Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εύχρηστος, τρίγλωσσος οδηγός για τον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας Πατρών θα μοιραστεί δωρεάν στους πιστούς

Εύχρηστος, τρίγλωσσος οδηγός για τον Μητ...

Το εορταστικό διήμερο στο ναό - Τα αρχικά 1000 αντίτυπα διατέθηκαν με την εφημερίδα Εκκλησιολόγος

Όσοι περάσουν το γιορτινό αυτό διήμερο της 25ης Μαρτίου 2015 από τον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας Πατρών για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ως δώρο και ένα ειδικό ολοκαίνουριο έντυπο με τίτλο «Ξενάγηση στην ιστορία του Ναού» που ετοιμάστηκε και μόλις κυκλοφόρησε.

Το φυλλάδιο για την ιστορική διαδρομή του ναού της Ευαγγελίστριας, το οποίο είναι τρίγλωσσο (τα κείμενα που παρατίθενται δεν είναι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά και τα Ρωσικά) κυκλοφόρησε αρχικά μαζί με την εφημερίδα «Εκκλησιολόγος» της Πάτρας (εκδότης είναι ο Αλέκος Κολλιόπουλος). Για την ακρίβεια χίλια αντίτυπα μοιράστηκαν μαζί με την εφημερίδα ενώ άλλα περίπου 10.000 αντίτυπα θα διατεθούν από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας Πατρών από σήμερα παραμονή της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Όπως ανέφερε στο thebest.gr ο αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προιστάμενος του ναού, το φυλλάδιο θα μοιραστεί δωρεάν στον κόσμο στη διάρκεια της ιεράς πανήγυρης του ναού αλλά και στη συνέχεια.

Ο λόγος που αποφασίστηκε να γίνει αυτό το πολύ εύχρηστο και καλαίσθητο φυλλάδιο ήταν όπως είπε ο π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος στο thebest.gr, το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για το ναό της Ευαγγελίστριας και την ιστορία του αλλά και το γεγονός ότι κατά καιρούς και ιδίως την θερινή περίοδο πολλοί είναι οι τουρίστες, κυρίως ξένοι αλλά και Έλληνες, οι οποίοι επισκέπτονται την εκκλησία και ζητούν να μάθουν πληροφορίες.

Μάλιστα τόσο ο π. Αμβρόσιος όσο και οι υπόλοιποι ιερείς του Μητροπολιτικού ναού των Πατρών έχουν κάνει και ξενάγηση όποτε έχει χρειαστεί, σε επισκέπτες που ήθελαν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για την ιστορία του ναού.

Όπως βλέπουμε στο φυλλάδιο που διανθίζεται και με ορισμένες φωτογραφίες, ο ιερός Μητροπολιτικός ναός της Ευαγγελιστρίας Πατρών φτιάχτηκε πιθανότατα από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Λύσανδρο Καυταντζόγλου.

Θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846 από τον τότε Μητροπολίτη Πατρών Γρηγόριο Γ’ τον Δενδρινό. Καθιερώθηκε ως Μητροπολιτικός ναός από το 1856 κιόλας. Αρχιτεκτονικά ο ναός κατατάσσεται στα νεοκλασικά κτίρια της Πατραικής "μπελ επόκ". Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλητης κεραμοσκεπούς βασιλικής.

Μία σχετικά άγνωστη λεπτομέρεια είναι ακόμα πως τα σχέδια της οροφής του ναού, τα οποία σώζονται στο αρχείο του, εκπόνησε ο περίφημος Γερμανός αρχιτέκτων Τσίλλερ το 1888. Οι τρεις από τις καμπάνες του δεξιού κωδωνοστασίου του ναού είχαν κατασκευαστεί από τον οίκο του Φραγκίσκου ντε Πόλλι στην Ιταλία και είχαν μεταφερθεί στην Πάτρα το 1862 με δαπάνες του ευεργέτου Κωνσταντίνου Παπαγεωργακόπουλου.

Με Προεδρικό Διάταγμα του 1980, ο Μητροπολιτικός ναός έχει χαρακτηριστεί ως κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφολογίας και σπουδαιότητας και της εξαίρετης εσωτερικής διακόσμησης του.

Ο σεισμός του Ιουλίου του 1993 αλλά και άλλοι προγενέστεροι σεισμοί κατεπόνησαν σημαντικά τον ναό.

Για τον λόγο αυτό ο ναός χρειάστηκε να παραμείνει κλειστός την περίοδο 1999-2001 οπότε και πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης του εκ θεμελίων. Πάντως τα έργα συντηρήσεως και διακοσμήσεως του συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τέλος να προσθέσουμε πως στόχος των ιερέων του Μητροπολιτικού ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών, των επιτρόπων και του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου είναι να ετοιμαστεί και να κυκλοφορήσει μελλοντικά κι ένα βιβλίο για την ιστορία του ναού. Ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα πολύτιμο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από ενορίτες, το οποίο και έχει προσφερθεί γι' αυτό το λόγο στην εκκλησία.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις