Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία:Aκατάλληλα 39 κτίρια μετά τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ - Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα σχολεία -Πάνω από 30 οι μετασεισμοί

Ηλεία:Aκατάλληλα 39 κτίρια μετά τον σεισ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Διαδικασίες σε εξέλιξη για να κηρυχθεί σεισμόπληκτη η περιοχή

Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι στην Ηλεία για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ , ο οποίος είχε επίκεντρο την περιοχή των Κρεστένων.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 83 κτίρια σε τοπικά διαμερίσματα των Δήμων Ανδρίτσαινας Κρεστένων και Ζαχάρως - Φιλαγλείας, όπως σε Κρέστενα, Μακρίσια, Γρύλο, Γρέκα, Ανδρίτσαινα, Φρύξα Φιγαλεία, Φασκομηλιά και αλλού.Από αυτά 39 κρίθηκαν ακατάλληλα, αναφέρει στο thebest.gr o Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Πρόκειται κυρίως για σπίτια καθώς και για τρεις εκκλησίες, μεταξύ των οποίων ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Φιγαλείας, καθώς και ναός στη Φρύξα.

Ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων ολοκληρώθηκε από τον ΟΣΚ και σήμερα λειτουργούν κανονικά "καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποιοι πρόβλημα" αναφέρει ο κ. Γεωργιόπουλος.

 

Τι γίνεται με όσους ξεσπιτώθηκαν

 

Στα κτίρια που ολοκληρώθηκε ο πρώτος έλεγχος και κρίθηκαν ακατάλληλα θα ακολουθήσει και δεύτερος. ΑΠό αυτά τα 39 κάποια ήταν εγκαταλελειμμένα, άλλα ωστόσο ήταν κατοικήσιμα έως τη μ.ερα του σεισμού. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλου, κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενικών προσώπων, ενώ σε άλλους που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα εξασφαλίστηκε χώρος σε Εστία που είχε ο Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και φιλοξενούνται εκεί.

Με την ολοκλήρωση των ελέγχων θα ακολουθήσει η διαδικασία και για την επίσημη υποβολή αιτήματος Δήμων και περιφέρειας για την κήρυξη της περιοχής ως σεισμόπληκτης, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από αυτή.

Ωστόσο έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών κ. Δεδε. για τον καλύτερο και ταζύτερο συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να προωθηθούν.

Ευθ.Σώκος: «Έχουν γίνει πάνω από 30 μετασεισμοί»

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής και σεισμολόγος, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ότι «έχουν περάσει δύο ημέρες από τον σεισμό, οπότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα δείχνουν μια μετασεισμική ακολουθία γύρω στους 30 μετασεισμούς, ενώ συνεχίζονται, επομένως είμαστε σχεδον σίγουροι ότι είναι ο κύριος. Σύμφωνα με το μέγεθος του σεισμού (5,2R) το μεγαλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε σε μετασεισμό είναι κοντά στους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το βάθος του σεισμού ήταν 20 χλμ, το οποίο για τη Δυτική Ελλάδα θεωρείται σχετικά μεγάλο, παρότι ο σεισμός γενικά κατατάσσεται στους επιφανειακούς. Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε τέτοιο σεισμό τις επόμενες ημέρες. Η περιοχή πάντως είναι σεισμογενής, οπότε δεν ήταν κάτι τόσο “εξαιρετικό”ή διαφορετικό από αυτό που θα περιμέναμε για την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας ο συγκεκριμένος σεισμός».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις