Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: ΕΤΣΙ γίνεται μια βιοψία- Ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό στο Εργαστήρι του «Αγ. Ανδρέα»- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: ΕΤΣΙ γίνεται μια βιοψία- Ελλείψει...
Χριστακόπουλος Θάνος

Οι πόρτες του εργαστηρίου ήταν ανοικτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομίας

Για δεύτερη χρονιά φέτος το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου της Πάτρας «Ο Άγιος Ανδρέας», όπου καθημερινά γίνονται δεκάδες βιοψίες, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.

Το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου ξενάγησε τους επισκέπτες σε όλους του χώρους του εργαστηρίου και τους εξήγησαν όλες τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και τα στάδια μιας βιοψίας από την παραλαβή του προς εξέταση υλικού μέχρι την τελική διάγνωση. Παράλληλα ο Διευθυντής του εργαστηρίου, Γεράσιμος Βανδώρος έκανε αναλυτική παρουσίαση στο αμφιθέατρο του 1ου ορόφου του ταχύρυθμου, την οποία παρακολούθησαν φοιτητές νοσηλευτικής αλλά και απλό κόσμος.

 

 

 

Το thebest.gr, βρέθηκε στο εργαστήριο του «Αγίου Ανδρέα», το μεσημέρι της Τετάρτης, περιηγήθηκε στους χώρους του κι ενημερώθηκε για το έργο που προσφέρει αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τα κονδύλια που προορίζονται για το εργαστήριο είναι, τα τελευταία χρόνια περιορισμένα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις απαραίτητων υλικών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Παράλληλα ουσιαστικές ελλείψεις παρατηρούνται και στο επίπεδο επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού κι ως εκ τούτου αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βγουν σε 4-5 ημέρες να καθυστερούν να βγουν με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησε στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Βανδώρος, η διαδικασία μιας βιοψίας είναι από την «φύση» της κοστοβόρα και χρονοβόρα με τον μέσο χρόνο της διαδικασίας να διαρκεί από 3 έως 30+ ημέρες, ανάλογα με τα υλικά και τις συνθήκες που επικρατούν στα εργαστήρια.

 

Επιγραμματικά τα στάδια που μεσολαβούν από την παραλαβή του δείγματος από τον ασθενή μέχρι την τελική διάγνωση είναι τα ακόλουθα:

-Υποδοχή – παραλαβή υλικού: Η αρμόδια Γραμματεία του Εργαστηρίου παραλαμβάνει το υλικό και ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία

-Μακροσκοπική εξέταση:  Στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά από Ιατρικό Προσωπικό. Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , Καναδά , Αυστραλία κλπ γίνεται από εξειδικευμένους τεχνολόγους παρασκευαστές , οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

-Λήψη αντιπροσωπευτικών τομών για Ιστολογική εξέταση:  Η διαδικασία αυτή μπορεί , ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του υλικού , να απαιτήσει χρόνο κυμαινόμενο από 5 λεπτά μέχρι και 2 ώρες !!!

-Εγκλεισμός σε ειδικές «κασσέτες» για επεξεργασία αφυδάτωσης και εμποτισμού με παραφίνη: Η διαδικασία αυτή χρειάζεται περίπου 12 – 14 ώρες σε ειδικό μηχάνημα

-Σκήνωση των δειγμάτων σε κύβους παραφίνης

-Αξιολόγηση και ταξινόμηση των σκηνωμένων σε παραφίνη δειγμάτων

-Λήψη τομών μικρού πάχους (περίπου 3,5μικρών) σε ειδικούς μικροτόμους

-Επίστρωση πλακιδίων – αποπαραφίνωση – χρώση ρουτίνας
-Ταξινόμηση πλακιδίων και αποστολή για μικροσκοπική εξέταση

- Ιστοπαθολογική αξιολόγηση

-Ομαδική μελέτη ειδικών περιστατικών

-Τελική διατύπωση διάγνωσης και αποστολή για
δακτυλογράφηση – αρχειοθέτηση

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις