Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης - Στο κέντρο η ηχορρύπανση ξεπερνά τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Πάτρα: Μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις...
Χριστακόπουλος Θάνος

Τί δείχνουν τα στοιχεία - Το Δίκτυο Φορέων κατά της ηχορύπανσης

Μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση στην Ελλάδα αλλά και τη Δυτική Ευρώπη είναι η Πάτρα, σε πολλές περιοχές της οποίας η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη, είτε από την κίνηση των οχημάτων είτε, τα βράδια, από τα ηχεία των μπαρ και των κλαμπ.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολλούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της πόλης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που αναλαμβάνει δράση κατά της ηχορρύπανσης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κατά καιρούς έχουν γίνει μελέτες οι οποίες καταγράφουν τα επίπεδα της ηχορύπανσης στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα οποία πράγματι απέδειξαν την γενική αίσθηση που επικρατεί στους πολίτες για τον υπερβολικό θόρυβο σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Οι μετρήσεις σε τέσσερις κεντρικούς δρόμους της Πάτρας (Αγίου Ανδρέα, Μαιζώνος, Κανακάρη και Γούναρη-Κορίνθου) που έχει πραγματοποιήσει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης δείχνουν ότι τα επίπεδα του θορύβου αγγίζουν τα 70 dB. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνά κατά πολύ τα ανώτατα ανεκτά όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το οποίο είναι τα 55 ντεσιμπέλ.

Ανάλογη μελέτη που είχε παρουσιαστεί κατά το παρελθόν σε ημερίδα στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με θέμα τον περιβαλλοντικό θόρυβο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, είχε προκύψει ότι: 28.000 κάτοικοι του Δήμου Πατρέων υπόκεινται σε ημερήσιο θόρυβο 70 ντεσιμπέλ,  άνω του επιτρεπτού ορίου και επίσης 28.000 πολίτες σε νυκτερινό αντίστοιχο άνω των 60 ντεσιμπέλ. Πρωταθλητές στην κυκλοφοριακή ηχορρύπανση, όπως αναμενόταν, οι βασικοί δρόμοι του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

«Οι ελληνικές πόλεις είναι ιδανικά φτιαγμένες για την ηχορύπανση. Οι στενοί δρόμοι και τα ψηλά κτίρια δημιουργούν το φαινόμενο της “ηχητικής χαράδρας”, παγιδεύοντας τους θορύβους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ο τέταρτος όροφος μιας πολυκατοικίας δέχεται περισσότερο θόρυβο απ’ ό,τι ο πρώτος ή ο δεύτερος», ανέφερε σχετικά μιλώντας στην Real ο Δημήτρης Σκαρλάτος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

Το thebest.gr επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του ΟΙΚΙΠΑ στο Δίκτυο, Μέλπω Κορδιστού η οποία και μας ενημέρωσε για τους στόχους του δικτύου φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση καθώς και για τις δράσεις που έχει αναλάβει έως σήμερα.

Όσο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν η κυρία Κορδιστού επιγραμματικά αναφέρεται σε: «Γραφειοκρατικά κωλύματα και ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών, προσωπικά συμφέροντα υπαλλήλων, πανίσχυρο λόμπυ καταστηματαρχών νυχτερινών κέντρων, δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο κ.α.».

Κατά τα λοιπά όπως μας εξήγησε βασικός στόχος είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης το οποίο θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και συνολικά το πρόβλημα.

Σκοπός του προγράμματος σε πρώτο επίπεδο είναι η μείωση των πηγών ηχορρύπανσης και η μείωση της έντασης ενώ παράλληλα με το πρώτο επίπεδο σε ένα σε δεύτερο μακροπρόθεσμο επίπεδο ο σκοπός είναι οι πολίτες να διαπαιδαγωγηθούν και να φροντίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και να διαμορφώσουν έναν τρόπο ζωής που οι ήχοι θα καλύπτουν βιολογικές, αισθητικές αλλά και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων και δεν θα δημιουργούν δυσλειτουργία της κοινωνικής ζωής.

Ο σκοπός θα προσεγγίζεται σταδιακά καθώς θα κατακτώνται βήμα-βήμα οι στόχοι του προγράμματος. Είναι αντιληπτό ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει μία μακροχρόνια διάρκεια. Θα κινείται ταυτόχρονα  και προς τα δύο επίπεδα και η προσέγγιση του σκοπού θα επιτυγχάνεται στον βαθμό που πραγματοποιούνται οι στόχοι κάθε χρονιάς.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

α. Η μελέτη και η κατανόηση του προβλήματος εκ μέρους των συμμετεχόντων φορέων αλλά και  η εκπαίδευσή τους στον τρόπο παρέμβασης.  Στον στόχο αυτό εντάσσονται η μελέτη  του νομοθετικού πλαισίου  στην  Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος πλαισίου ή την αναμόρφωσή του αν κριθεί  αναγκαίο.

β. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση  και η κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών  μέσω εντύπων, ομιλιών, των ΜΜΕ, του διαδικτύου κ.λπ.

γ. Εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε κοινωνικές ομάδες διαφόρων ηλικιών όπως μαθητές, εκπαιδευτικούς  κ.λπ. που  θα έχουν στόχο την διαμόρφωση μίας υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς ως προς την  ηχορρύπανση.

δ. Η δημιουργία συνεργασιών και δικτύων σε τοπικό και  ευρύτερο  επίπεδο προκειμένου  να διευρυνθεί η κοινωνική  βάση  συμμετοχής  στο πρόγραμμα ώστε  να υπάρξει το καλλίτερο αποτέλεσμα.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

Στις πιο πρόσφατες δράσεις του Δικτύου περιλαμβάνονται και τα εξής:

«-         Δελτίο τύπου για την λειτουργία των θερινών νυχτερινών καταστημάτων και την όχληση που προκαλούν ενώ οι θεσμικοί φορείς φαίνονται ανίκανοι ή όχι πρόθυμοι να κάνουν το καθήκον τους.

-           Συντάξαμε και αποστείλαμε δημόσιο κάλεσμα στους πολίτες της Πάτρας για το δικαίωμα τους στην ησυχία. Προτείνουμε να μας στέλνουν τα παράπονά τους σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση. Μαζεύουμε τα παράπονα και αξιολογούμε τις περιπτώσεις ώστε να τις ομαδοποιήσουμε κατά το δυνατόν και μαζί με τους καταγγέλλοντες να δράσουμε αναλόγως.

-           Συντάξαμε και αποστείλαμε επιστολή προς το Δήμο της Πάτρας και τον Διευθυντή της Αστυνομίας για τις ευθύνες τους όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε περιπτώσεις που αφορούν ηχορρύπανση. Παράλληλα είχαμε συνάντηση με τον Διευθυντή της Αστυνομίας όπου συζητήσαμε τα θέματα αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν απαντητική επιστολή από την Αστυνομία όπου δεσμεύονται να στείλουν εγκύκλιο προς όλους τους υπαλλήλους τους για την αυστηρή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επίσης μας βεβαίωσαν σειρά παραβάσεων συγκεκριμένων  νυχτερινών καταστημάτων.

 

-           Σε συνέχεια των παραπάνω προσπαθειών επαφής με το Δήμο της Πάτρας και καθώς δεν μας απάντησε στην επιστολή, επανήλθαμε με νέα επιστολή όπου ζητάμε να μας ενημερώσουν για παραβάσεις πέντε συγκεκριμένων νυχτερινών καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, τα οποία ηχορρυπαίνουν.

-           Συντάξαμε και αποστείλαμε επιστολή και δελτίο τύπου στην καρναβαλική επιτροπή με κοινοποίηση στο Δήμο Πατρέων και την Αστυνομία, για το θέμα της ηχορρύπανσης κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού

-           Τέλος, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με φορείς και πολίτες της Πάτρας για ένα κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της ηχορρύπανσης.»

Στο Δίκτυο συμμετέχουν  οι φορείς:

- ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

- ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ

- ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ

- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

- ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις