Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πέτρινα Χρόνια: Σεβασμός στην ιστορία της πόλης- Νέο ατόπημα Πελετίδη

Πέτρινα Χρόνια: Σεβασμός στην ιστορία τη...

Η ανακοίνωση-επισήμανση των «Πέτρινων Χρόνων»

«Ατόπημα Πελετίδη, η λογική των ποσοστών επί της μνημόνευσης των πεσόντων, που συνέβη για δεύτερη φορά φέτος από την ανάληψη του Δήμου Πατρέων » αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος "Πέτρινα Χρόνια" σημειώνοντας ότι είναι κάτι που δεν συνέβη στην επί σειρά ετών συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1945-1974 "Πέτρινα Χρόνια, Ιστορική Μνήμη" με παρελθούσες δημοτικές αρχές».

Και τονίζει πως: «...εκτός των άλλων μία πόλη που σέβεται την ιστορία της, αυτήν την αποτυπώνει και στα μνημεία της. Διότι επίσης κρίνεται από το σύνολο των αγαλμάτων της και των αναφορών της, που αντικρίζονται στα πάρκα και στις πλατείες της!»
Με τα παραπάνω ο ιστορικός σύλλογος στηλιτεύει την συμπεριφορά του Δήμου Πατρέων να μετατρέψει για δεύτερη χρονιά φέτος, σε συνοικιακής μνήμης, την εκδήλωση που είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια ως αφιερωμένη στο σύνολο των τουλάχιστον διόμισυ εκατοντάδων  εκτελεσμένων στην Πάτρα, στο κτήμα Μουρτζούχου, από τις ναζιστικές αρχές Κατοχής!
Στην ανακοίνωση του ιστορικού συλλόγου, του αείμνηστου Πέτρου Κομματά που σήμερα τελεί υπό την προεδρία του Θαλ. Κολλιτσίδα, αναφέρονται τα παρακάτω: 

«Για δεύτερη φορά φέτος, πραγματοποιήθηκε η τελετή της μνήμης των εκτελεσμένων στο κτήμα Μουρτζούχου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Μία τελετή, που διεξήχθη με ευθύνη του Δήμου Πατρέων, ο οποίος επιμένει να διαχωρίζει τους εκτελεσμένους σε δικούς μας  και. ξένους.
Έτσι περιορίζει το εύρος της αντιφασιστικής αντίστασης  και αγνοεί πως ο τόπος μαρτυρίου του κτήματος Γ. Μουρτζούχου έχει ποτιστεί με το αίμα πάνω από δύο εκατοντάδων αγωνιστών, με κοινό στόχο, ανεξαρτήτως  κομματικού πιστεύω, την αντιμετώπιση της ναζιστικής Κατοχής, προερχομένων από την Πάτρα, αλλά και από τις γύρω περιοχές,  απ'  όταν έγινε η πρώτη εκτέλεση από τις 6 Νοεμβρίου 1943, που πότισε τον ιερό τόπο με το αίμα του  Κωνστ. Παπαμιχαλόπουλου του Μιχ., σωφέρ ετών 32, από την Ηλεία, που δύο ημέρες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από το γερμανικό έκτακτο  στρατοδικείο Πατρών.
Κι από τότε, που οι ναζί επέβαλαν την συγκρότηση στρατοπέδων ομήρων για να χρησιμοποιηθούν για εκτέλεση, ως αντίποινα σε κάθε αγωνιστική πράξη των αντιστεκόμενων Ελλήνων, στα βουνά, στις πόλεις και στα χωριά, εκεί στο κτήμα του Μουρτζούχου, συνεχίζονταν οι εκτελέσεις, ομαδικές ή ατομικές, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη 1944.
Ο Δήμος Πατρέων, με επικεφαλής τον Κώστα Πελετίδη, που εννοεί την αντίσταση να γίνεται μόνον στην περιοχή εντός και πέριξ των Προσφυγικών, στο κάλεσμά του προς τους Πατρινούς ουδεμία αναφορά έκανε για το σύνολο των πεσόντων. 
Αλλά και στην ομιλία του εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων, σήμερα προ του γραφείου του Αν. Διαμερίσματος, παρουσία του Δημάρχου Κ. Πελετίδη, η αναφορά στους εκτελεσμένους,  περιορίστηκε σε αυτούς του μπλόκου των Προσφυγικών, αγνοώντας τις δεκάδες εκτελεσμένων που έπεσαν στον ιερό αυτό τόπο!
Κι αυτό είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την μνήμη τους καθώς σημαίνει πως αγνοεί την προσφορά του συνόλου, αλλά και το ενωτικό πνεύμα του ΕΑΜ, που χάρις σε αυτό το χαρακτηριστικό του, καθιερώθηκε στη μνήμη του λαού μας και έγινε σύμβολο αντιφασιστικής ενότητας και πάλης. 
Τα «Πέτρινα Χρόνια» αντίθετα προς την λογική των ποσοστών επί της μνημόνευσης των πεσόντων, επισημαίνει το ατόπημα, που συνέβη για δεύτερη φορά από την ανάληψη των ινίων του Δήμου Πατρέων εκ μέρους της παρούσας δημοτικής αρχής, κάτι που δεν συνέτρεξε  στην επί σειρά ετών συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1945-1974 «Πέτρινα Χρόνια, Ιστορική Μνήμη» με παρελθούσες δημοτικές αρχές.
Απεύχεται δε ο Σύλλογός μας, να μην οφείλεται σε προνομιούχα προτίμηση προς την συνοικία των Πατρών, του πολιτιστικού Συλλόγου της οποίας διατέλεσε Πρόεδρος ο Δήμαρχος Πατρέων, όντας στην αντιπολίτευση, το γεγονός ότι παρόλο που του έχουμε καταθέσει σκαρίφημα και σχέδια μηχανικού, όπως και οικονομικοτεχνική μελέτη, για την ανέγερση Μνημείου με την αναγραφή των ονομάτων του συνόλου των  Εκτελεσμένων,  καρπού επίμοχθης έρευνας, μέλους του Συλλόγου μας, όταν τον επισκεφθήκαμε  τον Νοέμβριο του 2014, μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΣΔΙΑ, αλλά απερρίφθη από τον κ. Δήμαρχο, με το  δικαιολογητικό  πως θα συνεξετάσει την πρότασή μας, μαζί με άλλες που έχει λάβει ο Δήμος!    
Τελειώνοντας, θα επισημάνουμε ότι δεν είναι τιμητικό για την πόλη της οποίας ηγείται ο σημερινός Δήμαρχος, να παραμένει χωρίς μνημειακή αναφορά στην νικηφόρα αντιμετώπιση του ναζισμού 71 (εβδομήντα ένα)  χρόνια από την απελευθέρωσή της κι ενώ το  ναζιστικό τέρας σέρνεται στους δρόμους της.
Διότι εκτός των άλλων μία πόλη που σέβεται την ιστορία της, αυτήν την αποτυπώνει και στα μνημεία της. Διότι επίσης κρίνεται από το σύνολο των αγαλμάτων της και των αναφορών της, που αντικρίζονται στα πάρκα και στις πλατείες της!».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις