Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ισπανία: O Ραχόι ζητά να κυβερνήσει-Απογήτευση για τους Podemos και διάψευση των exit polls

Ισπανία: O Ραχόι ζητά να κυβερνήσει-Απογ...

Πρώτος, αλλά ξανά μη αυτοδύναμος

Οι εκλογές στην Ισπανία έφεραν στην πρώτη θέση, αλλά χωρίς αυτοδυναμία τον Ραχόι και στην τρίτη θέση του Podemos.O Μαριάνο Ραχόι ζητά την εντολή διακυβέρνησης μετά την πρωτιά του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) στις νέες ισπανικές εκλογές, από τις οποίες κανένα κόμμα δεν βγήκε -ξανά- αυτοδύναμο.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του PSOE που κατάφεραν να κρατήσουν τη δεύτερη θέση, απογοήτευση στο Podemos που κατέληξε πάλι τρίτο. Έτοιμο για συνομιλίες με στόχο τη συγκυβέρνηση δηλώνει το Ciudadanos, το οποίο ωστόσο παραμένει σε μειονεκτική θέση.


Η μεγάλη αποχή (σχεδόν 40%) ευνόησε το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο αύξησε τις έδρες του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Τα exit polls διαψεύσθηκαν και μαζί με αυτά και το μεγάλο στοίχημα αυτής της αναμέτρησης, αν οι Podemos (σε συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά) θα έκλεβαν τη δεύτερη θέση από τους Σοσιαλιστές. 

Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ άντεξε τελικά και ο ίδιος ίσως γλιτώσει την καρέκλα του. Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, το ποσοστό του οποίου συρρικνώθηκε.

Με την καταμέτρηση σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, οι έδρες της Βουλής των κομμάτων έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες του Δεκεμβρίου):

Λαϊκό Κόμμα 137 (123)

Σοσιαλιστικό Κόμμα 85 (90)

Unidos Podemos 71 (69)

Ciudadanos 32 (40)
Υπόλοιποι 25

Τα περιφερειακά κόμματα, κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και τα Κανάρια Νησιά κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της κάλπης του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες (επί συνόλου 350).

Απόλυτος νικητής είναι ο Ραχόι στη Γερουσία, όπου εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, με 130 από τις συνολικά 208 έδρες.

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία.

Εκλογές στην Ισπανία: Πρώτος αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι- Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές και τρίτοι Podemos-Αριστερά

πηγή

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις