Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Android: Οι εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα προσωπικά δεδομένα

Android: Οι εφαρμογές που συλλέγουν τα π...

Λίστα με τα συνήθη permissions, που ζητούν δημοφιλείς εφαρμογές

Τις περισσότερες φορές οι εφαρμογές ζητούν απαραίτητα δικαιώματα (permissions) για πρόσβαση σε διάφορα δεδομένα που βρίσκονται στις mobile συσκευές σας, για να δουλέψουν σωστά. Κάτι λιγότερο προφανές είναι ο αριθμός των πληροφοριών που αυτές οι εφαρμογές συλλέγουν και ο λόγος που το κάνουν.

Ο ιστότοπος Vocativ έκανε μια λίστα που περιέχει συνήθη permissions, που συνήθως ζητούν δημοφιλείς Android εφαρμογές, την οποία ονομάζει «βαρόμετρο του με τι θεωρούν ότι μπορούν να γλιτώσουν οι προγραμματιστές εφαρμογών».

Αυτό που έκανε η Vocativ ήταν να ελέγξει το γενικό αριθμό των permissions, όπως και το αν οι εφαρμογές αιτούνταν πρόσβασης στα μικρόφωνα της συσκευής, τον τηλεφωνικό κατάλογο, τα γραπτά μηνύματα και τα μητρώα κλήσεων.

Οι εφαρμογές που συλλέγουν τα περισσότερα δεδομένα και ανήκουν στις πλέον δημοφιλείς του Google Play Store παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Έκπληξη προκαλεί ότι ανάμεσα σε αυτές τις εφαρμογές υπάρχει το 360 Security - Antivirus που, όπως φανερώνει και το όνομα, πρόκειται για εφαρμογή ασφάλειας.

Ποιος ο λόγος μια εφαρμογή τέτοιου είδους να συλλέξει τόσα προσωπικά δεδομένα;

Αν και η λίστα είναι ενδεικτική και οι περισσότερες, αν όχι όλες οι αναγραφόμενες εφαρμογές δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο προσκήνιο για το πόσα προσωπικά δεδομένα συλλέγουν, έχουν σημειωθεί στο παρελθόν παρόμοια συμβάντα, με τα πιο «τρανταχτά» να είναι αυτά του Facebook, όταν δήλωσε ότι η εφαρμογή Messenger ζητούσε πρόσβαση στο μικρόφωνο της συσκευής για την ακρόαση των συνομιλιών των χρηστών και του προστίμου που επεβλήθηκε στους προγραμματιστές της εφαρμογής του κοινωνικού δικτύου Path, ύψους 800.000 δολλαρίων, επειδή η εφαρμογή είχε πρόσβαση στους τηλεφωνικούς καταλόγους και ενοχλούσε με περιεχόμενο spam τους τηλεφωνικούς αριθμούς που βρισκόντουσαν σε αυτές τις συσκευές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις