Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πολιορκία» στο λιμάνι της Πάτρας από παράνομους μετανάστες -Αυξήθηκε ο αριθμός τους, ρεκόρ συλλήψεων τον Νοέμβριο

«Πολιορκία» στο λιμάνι της Πάτρας από πα...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ανάγκη για μόνιμο σκάνερ και περίφραξη ασφαλείας

Το λιμάνι της Πάτρας, πύλη εξόδου προς τη Δύση παραμένει ένα από τα κομβικά σημεία της χώρας για τους παράνομους μετανάστες, που θέλουν να διαφύγουν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, μέσω Ιταλίας. Τα πλοία της γραμμής Πάτρα-Ιταλία, που σαλπάρουν με πολλά φορτηγά , γεμάτα εμπορεύματα, αποτελούν τη συνήθη επιλογή,με την οποία  επιδιώκουν οι αλλοδαποί χωρίς νόμιμα έγγραφα, να  περάσουν σε άλλες  ευρωπαϊκές χώρες.

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς από το Λιμενικό Σώμα , με έρευνες που κάνουν στα φορτία, με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου κι ενός κινητού σκάνερ, όπου η περίπτωση κινεί υποψίες.

Αυτό που σύμφωνα με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πατρών Δημήτρη Κυριακουλόπουλο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, μετά το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη, είναι η αύξηση του αριθμού των παράνομων αλλοδαπών που επιχειρούν μέσω του λιμανιού της Πάτρας να περάσουν στην Ιταλία. Οι συλλήψεις τον Νοέμβριο αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο στο λιμάνι συνελήφθησαν περίπου  68 παράνομοι αλλοδαποί, τον Οκτώβριο 90 και τον Νοέμβριο 210. «Αυτή η αύξηση στις συλλήψεις μας είναι μια ένδειξη ότι είναι πιο ισχυρή η πίεση που δεχόμαστε, μετά το κλείσιμο ιδιαίτερα των συνόρων στην Ειδομένη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου της Πάτρας τον Νοέμβριο διαπιστώθηκε ότι νέα πρόσωπα, επιχείρησαν να διαφύγουν μέσω του λιμανιού , υπήκοοι Μπαγκλαντές, τα οποία ήταν εργάτες γης στην Ηλεία κυρίως (Μανωλάδα π.χ.).

Οι συνηθέστεροι τρόποι που επιχειρούν να διαφύγουν είναι κρυμμένοι σε φορτηγά, είτε στα ημιαξόνια, εκμεταλλευόμενοι την στάθμευση τους στο λιμάνι μέχρι να γίνει η επιβίβαση στο πλοίο, είτε μέσα σε ειδικές κρύπτες, εντός των φορτίων, όπου έχουν μπει πριν φτάσει η νταλίκα στο λιμάνι. Επίσης πολύ συχνά προσπαθούν να περάσουν  και με τη χρήση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων. Συνηθέστερα εμφανίζονται ως Ιταλοί καθώς, όπως εξηγεί ο Λιμενάρχης οι ιταλικές ταυτότητες , λόγω της παλαιότητάς τους, είναι πιο εύκολο να παραχαραχθούν.«Όλα αυτά εντοπίζονται και οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονται» επισημαίνει ο Λιμενάρχης.Πλαστά έγγραφα χρησιμοποιούν κυρίαρχα οι Σύριοι.

Η εικόνα μεταναστών που τρέχουν να μπουν στο λιμάνι σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα, είναι πολύ συνηθισμένη και στο πλαίσιο των συχνών επιχειρήσεων έχουν βρει κατάλυμα, απέναντι από τον νέο λιμένα, στο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ.

Εξοπλισμός και προσωπικό-Αίτημα ενίσχυσης

Το κινητό σκάνερ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης διά θαλάσσης δεν είναι αρκετό για τα δεδομένα του λιμανιού της Πάτρας, υπογραμμίζει ο Λιμενάρχης, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται κατά περίπτωση. Λόγω των αυξημένων περιστατικών προσπάθειας λαθρεπιβίβασης στα πλοία για Ιταλία, εξηγεί ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί ένα μόνιμο σκάνερ που θα «ακτινογραφεί» όλα τα φορτηγά και τα φορτία τους, ενώ για το θέμα της περίφραξης  αναφέρει ότι η τοποθέτηση πλέξιγκλας μέσα από την υπάρχουσα εξωτερική, που δεν είναι ασφαλείας, θα δυσκολεύει την πρόσβαση στο χώρο του λιμανιού. «Για να έχουμε μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα ο ΟΛΠΑ έχει εκπονήσει μια μελέτη να φτιαχτεί εσωτερικά της εξωτερικής περιμέτρου μια δεύτερη περίφραξη από πλέξιγκλας, καθώς και να τοποθετηθούν τρία σταθερά σκάνερ, τα οποία θα  μας δίνουν καθολικό έλεγχο».

Στο κομμάτι του προσωπικού ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών δηλώνει στο thebest.gr ότι χρειάζεται να ενισχυθεί και έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο.

Άλλωστε όσο οι μεταναστευτικές ροές σε νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται, τόσο το πρόβλημα θα μετακομίζει και στα δυτικά της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις