Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΔΗΜΑΡ: Ακρως προβληματικές συνθήκες διαμονής και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Λεχαινών

ΔΗΜΑΡ: Ακρως προβληματικές συνθήκες διαμ...

Ερώτηση στη Βουλή

Οι άκρως προβληματικές συνθήκες διαμονής και περίθαλψης στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών απασχόλησαν το βρετανικό δίκτυο BBC.

Στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών φιλοξενούνται 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες, ορισμένα περιορισμένα και εγκλωβισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά, καθώς ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε «σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και καταστολή και πρόσδεση περιθαλπόμενων παιδιών στα κρεβάτια τους, χρήση κουβουκλίων/κρεβατιών για διαβίωση παιδιών µε νοητική αναπηρία, χρήση ηλεκτρονικής παρακολούθησης ως πρακτικές αντικατάστασης του ελλείποντος προσωπικού».

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας με θέμα: «Σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών» κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Πειραιά Β’, Μαρία Γιαννακάκη, Πειραιά Α’ Μαρία Ρεπούση και Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται το σοβαρό πρόβλημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης για τα παιδιά µε πνευματική ή σωματική αναπηρία, αλλά και ο διεθνής διασυρμός της χώρας εξαιτίας της κατάφορης παραβίασης Διεθνών Συμφώνων και Συμβάσεων καθώς και των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ζητείται από τον κ. Υπουργό να προβεί σε άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών ανάπτυξης των παιδιών µε αναπηρίες στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

«Προ ημερών, το βρετανικό δίκτυο BBC ασχολήθηκε με τις συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕΠΕΠ) Λεχαινών, μετά από επίσκεψη εθελοντών στο οποίο διαπιστώθηκαν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα τα οποία συνιστούν σοβαρές ενδείξεις για παραβίαση των δικαιωμάτων των φιλοξενουμένων. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν η πρώτη, καθώς είχαν στείλει από το 2010 επιστολή σε έλληνες πολιτικούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέχρι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταθέτοντας τους την εμπειρία τους από το κέντρο περίθαλψης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο εν θέματι ΚΕΠΕΠ φιλοξενούνται παιδιά, που είναι περιορισμένα και εγκλωβισμένα μέσα σε ξύλινα κλουβιά, και έξι μέλη προσωπικού φροντίζουν περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες, υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός ανά όροφο, με ευθύνη για πάνω από 20 παιδιά, ενώ δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο.

Η παλαιότερη έκθεση των εθελοντών είχε κινητοποιήσει και τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος γνωστοποίησε δημόσια, σύμφωνα με Πόρισμα που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2011, ότι «θεωρεί τις συνθήκες διαμονής και περίθαλψης στη μονάδα άκρως προβληματικές καθώς διαπιστώθηκε σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού καθώς και καταστολή και πρόσδεση περιθαλπόμενων παιδιών στα κρεβάτια τους, χρήση κουβουκλίων/κρεβατιών για διαβίωση παιδιών µε νοητική αναπηρία, χρήση ηλεκτρονικής παρακολούθησης ως πρακτικές αντικατάστασης του ελλείποντος προσωπικού».

Επιπροσθέτως, ο ΣτΠ σημείωνε μεταξύ άλλων, πως «οι επιλεγείσες πρακτικές εκφεύγουν σαφώς από τα όρια της νομιμότητας και αντιτίθενται σοβαρά στην υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων µε βαριές νοητικές αναπηρίες σε ΜΚΦ». Παράλληλα δεν εξασφαλίζουν διόλου ότι τα παιδιά µε πνευματική ή σωματική αναπηρία διάγουν πλήρη και αξιοπρεπή ζωή, σε συνθήκες οι οποίες εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους, ευνοούν την αυτονομία τους και διευκολύνουν την ενεργό συμμετοχή τους στη ζωή του συνόλου» (Ν.2101/92, αρ. 23)».

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκδώσει συστάσεις υποδεικνύοντας τις ορθές πρακτικές για τη φροντίδα των παιδιών µε αναπηρίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα ∆ιεθνή Σύμφωνα και Συμβάσεις προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τη ∆ιεθνή Σύμβαση για τα ∆ικαιώματα του Παιδιού, οι οποίες στην περίπτωση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών προφανώς καταστρατηγούνται, με δικαιολογία την έλλειψη προσωπικού και μέσων που οφείλεται στην παρούσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση κάλυψη των αναγκών περίθαλψης και φροντίδας των ανηλίκων και ενηλικιωθέντων, για όσο καιρό διαρκεί η παραμονή τους στη μονάδα, και την πρόσληψη επαρκούς κατάλληλου προσωπικού και λήψη ειδικών μέτρων για την πληρέστερη φροντίδα τους, σύμφωνα με τα θεσμοθετημένα δικαιώματά τους; Κρίνονται οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις επαρκείς και πόσες εξ αυτών καλύπτονται την τρέχουσα περίοδο;

2. Προτίθεται να προβεί άμεσα στην εξάλειψη των πρακτικών εγκλεισμού σε κρεβάτια – κουβούκλια των φιλοξενουμένων παιδιών και στη γενικότερη λήψη νομοθετικών, διοικητικών και άλλων μέτρων για τη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών ανάπτυξης των παιδιών µε αναπηρίες στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την επίτευξη της ειδικής προστασίας τους και την ουσιαστική κοινωνική φροντίδα, που συνιστούν βασικό όρο των αρχών ενός κοινωνικού κράτους και ταυτόχρονα υλοποίηση συνταγματικής επιταγής, υποχρέωσης της Πολιτείας (Ν. 2101/92, αρ.4);

3. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας; Τι προβλέπει αυτό αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισµό, τη χρηματοδότηση και τους συγκεκριμένους στόχους σε σχέση µε τα παιδιά µε αναπηρίες, ιδιαίτερα για όσα βρίσκονται εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις