Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Επιτέλους στη Δικαιοσύνη η υπερτιμολόγηση στο ΠΓΝ Πατρών- Πληρώναμε επί 5 χρόνια φάρμακο ακριβότερα κατά 2.000 ευρώ!

Επιτέλους στη Δικαιοσύνη η υπερτιμολόγησ...

Χρήματα επιστράφηκαν στο Δημόσιο αλλά αναζητούνται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες

Στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου μεγάλης υπερτιμολόγησης φαρμάκου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών προχώρησε το τελευταίο διάστημα το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας μετά από ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που συνέλεξε η Υπηρεσία. Μάλιστα τον φάκελο που δημιούργησαν οι ελεγκτές τον απέστειλε, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Εισαγγελία για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή και για την εξακρίβωση πειθαρχικών ευθυνών από εργαζομένους και προηγούμενες Διοικήσεις του Νοσοκομείου.

Όπως επισήμανε, μιλώντας το πρωί της Τρίτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος πρόκειται για μια υπόθεση που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη από το 2007 μέχρι και το 2011 όμως μόλις στα τέλη του 2015 η υπόθεση έφθασε στα αρμόδια όργανα της πολιτείας μετά από σχετικό έλεγχο του ΣΕΥΥΠ. Το συγκεκριμένο φάρμακο σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννόπουλος, υπό κανονικές συνθήκες κοστίζει 280 ευρώ ενώ για όλο το προαναφερόμενο διάστημα το ΠΓΝΠ για αγόραζε 2.280 ευρώ!

«Έγινε αντιληπτό ως γεγονός στα τέλη του 2015 για μια υπόθεση όμως που εξελισσόταν για μια πενταετία από το 2007 μέχρι και το 2011. Πρόκειται για μια σοβαρή, σε μέγεθος, υπερτιμολόγηση ενός ραδιοφαρμάκου ( ΥΥΜΜ-1 5mCi) που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς σε κάποιες παθήσεις αρθρώσεων (αναγκαίο σε καρκινοπαθείς). Βέβαια δεν αφορούσε όλη την ποσότητα του φαρμάκου, υπήρχε και μια μεγάλη ποσότητα που αγοραζόταν με την τιμή των 280 ευρώ και το υπόλοιπο με την άλλη τιμή. Έγινε τώρα ο έλεγχος από το Σώμα των Επιθεωρητών, το οποίο διαπίστωσε ότι υπήρχαν αυτές οι, ας πούμε, παρανομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η προμηθεύτρια εταιρία, όταν το 2012 αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υπερτιμολόγησης και της τεράστιας ζημιάς που είχε υποστεί το ελληνικό Δημόσιο, επέστρεψε ένα σημαντικό ποσό, περίπου 200.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για… λάθος.

«Η εταιρία επέστρεψε χρήματα το 2012 αλλά οπωσδήποτε για να επαναλαμβάνεται αυτό επί πέντε χρόνια και να εγκρίνεται αυτή η τιμή προκειμένου να αγοραστεί το φάρμακο δεν μπορεί να θεωρηθεί λάθος. Είναι μια πράξη δηλαδή η οποία είναι ελεγκτέα από κάθε άποψη. Δεν πρόκειται για λάθος, πρόκειται για συγκεκριμένη ενέργεια και ελεγκτέα», σχολίασε σχετική ο κ. Γιαννόπουλος.

Το ερώτημα πάντως που τίθεται είναι γιατί από το 2012 που έγινε γνωστή η υπερτιμολόγηση του ραδιοφαρμάκου δεν έτρεξαν οι διαδικασίας διαλεύκανσης της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών όπου και αν ανήκαν αυτές. Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ εξήγησε ότι ακριβώς αυτό το ζήτημα είναι ένα μέρος της έρευνας που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, από τότε δηλαδή που το «σκάνδαλο» έφθασε μέχρι το ΣΕΥΥΠ.

«Αυτό είναι ένα μέρος αυτού του οποίου διερευνήθηκε και γι’ αυτό θα αναζητηθούν ευθύνες σε αυτούς που διοικούσαν το νοσοκομείο και την περίοδο που έγινε η υπερτιμολόγηση αλλά και την περίοδο που έπρεπε να ελεγχθεί αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει γίνει κάτι ανάλογο μετά το 2011 όποτε και το φάρμακο άρχισε ν’ αγοράζεται με τιμή παρατηρητηρίου.

Πλέον η περίεργη αυτή υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης καθώς η 6η ΥΠΕ πήρε, πριν περίπου ένα μήνα, το πόρισμα των Ελεγκτών και το έχει ήδη διαβιβάσει στην Εισαγγελία για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων ενώ παράλληλα διερευνά και τη διάσταση των πειθαρχικών ευθυνών. «Οι κυρώσεις θα είναι και ποινικές, εάν αποδειχθούν ποινικές ευθύνες. Αυτό θα το πει η δικαιοσύνη, και από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι πειθαρχικές κυρώσεις που οφείλει κανείς να επιβάλει σε υπαλλήλους που ζημιώνουν το Δημόσιο», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις