Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Ασύγκριτα μικρότερο το κόστος εάν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια γίνονται από την Υπηρεσία και όχι από ιδιώτες"- "Μπλόκαρε" η Αχαΐα

"Ασύγκριτα μικρότερο το κόστος εάν ...

Η θέση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αιρετών Περιφερειών

Τη δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου), κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής, προτείνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων στις Αιρετές Περιφέρειας.

Με αφορμή την πρόταση που έγινε με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας καθώς και το «μπλοκάρισμα» των σχετικών διαγωνισμών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «Στο Κόκκινό Πάτρας 107,7» μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βέτα Πανουτσάκου. Όπως υποστήριξε η κυρία Πανουτσάκου η Δυτική Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο «άγονη» μπορεί να είναι η διαδικασία των διαγωνισμών που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται εγκαίρως ψεκασμοί σε ορισμένες περιοχές.

«Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα η διαδικασία καταπολέμησης των κουνουπιών που μεταφέρουν την ελονοσία. Πριν ξεκινήσεις τους ψεκασμούς προηγείται μια επιτήρηση, στην συνέχεια γίνεται επιλογή του προγράμματος, των φαρμάκων και μετά φθάνεις στους ψεκασμούς. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω διαγωνισμών. Καταλαβαίνετε ότι εξαρτάται η επιτυχία ενός προγράμματος από το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες, εάν δεν υπάρχουν ενστάσεις, εξαρτάται από το πότε θα καταλήξει μια σύμβαση κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην περιοχή σας έγιναν ενστάσεις και μπλόκαραν τη διαδικασία και δεν μπόρεσε να βρει λύση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», σημείωσε.

Όμως όπως πρόσθεσε η κυρία Πανουτσάκου ακόμα και «καλοί» και έγκαιροι διαγωνισμοί μπορεί να μην δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί ο κάθε Νομός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, λίμνες και ποτάμια, τις δικές τους κλιματολογικές συνθήκες που αυτές δεν είναι σταθερές ούτε από χρόνο σε χρόνο. Όλοι αυτοί παράγοντες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και οι «ανεμπόδιστοι» διαγωνισμοί δεν μπορούν να έχουν το απαραίτητο αποτέλεσμα.

«Είναι επείγον να οργανωθεί σε εντελώς άλλη βάση, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που είχε η Ελλάδα, να την αξιοποιήσουμε και να την δούμε με την σύγχρονή της ματιά. Έτσι θα οδηγηθούμε στο κάλλιστο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα θα είναι μια Υπηρεσία που θα προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και στο άλλο κομμάτι που σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία και έχει να κάνει με τις μυοκτονίες και εντομοκτονίες σε δημόσια κτίρια, Νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία κ.α.. Με την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την συνέχεια μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά και να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές», εξήγησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων των Αιρετών Περιφερειών.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση της ομοσπονδίας ότι η λειτουργία των Τμημάτων αυτών μέσα στις Περιφέρειες μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για τον ελληνικό λαό, αποφέροντας ταυτόχρονα τα επιθυμητά αποτελέσματα στο επίπεδο της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούν τα κουνούπια.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι «ξοδεύονται» χρήματα, υπό την έννοια ότι η σχέση κόστους-οφέλους είναι αρνητική. Εμείς τη αυτή την λογική στα θέματα υγεία δεν την ενστερνιζόμαστε, αλλά ακόμα κι αυτή η λογική κόστους-οφέλους με σταθερά οικονομοτεχνικά δεδομένα, αν τα βάλει κανείς κάτω, το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών θα είναι ασύγκριτα λιγότερο από τα χρήματα που δίνονται σήμερα που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η κυρία Πανουτσάκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις