Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα:Οι χείμαρροι και τα ποτάμια που καθάρισε ο δήμος για να μην έχουμε πλημμύρες

Πάτρα:Οι χείμαρροι και τα ποτάμια που κα...

Απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου στην ερώτηση του Γ. Σιγαλού

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών,Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, με αφορμή τη δημοσίευση της ερώτησης του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» Γιώργου Σιγαλού, σχετικά με τον καθαρισμό χειμάρρων και ποταμών, σημειώνει τα εξής:

"Ενημερώνουμε τους δημότες ότι για δεκαετίες ο Δήμος μας έχει στερηθεί αντιπλημμυρικά έργα που προστατεύουν τη ζωή & την περιουσία των κατοίκων.

Τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι επιλέξιμα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, δεν ήταν στις προτεραιότητες των Κυβερνήσεων της Περιφέρειας & των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.

Οι μέχρι σήμερα αστικές κυβερνήσεις έχουν μεταφέρει αρμοδιότητες της αντιπλημμυρικής προστασίας στους Δήμους, χωρίς τους πόρους & τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα & μέσα στην παντελή έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ούτε ένα (1) ευρώ δεν έρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Πολιτική Προστασία του Δήμου για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων & ενεργειών προστασίας πριν την εκδήλωσή τους όπως είναι ο καθαρισμός χειμάρρων & ποταμών.

0 ερωτών δημοτικός σύμβουλος κ. Σιγαλός σαν πρώην Αντιδήμαρχος γνωρίζει καλά την κατάσταση που παραλάβαμε ως Δήμος στα ζητήματα αυτά.

Εκτεταμένοι καθαρισμοί έγιναν για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια σε χείμαρρους όπως «Παναγίτσα», «Μείλιχος» αλλά και στον Μαλαμούτη και Ελεκίστρας που πλημμύριζαν σπίτια έχοντας 17 χρόνια να καθαριστούν από φερτά υλικά και βλάστηση.

Σε αυτή τη κατάσταση παρέλαβε χείμαρρους και υδατορέματα η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Παρά δε την έλλειψη χρηματοδότησης, από την ανάληψη των καθηκόντων μας έχουμε προχωρήσει λόγω των επιτακτικών αναγκών που υπήρχαν, σε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού χειμάρρων και ποταμών με αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου και του μειωμένου σε αριθμό προσωπικού αλλά και από ίδιους πόρους σε όλα τα γεωγραφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Έργα καθαρισμού έγιναν σε όλα  τα ποτάμια & χειμάρρους όπως π.χ. Λυγιάς, Ξυλοκέρα, Σέλεμνος, κάτω & άνω Ξεροπόταμος, Καραβάς,  Φιλοθέης, Ξηρόρεμα Αγ. Βασιλείου, Χάραδρος, Σταυρολάγκαδο, Ρέμα Ριγανόκαμπου, Πάνορμος (Ρέμα Χατζή), Μπιλέρης, Μπότσικας, Θολόρεμα, Μανωλιάς, Θολοπόταμος κ.α.

Η έλλειψη εκτέλεσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για διευθέτηση χειμάρρων & ποταμών, σκυροδέτησης κοιτών και διευθέτησης όχθεων και πρανών,  έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να απαιτούνται έργα καθαρισμού σε χείμαρρους και ποτάμια από φερτά υλικά & βλάστηση.

Έργα τα οποία συνεχίζουν οι Υπηρεσίες του Δήμου παρά τις ελλείψεις προσωπικού και απαιτούμενων μηχανημάτων να εκτελούν με όσα μέσα διαθέτουν, όπως έχουμε ξεκινήσει από νωρίς και φέτος σε Οβρυά – Κρήνη, στον Μαλαμούτη και Ελεκίστρας ξανά, στον Ξεροπόταμο αλλά και με ίδιους πόρους όπως στο Μείλιχο, Χάραδρο, Παναγίτσα, Μανωλιάς και συνεχίζουν με χειμάρους & ποτάμια σε Μεσσάτιδα, Βραχνέϊκα, Ρίο, Αρκτικό Διαμέρισμα Πατρών κ.λ.π. δηλαδή σε όλα ξανά τα γεωγραφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου.

Οι απαιτούμενοι καθαρισμοί θα ολοκληρωθούν και φέτος παρά τις  τροποποιήσεις χωρίς μεταβατικό στάδιο του νόμου περί προμηθειών Δημοσίου, που έχει δημιουργήσει πλείστα όσα ζητήματα στις Υπηρεσίες μας με καθυστερήσεις διεκπεραίωσης.

Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων όμως & στο Δήμο μας, είναι προϋπόθεση εκτέλεσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που εντέχνως αποκρύπτει ο κ. Σιγαλός.

Έργα τα οποία διεκδικεί η Δημοτική Αρχή, διότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιλέγονται μέσω του ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα έργα όπως π.χ. οι εθνικές οδοί με την πλήρη παράδοση τους στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Γ.Σιγαλός προς Δήμο Πατρέων: "Έχουν καθαριστεί οι χείμαρροι και τα ποτάμια της Πάτρας";

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις