκληρο βράδυ. Πριν το σερβίρουμε εάν θέλουμε προσθέτουμε μερικές κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό και ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Διορθώνουμε την γεύση με έξτρα ξύδι ή λάδι ανάλογα με την επιθυμία μας.

Tips

- Η προσθήκη γιαουρτιού στην ταραμοσαλάτα της προσδίδει γεύση δροσιάς και αντισταθμίζει την αλμυρότητα του ταραμά.

- Σερβίρεται μαζί με ελιές Καλαμών σε φετάκια.

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Χρόνος 20’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)


● 500 γρ. πακέτο σπαγγέτι

● 30 γρ. αυγοτάραχο τριμμένο ή ψιλοκομμένο

● 16 ντοματίνια όχι πολύ ώριμα

● Ξύσμα από ένα λεμόνι λαϊμ

● 2 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος

● 2 σκ. σκόρδο

● 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

● Αλάτι αλυκής όσο χρειαστεί

● Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό 2’ λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία, στραγγίζουμε και κρατάμε δύο κουταλιές νερό.
Κόβουμε τα ντοματίνια στην μέση. Σοτάρουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε κανονική φωτιά για 1’-2’.
Μόλις το σκόρδο αλλάξει χρώμα και χρυσίσει το αποσύρουμε από το λάδι.
Ρίχνουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 2’-3’, συνεχίζουμε με το ξύσμα λάϊμ, το πιπέρι και τον άνηθο.
Ρίχνουμε τα σπαγγέτι μαζί με τις δύο κουταλιές νερό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν για 2’.
Σερβίρουμε αμέσως το σπαγγέτι, πασπαλίζοντας κάθε πιάτο με το τριμμένο ή ψιλοκομμένο αυγοτάραχο και με έξτρα άνηθο.

Tips

- Το αυγοτάραχο πωλείται έτοιμο σε τρίμμα μέσα σε βαζάκι στα σούπερ μάρκετ
- Εάν προτιμάτε, αντικαταστήστε τον άνηθο με δυόσμο.

Τι πίνουμε;

Εγώ το συνόδευσα, ναι, μ’ ένα παλαιωμένο ουίσκυ. Επίσης του ταιριάζουν ξηρές βότκες και από Ελληνικά κρασιά ένα Νυχτέρι Σαντορίνης παλαιωμένο.

ΜΟΥΣ ΧΑΛΒΑ

Χρόνος 30’ + Χρόνος στο Ψυγείο 3-4 ώρες – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

● 500 γρ. χαλβάς (είτε γεύση βανίλια , είτε ανάμεικτος σοκολάτα-βανίλια)

● 600 γρ. γάλα αμυγδάλου

● 6 φύλλα ζελατίνας

● 4 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού

● Ξύσμα πορτοκαλιού

● Ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Μουσκεύουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό, τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου χωρίς να βράσει, κατεβάζουμε από την φωτιά και
προσθέτουμε τις στραγγισμένες ζελατίνες. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τελείως.
Στο μίξερ ρίχνουμε τον χαλβά τριμμένο σε πολύ μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο γάλα αμυγδάλου, το
μείγμα με τις ζελατίνες, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Μόλις το μείγμα αποκτήσει υφή κρέμας (θα είναι αρκετά αραιή), το μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ και το παγώνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με το ξύσμα της σοκολάτας.

Tip

- Εάν επιθυμείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια γεύση χαλβά σας ταιριάζει, αλλάζοντας τον χυμό πορτοκάλι με άλλο εσπεριδοειδές και προσθέτοντας ξηρούς καρπούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life