Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Όταν ο τοίχος έχει τη δική του… gay ιστορία – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Όταν ο τοίχος έχει τη δική του… g...
Χριστακόπουλος Θάνος

Χιούμορ με νόημα στους τοίχους της πόλης

Εδώ και λίγο καιρό αρκετοί τοίχοι σε κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους της πόλης έχουν γεμίσει με συνθήματα στήριξης των ομοφυλόφιλων στην Πάτρα. Με αρκετή δόση χιούμορ τα συνθήματα αυτά προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των περαστικών και να περάσουν μηνύματα κατά της ομοφοβίας και υπέρ της ελευθερίας στις σεξουαλικές επιλογές.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες μερικά από τα συνθήματα που ξεχωρίζουν αναφέρουν: «Όχι στη βία ναι στη λεσβία», «Μαμά είμαι τρανς», «Είμαι γκέι – Ε και;». Την ιδιαίτερη αυτή καμπάνια υπογράφει η Πατρινή κοινότητα LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer or Questioning and Intersex), με το όνομα blender.

 

 

Ποίοι είναι όμως οι blender και τί πρεσβεύουν; Πρόκειται για μια ομάδα που μέσω διάφορων δράσεων (προβολή ταινιών, συνθήματα στους τοίχους, σελίδα στο facebook κ.α.) εκφράζει την εναντίωσή της προς τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τον σεξισμό, την τρανσφοβία και παράλληλα στόχος είναι η στήριξη της διαφορετικότητας.

Παλαιότερα μάλιστα, indymedia, μέλη της ομάδας είχαν δεχθεί επίθεση από Χρυσαυγίτες στην οδό Γούναρη, κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης για την προβολή της ταινίας MILK.

Ένα βασικό τους μότο είναι ότι «η απελευθέρωση δεν θα ‘ρθει με τους νόμους, gay, trans, λεσβίες βγαίνουμε στους δρόμους!».

Αναλύοντας οι ίδιοι την επιλογή του όρου blender για την ονομασία της κοινότητάς τους αναφέρουν: «blender (ˈblɛndə), ουσιαστικό: Άνθρωπος, Πόλη, Οικογένεια, Κοινωνία, Συλλογικότητα, Αντικείμενο, Έννοια. Αναμειγνύει διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις, επιλογές. Σπάει κοινωνικές δομές, στερεότυπα και προσωπεία. Αναδύει και απελευθερώνει νέα χρώματα και οσμές ενάντια στη ''κανονικότητα'' και το ''φυσιολογικό''. Δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μείγμα όπου οι εντάσεις των γεύσεων ποικίλουν, προκαλούν, ερεθίζουν, και διαταράσσουν ταυτότητες.»

 

 

Ο λογαριασμός της κοινότητας στο facebook (https://www.facebook.com/groups/blender.patra/) έχει πάρει ήδη 1261 likes. Εκεί αναρτώνται σχετικά θέματα και άρθρα καθώς και νέα από τη δράση αντίστοιχων ομάδων σε άλλες πόλεις της χώρας (όπως π.χ. η Αθήνα). Στην ίδια σελίδα τα μέλη του blender, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα των όσων πρεσβεύουν σημειώνουν:

«Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η σεξουαλικότητα ορίζεται με το άσπρο και το μαύρο. Όμως αυτά αρκούν μόνο για ένα σκίτσο, η ζωή έχει χρώματα. Ίσως δεν χρειάζεται να ορίζεις, απλά να ανακαλύψεις το δικό σου χρώμα. Σκέφτηκες ποτέ, πως είναι ΟΚ να είσαι εσύ;».

 

Μια... γευσή από Αθήνα

Μια... γευσή από Αθήνα

Μια... γευσή από Αθήνα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight