Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η κατάρρευση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Η κατάρρευση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου

Του Τάσου Σταυρογιαννόπουλου

Η πολιτική της Κυβέρνησης που εφαρμόζεται τη φετινή σχολική χρονιά στην Παιδεία έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, στην πιο ευαίσθητη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας μετά την αύξηση του αριθμού των παιδιών για τη λειτουργία τμήματος και την αλλαγή κριτηρίων για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο, με την υπουργική απόφαση Φ.Ε.Κ. 2670/30-8-2016, εξοβέλισε τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Συγκεκριμένα:

  • Εναρμόνισε το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου με αυτό του Δημοτικού Σχολείου, αγνοώντας τον χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητα της προσχολικής αγωγής.
  • Χαρακτήρισε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο προαιρετικό.  Διαβαθμίζοντάς το και χωρίζοντάς το σε δύο μέρη, αποκόβοντας το πρωινό πρόγραμμα από το απογευματινό, το προαιρετικό ολοήμερο Νηπιαγωγείο έπαψε να έχει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Στο νέο Νηπιαγωγείο οι δύο νηπιαγωγοί δεν έχουν ένα συνεχές και ενιαίο πρόγραμμα και υποβαθμίζεται συγχρόνως ο ρόλος της νηπιαγωγού, που αναλαμβάνει το ολοήμερο απογευματινό πρόγραμμα.
  • Θέσπισε υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα 25 ωρών (Φ.Ε.Κ. 2524/16-8-2016), χωρίς μείωση ωρών των εκπαιδευτικών με τα έτη υπηρεσίας, όπως συμβαίνει στα Δημοτικά Σχολεία και χωρίς να λαμβάνει υπόψη, ότι τα διαλείμματα και οι εφημερίες γίνονται από τις/ους ίδιες/ους πάντα νηπιαγωγούς. Ενίοτε δε το ωράριο των Νηπιαγωγών ξεπερνά τις 30 ή 35 ώρες, καθώς αυτό επιβάλλεται από την αναγκαιότητα μεταφερόμενων νηπίων σε ορισμένα Νηπιαγωγεία, αλλά και από το φόρτο διοικητικής εργασίας.
  • Δημιούργησε ένα μη κοινωνικό Νηπιαγωγείο. Ένα Νηπιαγωγείο που δεν ικανοποιεί και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γονιών, λόγω των ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών, που δεν εναρμονίζονται με αυτά του Δημοτικού Σχολείου.

Η προσχολική αγωγή αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εκπαίδευσης. Θα έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπίζεται με περισσότερη σοβαρότητα και όχι να στοιβαχτεί και αυτή στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις