Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό- Τσίπρας: Στο ψυγείο τα σχέδια των μονομερών ενεργειών- Mέρκελ: "Η συμφωνία εφαρμόζεται από 20 Μαρτίου"

Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση κα...

Την είδηση της έγκρισης της συμφωνίας από τους «28» έδωσε μέσω Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα

- Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν  στο ψυγείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της».

- «Επιβεβαιώθηκε ότι Ε.Ε. και Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον», ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την Ε.Ε. και αντιστρόφως για την Ε.Ε. χωρίς την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να συζητηθεί και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και η συριακή κρίση.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία έχει και ανθρωπιστική διάσταση, με βασικό στόχο να ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών και των γυναικών, αλλά και για να αποθαρρυνθούν οι διακινητές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει και η Ε.Ε. να υποδεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων που επιστρέφει στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στο κόστος, τόνισε ότι πρέπει να επιμερίζεται δικαίως

Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ και έως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη, από τη στιγμή που αρχίζουν ενταξιακές συζητήσεις, όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Εξήγησε δε ότι υπάρχουν 72 προϋποθέσεις, με την Τουρκία να έχει ήδη καλύψει κάποιο μέρος. «Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει και εκείνη με τη σειρά της τα βήματα που απαιτούνται», συμπλήρωσε.

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε επίσης το κεφάλαιο 33 και να επιταχύνουμε το άνοιγμα κεφαλαίων τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου  και αναφέρθηκε επιπλέον σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

 

- Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Αναφέρθηκε ακόμη στη συμφωνία για την χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ (σ.σ. 3 δις. ευρώ), ενώ τόνισε πως η εικόνα της Ειδομένης δεν πρεσβεύει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη

 

-"Πάρα πολύ καλό δείγμα το ότι οι 28 συμφώνησαν με την Τουρκία" χαρακτήρισε την σημερινή συμφωνία η Άνγκελα Μέρκελ.

Και συνέχισε λέγοντας πως η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει και την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη. "Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Εάν τα καταφέρουμε ή να την ελαχιστοποιήσουμε, τότε θα χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό εθελοντικής εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη της Ευρώπης", συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ!

"Υπάρχουν προϋποθέσεις για την παροχή ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Εάν δεν αρκούν θα υπάρξουν συζητήσεις και για περαιτέρω κεφάλαια", τόνισε ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος.

"Η συμφωνία με την Τουρκία θα βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Δεν πρέπει να έχουμε ουτοπίες. Υπάρχουνη ακόμη πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να βελτιώσουμε" συνέχισε η γερμανίδα καγκρλάριος, ευχαριστώντας στη συνέχεια τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου "που έκανε τα πάντα για τη σημερινή συμφωνία".

 

-"Η συμφωνία εφαρμόζεται από 20 Μαρτίου" είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

- Σε συμφωνία κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή. Μετανάστες οι οποίοι εισέχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή 20 Μαρτίου θα αρχίσουν να επαναπροωθούνται νομίμως στο τουρκικό έδαφος από τις 4 Απριλίου.

 

- Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής των 28 για το προσφυγικό, σύμφωνα με tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναμένεται συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου με τους 28 ηγέτες και η κοινή ανακοίνωση ΕΕ - Τουρκίας.

 

-Η Σύνοδος Κορυφής έχει πλέον ξαναρχίσει και σε αυτήν συμμετέχει τώρα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κείμενο της συμφωνίας. Καθώς φαίνεται, στις Βρυξέλλες υπάρχει «λευκός καπνός» και είναι ζήτημα χρόνου η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και οι τελικές ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συζήτησαν σε γεύμα εργασίας αναθεωρημένη τελική πρόταση, στην οποία κατέληξαν στις συνομιλίες τους οι Ευρωπαίοι με την τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά πληροφορίες, την πρόταση παρουσίασε στους «28» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν με την τουρκική πλευρά, η φόρμουλα της συμφωνίας θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ της Κυριακής.

 

- Το «πράσινο φως» των Ευρωπαίων ηγετών έλαβε το αναθεωρημένο σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό με το οποίο ήλθε ενώπιον των «28» ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέφει στο Συμβούλιο για την τελική επισφράγιση της συμφωνίας.

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ορίζεται η 20ή Μαρτίου, οπότε αρχίζει η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάνουν από την ημέρα αυτή στην Ελλάδα.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε επί της διαδικασίας επαναπροώθησης ότι οι επιστροφές (όσων φθάνουν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή) θα αρχίσουν ένα δεκαπενθήμερα αργότερα, στις 4 Απριλίου.

Την είδηση της έγκρισης της συμφωνίας από τους «28» έδωσε μέσω Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

16.03: Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, στο προσχέδιο του Ντόναλντ Τουσκ, ορίζεται η 20ή Μαρτίου, όπως γράφει η naftemporiki.gr.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εξάλλου, αποδέχθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, την τελευταία μορφή του προσχεδίου.

Εάν τελικώς υπάρξει συμφωνία στην παραπάνω ημερομηνία, η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται πίσω όσους πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν παράτυπα στην Ελλάδα από τα μεσάνυκτα Σαββάτου προς Κυριακή και εξής.

14.54: Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τουρκία στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε. αναφορικά με τη χορήγησης βίζας, κάτι που η Κύπρος δεν δέχεται.

Οι Τούρκοι ζητούν άρση περιορισμένων για τους πολίτες της χώρας στα ταξίδια τους στην Ε.Ε. ενώ αξιώνουν και 6 δις ευρώ για το προσφυγικό.

Η Κύπρος απειλεί με βέτο αν δεν τεθεί το κυπριακό επί τάπητος μαζί με το κομμάτι της συμφωνίας.

14.51: Στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος ξεκίνησει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες, μετά και την πρωινή συνάντηση των κ.κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Ρούτε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι «28» έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στη βάση του προσχεδίου του κ. Τουσκ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η Τουρκία επιμένει και στο άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης και το παζάρι αναμένεται σκληρό…

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη μεσημεριανή συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις.

11.35 Την ίδια ώρα που το παζάρι με την Τουρκία γίνεται ...τρώγοντας πρωϊνό για Νταβούτογλου Τουσκ και Γιούνκερ ο Ερντογάν την ίδια στιγμή χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τη Ευρώπη ανέφερε: Η Ευρώπη να κοιτάξει πρώτα τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό πριν μιλήσει για την Τουρκία - Υποστηρίζουν τρομοκράτες!

Από την πλευρά του ο Νταβούτογλου αναφερόμενες εμμέσως στην Ελλάδα είπε: Εμείς δεχτήκαμε 2,7 εκατ. πρόσφυγες χωρίς βοήθεια από πουθενά.

10.15 Προσήλθε στη Σύνοδο ο Αχμέτ Νταβούτολγου, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι η " ΕΕ και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν τους σύρους πρόσφυγες» και σημείωσε ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι σε στέρεο έδαφος. "Είμαι αισιόδοξος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος με την ΕΕ για τους πρόσφυγες".

Με πρωινό συζητούν τη συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας οι Αχμέτ Νταβούτογλου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ... αναφέρει στο tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρών και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Το βραβείο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι εξίσου υψηλό και για τις δύο πλευρές. Ετσι,είναι θέμα χρόνου..., αναφέρει σε tweet της η πρόεδρος της Λιθουανίας, αναφέρει tovima.gr

 

09.40 Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ (ίσως και με τον ολλανδό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μαρκ Ρούτε) προκειμένου να οριστικοποιήσουν, εφόσον καταστεί εφικτό, την κατ’ αρχήν συμφωνία της 7ης Μαρτίου για το Προσφυγικό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις