Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος Α.Ε. μετά την κατάθεση αιτήματος πτώχευσης εν λειτουργία-Φ.Καρακίτσος:"Κανένα πρόβλημα με τον ΚΡΟΝΟ-Συνεχίζει αυτόνομα και παρουσιάζει νέο πλάνο"

Η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος Α.Ε. μετά ...

Αγωνία για τους 12.500 εργαζόμενους και 3.000 συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Στην ανακοίνωση της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕ αναφέρεται : Η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της".

Aξίζει να σημειωθεί οτι η εταιρεία είχε τζίρο 1,5 δις το χρόνο (που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ) ενώ πλέον τα χρέη επίσης αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ. Στην περίπτωση δε που η εταιρεία βάλει λουκέτο και μείνουν στο δρόμο 12.500 εργαζομενοι η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί αυτόματα κατά 1%!

Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία ΚΡΟΝΟΣ ο κ.Φοίβος Καρακίτσος δήλωσε: Η υπαγωγή της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. σε αυτή τη διαδικασία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, ώστε να βρει το χώρο και το χρόνο να επιτρέψει σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κίνηση που θα επιτρέψει την εξυγίανση της εταιρίας και όχι τον επιμερισμό της.

Όσο αφορά την ΚΡΟΝΟΣ, δεν υπάρχει καμία ανησυχία ούτε για τους προμηθευτές της ούτε βέβαια και για το προσωπικό της. Η εταιρία ΚΡΟΝΟΣ (όπως και οι άλλες θυγατρικές εταιρίες του ομίλου ΟΚ market, ΠΕΙΡΑΙΚΟΝ, ΜΑΡΚΕΤΑ, ΞΥΝΟΣ, ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ κτλ) συνεχίζει ανεξάρτητα την αυτόνομη λειτουργία της, όπως άλλωστε το έκανε και έως τώρα χωρίς καμία άλλη επιρροή. Επιπλέον η ΚΡΟΝΟΣ πολύ σύντομα θα παρουσιάσει στην τοπική αγορά νέο πλάνο ανάπτυξης πωλήσεων, αναδιάταξη στο κανάλι διανομής και τιμολογιακές ενέργειες που θα κάνουν τα καταστήματά μας ακόμα πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

16.24 Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η συζήτηση για την αίτηση πτώχευσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από παρέμβαση πιστωτών της εταιρίας. Μέχρι την 1η Ιουλίου δεν θα γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις, όπως αποφασίστηκε με εντολή του δικαστηρίου.

Αίτηση για το Άρθρο 106Β - πτώχευση εν λειτουργία -  υπέβαλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο.

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Καρακίτσος μιλώντας στο thebest.gr καθησυχάζει σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η εξέλιξη αυτή στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ «Κρόνος». "Στενοχωριέμαι για την εξέλιξη στην «Μαρινόπουλος ΑΕ» και ελπίζω πως θα βρεθεί λύση ικανοποιητική για όλο το εργατικό της δυναμικό. Όμως, εγώ σχετίζομαι μόνο με τον «Κρόνο». Προτεραιότητά μου είναι οι εργαζόμενοι του «Κρόνου», οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα".

(Ζωή σαν παραμύθι-Όταν ο Δημήτρης ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ από την ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ άνοιξε ένα πρωτοποριακό φαρμακείο στην Αθήνα και το μετέτρεψε σε αυτοκρατορία σούπερ μάρκετ!)

 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά τις τελευταίες ημέρες το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τυχόν κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συμπαρασύρει εκατοντάδες εταιρείες.

Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, κάτι το οποίο εμμέσως υπονοεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Μαρινόπουλος την περασμένη Τετάρτη η οποία κάνει λόγο για «συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες».

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - αυτές που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής - προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ -, με αποτέλεσμα πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να έχουν μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις προϊόντων.

Οι πιστωτές της εταιρίας υπολογίζοντασι σε 2.500-3.000 και οι οποίοι πιέζουν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται.

Πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες οι συστημικές τράπεζες απευθύνονται στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος ΑΕ και ζητούν να μάθουν τον βαθμό έκθεσής τους, δηλαδή πόσα χρήματα τους οφείλονται.

Η Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα super markets στην Ελλάδα και στο ενδεχόμενο λουκέτου θα χαθούν 11.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι επιπτώσεις για την Ελληνική οικονομία θα είναι ανυπολόγιστες, καθώς θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο πολλές και από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις (2.000-3.000).

Η εταιρεία η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων κάτι που αποτυπώνεται και στην οικονομική έκθεση του 2014 που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα.

Με βάση την 65 σελίδων οικονομική έκθεση της εταιρείας που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρο ποσό 201,130 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση ομολογιακών δανείων ποσού 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε ε 100,729 εκατ. ευρώ. Από τα ανωτέρο ποσό 37,249 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εακτ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στις 31/12/2014 λειτουργούσε συνολικά 705 καταστήματα εκ των οποίων 254 (35 υπερμάρκετ, 204 σούπερ μάρκετ και 15 Carrefour Express) για δική της εκμετάλλευση και 451 (82 σούπερ μάρκετ, 177 Carrefour Express, 99 OK Any Time Markets και 93 Smile) μέσω εκμετάλλευσης Franchise.

Ο τζίρος της στη χρήση του 2014 διαμορφώθηκε στα 1,553 δις. ευρώ από 1,414 δις. ευρώ το 2013, το κόστος πωληθέντων ήταν 83,8% από 82,55% το 2013 και το μικτό περιθώριο κέρδους 16,2% έναντι 17,45% που ήταν το 2013, του κύκλου εργασιών περίπου. Στα αποτελέσματα ζημιές εκμετάλλευσης ποσού 7,289 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ποσού 33,988 εκατ. ευρώ και αφαιρέθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος ποσού 31,765 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 5,066 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού της αυτός ανήρχετο στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 σε 9.949 άτομα από 10.215 που ήταν το 2013.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά