Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Παρέμβαση του thebest.gr : Να καταργηθεί η κρατική διαφήμιση και να μειωθούν οι μισθοί των βουλευτών

Παρέμβαση του thebest.gr : Να καταργηθεί...

Να σταματήσει επιτέλους μια ιστορία διαπλοκής που κρατάει χρόνια

Ο θόρυβος που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες με την περίφημη λίστα του ΚΕΕΛΝΠΟ (για κατανομή κονδυλίων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για διαφήμιση) δεν είναι παρά ένα επιμέρους κεφάλαιο, ενός μεγάλου …μυθιστορήματος που επί δεκαετίες γράφεται σε αυτή τη χώρα, με πρωταγωνιστές την εκάστοτε κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Είναι μια ιστορία διαπλοκής, με χρήμα του Ελληνικού λαού, το οποίο διαθέτουν οι κυβερνώντες με, σχεδόν αποκλειστικό, κριτήριο τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Τι συμβαίνει; Το Κράτος και διάφοροι Κρατικοί Οργανισμοί, έχουν κονδύλια στον προϋπολογισμό τους προκειμένου να προβάλλουν δράσεις που κάνουν και υπηρεσίες που προσφέρουν. Μιλάμε για ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ποτέ έως σήμερα, αυτά τα κονδύλια δεν κατανεμήθηκαν με αξιοκρατικό τρόπο. Οι εκάστοτε κυβερνώντες τα κατένειμαν με προτεραιότητα στα Μέσα Ενημέρωσης που δεν τους ασκούσαν κριτική, ανεξαρτήτως της επισκεψιμότητας, αναγνωσιμότητας ή ακροαματικότητας του κάθε Μέσου.

Ήσουν Μέσο που στήριζες την κυβέρνηση; Τότε έπαιρνες χρήμα από το δημόσιο ταμείο, έστω κι αν σε διάβαζαν πενήντα άνθρωποι όλοι κι όλοι.

Ήσουν Μέσο που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, ή δεν διαπραγματευόσουν την ανεξαρτησία του λόγου σου; Έπαιρνες ψίχουλα, ή τίποτα, έστω κι να σε διάβαζαν ή σε έβλεπαν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ως παράδειγμα, φέρνω τη δικό μας Μέσο Ενημέρωσης, το thebest.gr.

Λειτουργεί από το 2009, κλείνει τον Σεπτέμβριο 6 χρόνια. Σε αυτή την εξαετία, συνολικά έχει εισπράξει από Κρατική διαφήμιση (από όλους τους δημόσιους φορείς και Οργανισμούς), κάτι λιγότερο από 25.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ ετησίως!

Συγκρίνετε αυτό το ποσό με τα νούμερα που είδατε στη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, και θα βγάλετε εύκολα τα συμπεράσματά σας. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο ενημερωτικό portal της Ελληνικής Περιφέρειας, με εκατονταπλάσια και χιλιαπλάσια  αναγνωσιμότητα από κάποια Μέσα, που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.

Απλούστατα, επειδή ουδέποτε μπήκε στη λογική να διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ( με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες του), έμεινε εκτός Κρατικής «πίτας». Και όχι μόνον το thebest.gr, αλλά δεκάδες Μέσα Ενημέρωσης, που έχουν έδρα, κυρίως εκτός Αθηνών.

Το παιχνίδι της Κρατικής διαφήμισης ήταν πάντα, για λίγους και …εκλεκτούς.

Επί δεκαετίες, ή ίδια ιστορία.

Ακόμα και την πενταετία της κρίσης και των μνημονίων, που ήλθαν τα πάνω κάτω. Που χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στη φτώχεια, που υπήρξαν στιγμές που τα Νοσοκομεία δεν είχαν ούτε γάζες και τα σχολεία ούτε κιμωλίες. Ακόμα και τότε, το «πάρτι», συνεχιζόταν κανονικά.

Στο οικονομικό και κοινωνικό σημείο που βρίσκεται η χώρα, είναι ντροπή και πρόκληση, να μην σταματήσει αυτό το τρισάθλιο παιχνίδι διαπλοκής. Και επειδή τις εξαγγελίες περί διαφάνειας και αξιοκρατίας τις έχουμε ακούσει τόσες φορές που έχουν καταντήσει ανέκδοτο, το thebest.gr καταθέτει δημόσια την εξής πρόταση: να καταργηθούν τελείως τα κονδύλια διαφήμισης, από όλους τους Δημόσιους και Κρατικούς Οργανισμούς και Φορείς. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους, κανένα παραθυράκι.

Και όποιος αναρωτηθεί «πως θα ζήσουν τα ΜΜΕ», τους απαντάμε: όπως ζει και το thebest.gr, με την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι ιδιώτες επαγγελματίες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Και όποιος δεν μπορεί να ζήσει έτσι, ας σταματήσει να λειτουργεί, όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Όμως, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ιδιωτικά ΜΜΕ που λαθροβιούν με Κρατικό χρήμα.

Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος, αυτά τα κονδύλια τα έχουν περισσότερο ανάγκη οι άνεργοι, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχεια, τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας.

Τα ΜΜΕ που συχνά πυκνά χύνουμε δάκρυα για τις δυσκολίες που περνάνε οι συμπολίτες μας, δεν μπορούν να διεκδικούν μια προνομιακή μεταχείριση από το Κράτος.

Στοπ, λοιπόν το Κρατικό χρήμα.

Ας το αποφασίσουν σήμερα κιόλας η κυβέρνηση και οι βουλευτές. Και με την ευκαιρία θα μπορούσαν και θα έπρεπε, στη σχετική απόφαση να προσθέσουν μία ακόμα παράγραφο που να προβλέπει εξίσωση του μισθού του βουλευτή με τον μισθό του Πανεπιστημιακού δασκάλου. Επαναλαμβάνουμε, στο σημείο που βρίσκεται η χώρα, δεν μπορεί ένας βουλευτής να παίρνει διπλάσια ή τριπλάσια από έναν Πανεπιστημιακό δάσκαλο.

Ιδού, δύο άμεσοι τρόποι να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα.

Και κυρίως να μπει μαχαίρι σε ένα παιχνίδι διαπλοκής που παίζεται εδώ και χρόνια…

thebest.gr

ΥΓ. Δεδομένου ότι οι Τράπεζες έχουν σωθεί με δημόσιο χρήμα, μπορεί κάποιος εισαγγελέας, να ασχοληθεί με τα κριτήρια κατανομής των διαφημιστικών τους κονδυλίων τα τελευταία πέντε χρόνια; Εκεί να δείτε πανηγύρια...

Η λίστα με τα Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους που εμφανίζονται να πήραν 21 εκ. ευρώ -Παντελώς ανυπόστατη απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις