Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ιάσονας Φωτήλας: Ο πρώτος βουλευτής του "Ποταμιού" στην Αχαϊα είναι από Καλαβρυτινό "τζάκι"- Μιλάει στο thebest.gr για την εκλογή,την πρόκληση και το σποτ που τα ...έσπασε

Ιάσονας Φωτήλας: Ο πρώτος βουλευτής του ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ο δικηγόρος που ζει και εργάζεται στην Πάτρα και μου λέει: "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα"

O υποψήφιος που έκανε...δωρεάν τον γύρο της Ελλάδας απλώς με το ...μυαλό του και την φαντασία των συνεργατών του, μέσα από ένα σποτ που κυριολεκτικά τα έσπασε, είναι ο πρώτος βουλευτής του "Ποταμιού" στην Αχαϊα. Ένας βουλευτής εντελώς νέας κοπής, που έχει ωστόσο πίσω του μια μακρά ιστορία την οποία φωτίζει ένα παλιό "τζάκι" των Καλαβρύτων.

Η...σκούφια του κρατάει από μια οικογένεια η οποία πρωταγωνίστησε στην Επανάσταση του 1821, ενώ άφησε το αποτύπωμά της και στην σύγχρονη πολιτική σκηνή.

Η ιστορία αρχίζει με τον Ασημάκη Φωτήλα (1761-1835) που ήταν πρόκριτος των Καλαβρύτων. Πήρε μέρος στο συμβούλιο της Βοστίτσας και στο συμβούλιο στην Αγία Λαύρα, υποστηρίζοντας την άμεση δράση κατά των Τούρκων. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρόεδρος του Βουλευτικού το 1822. Το 1824 ήταν μέλος της κυβέρνησης Γ. Κουντουριώτη, παραιτήθηκε όμως και έγινε πολιτικός αντίπαλος του Κουντουριώτη, ο οποίος τον καταδίωξε λεηλατώντας του και το σπίτι. Αποκαταστάθηκε επί Όθωνα και έγινε στρατηγός.

Ο γιος τού Ασημάκη, Παναγιωτάκης Φωτήλας, γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Ήταν αυτός που στις 19 Μαρτίου 1821, διέταξε να σκοτώσουν τους Τούρκους στο Σοποτό. Σκοτώθηκε το 1824 στη μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου.

Η ιστορία της οικογένειας συνεχίζεται με τον Αλέξανδρο Φωτήλα, βουλευτή επί 30 χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Αλέξανδρος Φωτήλας διετέλεσε και Υφυπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Τρικούπη και επί της εποχής του κατασκευάστηκε το έργο του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου στα Καλάβρυτα.

Γιος του Αλέξανδρου, ήταν ο Αριστοτέλης Φωτήλας, δικηγόρος, βουλευτής των κυβερνήσεων του Πλαστήρα, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Βουλής. Έγινε βουλευτής σε ηλικία 22 χρονών, ενώ το όριο ήταν τα 25. Χρειάστηκε σειρά διαβουλεύσεων για να γίνει αποδεκτός.

Τη σκυτάλη παίρνει από τον πατέρα του Αριστοτέλη, ο γιος του Ασημάκης Φωτήλας, επίσης δικηγόρος, Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με την αριστερά (ΠΑΜΕ), στη συνέχεια βουλευτής της Ένωσης Κέντρου με τον Γεώργιο Παπανδρέου και αργότερα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού στη δεύτερη κυβέρνηση και ευρωβουλευτής. Η σύζυγος του, Αλίκη, διετέλεσε Πρόεδρος του ΟΠΑΠ επί των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο γιος τού Ασημάκη Φωτήλα, είναι ο Ιάσονας, ο πρώτος βουλευτής του "Ποταμιού", ο  δικηγόρος που ζει  και εργάζεται στην Πάτρα, είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα και έχουν δύο παιδιά. Τον Ασημάκη και την Αλίκη. Φιλικός, έξυπνος, ανήσυχος, με καλλιτεχνικές ανησυχίες που συχνά πυκνά τον ανεβάζουν και στο σανίδι, καθώς είναι συνιδρυτής και μέλος της θεατρικής ομάδας Υποκριτές, ο Ιάσονας ανοίγει νέα σελίδα καθώς το κουδούνι που χτύπησε στο περίφημο σποτ και άφησε άναυδο τον Τζίμη Πολίτη, ο οποίος ήταν απολαυστικός, τον έβγαλε κατευθείαν στην Βουλή.

Πώς βρέθηκε όμως ξαφνικά στη Βουλή; "Υπήρξα  υποστηρικτής,  απλός ψηφοφόρος του "Ποταμιού". Έτσι το είχα στο μυαλό μου με την προοτική κάποια στιγμή να αναμιχθώ περισσότερο. Τότε ήρθε η άκρως τιμητική πρόταση από το '"Ποτάμι" και τον Πρόεδρό του την οποία και έκανα με χαρά αποδεκτή γιατί ήταν μια πρόκληση για μένα" μου λέει.

"Θεωρώ ότι οι συγκυρίες είναι τέτοιες που κανείς δεν μπορεί να κάθεται στον καναπέ του. Ο καθένας πρέπει να κάνει κάτι από το δικό του του μετερίζι. Αυτό βέβαια δεν σημαινει ότι πρέπει όλοι να πάμε για βουλευτές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να είμαστε παρόντες. Και μερικοί το ίδιο δημιουργικοί".

Σε ό,τι αφορά την οικογενειακή παράδοση "όχι δεν νιώθω ότι συνεχίζω μια διαδρομή. Αυτά τα είχα προσπεράσει από μικρός. Αλλιώς θα είχα εμπλακεί από πολύ πιο νωρίς".

Για την πρωτιά του στις εκλογές μου λέει: "Τα ακούσματα ήταν καλά από την αρχή. Είχα θετικά μηνύματα ότι πάμε καλά,  Και εκεί που τρέχαμε, ήρθε το σποτάκι του Σπύρου Ματθαιόπουλου και εκτόξευσε την προσπάθεια. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Είμαι ενθουσιασμένος, τρακαρισμένος, φοβισμένος, αλλά και αισιόδοξος. Πάμε δυνατά για την πόλη μας για τη χώρα μας".

Πώς προέκυψε το σποτάκι;

"Σε ανύποπτο χρόνο της πρώτες μέρες του Γενάρη βρήκα τον Σπύρο τον Ματθαιποπουλο και του είπα "θέλω να βοηθήσεις με κάτι καλό". Μόλις είχε ανακοινωθεί ότι θα κατέβω στις εκλογές. Τρεις μέρες μετά με πήρε και μου είπε ότι έχει έτοιμο το consept. Όλη δική του η ιδέα απο την αρχή μέχρι το τέλος. Το γυρίσαμε στο σπίτι  της Θέμιδας Γκριδέλα, που είναι μέλος των "Υποκριτών". Είναι η κοπέλα που αγούγεται και η φωνή της στο σποτ.

Εκτός από εμάς, και τον Τζίμη φυσικά, συμμετείχαν ο Αυγουστίνος  Κατσιβαρδάς  και ο Κώστας Κώστας Φασσουλάς. Όλα γυρίστηκαν χωρίς ένα ευρώ.  Τους ευχαριστώ θερμά όλους για αυτό"

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις