Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γ.Γ. Δημόσια Τάξης: ΕΤΣΙ φθάσαμε στα 3 Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας- Προαναγγέλλει και άλλες συγχωνεύσεις

Γ.Γ. Δημόσια Τάξης: ΕΤΣΙ φθάσαμε στα 3 Α...

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης παραδέχεται «εκπτώσεις» για συναίνεση

«Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν πιο ριζοσπαστικός, πιο ριζικός, σε σχέση με τις συγχωνεύσεις, όμως θέλοντας, όντως να έχουμε την συναίνεση, την κοινωνική, την πολιτική, την συνδικαλιστική, κάποιες «εκπτώσεις» έγιναν, στο όνομα, της μέγιστης αποδοχής και στήριξης αυτού του εγχειρήματος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης  Δημήτρης Αναγνωστάκης μιλώντας για το πώς φθάσαμε τελικά στα τρία Αστυνομικά Τμήματα της Πάτρας από τα δύο που περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό της πολιτείας.

Θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία επέφερε σημαντικές αλλαγές και στην Δυτική Ελλάδα.
Στην Αχαΐα από πέντε μειώνονται σε τρία τα Αστυνομικά Τμήματα στην Πάτρα, δημιουργείται Τμήμα Ασφαλείας στη Δυτική Αχαΐα, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ενώ δεν καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Κλειτορίας και Ακράτας.

Μάλιστα ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης προαναγγέλλει και περαιτέρω συγχωνεύσεις στο μέλλον καθώς στόχος πρέπει να είναι, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εμφανής αστυνόμευση και όχι η ικανοποίηση τοπικιστικών και ψυχολογικών ζητημάτων:

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η διάδοχη κατάσταση, όποια κι αν είναι αυτή, και σε επίπεδο πολιτικής και σε φυσικής ηγεσίας, θα πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο αναδιοργάνωσης, γιατί πραγματικά δε θα πρέπει να κατασπαταλώνται δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας για να έχουμε το αποτέλεσμα, που προσδοκά και ελπίζει ο Έλληνας πολίτης. Εάν πάμε σε διασπορά των αστυνομικών μας υπηρεσιών, τότε δεν θα έχουμε ουσιαστικά και εμφανή αστυνόμευση, θα έχουμε ένα «πασάλειμμα» και απλά θα ικανοποιούμε κάθε φορά τοπικιστικά και ψυχολογικά ζητήματα, και όχι ουσιαστικά, που είναι η εμφανής αστυνόμευση», δήλωσε ο κ. Αναγνωστάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ένας πρώτος θεσμός, που συνέλαβε, στην αλλαγή της φιλοσοφία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν οι κινητές αστυνομικές μονάδες στην Πελοπόννησο, αλλά και στην Δυτική Ελλάδα, οι οποίες έχουν παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα έως τώρα.  Πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχώνεται από τρεις ένστολους αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), οι οποίοι ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών, την στενότερη συνεργασία μαζί τους και κατ’ επέκταση την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Την προσπάθεια αυτή έρχεται να ενισχύσει και ένας δεύτερος θεσμός, που είναι ο τοπικός αστυνόμος. Μάλιστα προ ημερών παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 27 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη.

«Ενεργοποιήσαμε ένα προεδρικό διάταγμα του 2006, που ήταν στα συρτάρια, και με βαθμοφόρους της ΕΛ.ΑΣ., προανακριτικούς υπαλλήλους, αρχιφύλακες, ανθυπαστυνόμους, αλλά και υπαστυνόμους, στηρίζουμε τις περιοχές εκείνες, που σήμερα δεν υπάρχει αστυνομικός ή αστυνομικό τμήμα. Διεκπεραιώνοντας όμως όλες τις υποθέσεις αστυνομικού χαρακτήρα, ο τοπικός αστυνόμος, που κατά την δική μου αξιολογική κρίση και προσέγγιση, είναι ο «φύλακας άγγελος» της περιοχής», σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης.

Αυτός λοιπόν μπορεί να διαχειριστεί όλες τις υποθέσεις, που διαχειριζόταν ένας αστυνομικός σταθμός. Είναι σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, σε μόνιμη, διαρκή, ανοικτή επικοινωνία με το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο διοικητικά υπάγεται, επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων και των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας, και βεβαίως, συνεπικουρείται από δυνάμεις του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο διοικητικά υπάγεται.

Σε πρώτο χρόνο ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται να κατέβει στο αστυνομικό τμήμα, που απέχει κάποια χλμ από την κοινότητα ή τον απομακρυσμένο οικισμό, υποβάλλει, τα όποια αιτήματά του, στον τοπικό αστυνόμο και αυτός με την σειρά του διεκπεραιώνει την υπόθεση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αίτημα από τις τρεις αστυνομικές διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας για τοπικό αστυνόμο, ενώ όσον αφορά την Πελοπόννησο έχουν γίνει δυο αιτήματα από Μεσσηνία και ένα από την Αρκαδία, για τοπικό αστυνόμο στο Λεπίδι και στην χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος, και μια πρόθεση για τα Φιλιατρά, αν και υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία με την ενοποίηση του σχεδίου της ελληνικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκη ο αστυνομικός της γειτονιάς, ο τοπικός αστυνόμος και οι κινητές μονάδες «είναι στην λογική μιας κοινοτικής αστυνόμευσης, που έχει, κατά την γνώμη μου, ανάγκη η ελληνική κοινωνία και για αυτό επιχειρούμε, να ενεργοποιήσουμε και να βάλουμε μπροστά αυτούς τους θεσμούς. Πάντα με την στήριξη των ΟΤΑ Α’ και Βαθμού».

Μάλιστα οι περιφέρειες αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κατάφεραν με 26 εκατομμύρια ευρώ να συνδράμουν στη προμήθεια οχημάτων και άλλου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί και να ενισχυθεί  ο μηχανοκίνητος στόλος της ΕΛ.ΑΣ. , έτσι ώστε οι ένστολοι να έχουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα και το έγκλημα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις