Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Σημαντική άνοδο, κατά περισσότερο από 2%

Σημαντική άνοδο, κατά περισσότερο από 2%, κατέγραφαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να αγγίζει τα 60 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμάται δε ότι γι' αυτό ευθύνονται, αφενός, η αβεβαιότητα στη Μ. Ανατολή -λόγω των εξελίξεων στην Υεμένη και της πιθανότητας εμπλοκής στη συμφωνία με το Ιράν στο αμερικανικό Κογκρέσο- και, αφετέρου, η μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μία ακόμη αιτία βρίσκεται στην ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας, η οποία επιδρά στη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ωστόσο, η ανοδική τάση θεωρείται αμφίβολο εάν συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, καθώς ο ΙΕΑ κατέγραψε τον Μάρτιο μεγάλη αύξηση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του OPEC, τη μεγαλύτερη των 4 τελευταίων ετών -κατά 890.000 βαρέλια ημερησίως. Έτσι, η παραγωγή του διαμορφώθηκε στα 31,02 εκατ. βαρέλια, με τις εκτός OPEC χώρες να διοχετεύουν στην αγορά 57,4 εκατ. βαρέλια. Συνολικά, η προσφορά τον Μάρτιο ήταν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, κάτι που εξηγεί και τη «βουτιά» των τιμών κατά περίπου 45% από πέρυσι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η Σ. Αραβία όσο και άλλες εκτός OPEC χώρες (κυρίως η Ρωσία) αρνούνται να μειώσουν την παραγωγή, φοβούμενες ότι θα χάσουν μερίδιο της αγοράς -κάτι που, πρακτικά, τις εμπλέκει σε ένα πόλεμο τιμών, με σοβαρές απώλειες εσόδων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά